Lekari u jednočasovnom štrajku

Lekari zaposleni u beogradskim domovima zdravlja stupiće od 21. do 25. juna u jednočasovni štrajk upozorenja, tokom kojeg će se zbrinjavati samo hitni slučajevi, najavio je danas Gradski odbor Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

10:40

Default images

Lekari će u prepodnevnoj smeni, od 11 do 12 sati i po podne od 16 do 17 časova biti u štrajk upozorenja nezadovoljni lošom organizacijom rada, prekomernim administriranjem, kao i zbog nezadovoljstva pacijenata dugim čekanjima, stalnim gužvama i nemogućnosti lekara da im posvete dovoljno vremena.

U periodu trajanja štrajka, obezbeđivaće se minimum rada, što podrazumeva zbrinjavanje samo hitnih slučajeva, navedeno je u saopštenju. Povodom predloga o produženju radnog vremena domova zdravlja za jedan sat, potpredsednica Sindikata lekara i farmaceuta Milica Nikolić Urošević rekla je ranije da se primedbe lekara ne odnose samo na najavljeni produžetak radnog vremena već i na to što su oni opterećeni brojnom dokumentacijom i administrativnim propisima.

Ona je kazala da svaki pacijent mora da ima adekvatnu pažnju, a da lekari zbog opterećenosti nisu uvek u mogućnosti da im je pruže i kao jedno od rešenja za takvu situaciju navela povećanje broja lekara.

Lekare opterećuju normativi Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji zdravstvenih ustanova koji predviđa da samo jedan lekar opšte medicine mora godišnje da pregleda 7.200 pacijenata, što znači da svakom pacijentu može da posveti samo osam minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: