Zdravlje

Subota, 12.10.2013.

14:50

Hiljade Beograđana u roze šetnji

Velika šetnja protiv raka dojke održana je danas na Trgu Republike, u okviru kampanje "Milioooooon razloga zašto želim svet uz tebe". Ovu šetnju u cilju promocije prevencije i podrške ženama obolelim od raka dojke organizovali su kompanija Avon i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Američke ambasade u Beogradu.

Izvor: Beta

Default images

Šetnjom nekoliko hiljada ljudi Knez Mihailovom ulicom u Beogradu danas je obeležen oktobar kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Ova akcija, koju su organizovali Fond B92 i kompanija AVON, uz podršku Ministarstva zdravlja i Američke ambasade, nastoji da skrene pažnju javnosti na rak dojke, koji je jedan od vodećih uzroka smrtnosti žena u Srbiji, i istakne značaj preventivnih redovnih godišnjih lekarskih pregleda.

Sav prihod od donacija i prodaje majica i drugih suvenira kampanje biće upućen Nacionalnoj asocijaciji lečenih od raka (NALOR) koja okuplja 13 organizacija iz čitave Srbije koje se bave prevencijom, edukacijom i podrškom lečenima od raka.
U podne se na Trgu Republike, danas potpuno preplavljenom roze majicama, balonima, cvetićima.., simboličnom bojom boraca protiv raka dojke,
okupljenima obratila glumica Katarina Radivojević, zahvalivši im se što su došli da pokažu solidarnost sa onima koji se svakodnevno bore sa ovom
bolešću.

Nakon nje, publici su se obratile i ministarka zdravlja Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović, koja je svojom podrškom dala veliki doprinos ovoj kampanji, kao i osnivanju Nacionalnog dana za borbu protiv raka dojke, kao i Vesna Kovljenović, Nacionalni direktor prodaje kompanije Avon za Srbiju i Crnu Goru, rekavši da osnaživanje žena, kome je Avon kao kompanija dugoročno posvećena, znači podstrek ženama da sagledaju svoje potencijale i iskoriste ih na najbolji mogući način.

Predsednik upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić poručio je sa roze bine da "optimizam u nama i oko nas može savladati sve i učiniti još veći broj ženapobednicama nad ovom bolešću".
Nakon obraćanja organizatora kampanje, prisutni su bili pozvani da formiraju kolonu podrške i krenu u šetnju Knez Mihailovom, predvođeni izvanrednim perkusionistima i velikim natpisom na kome je stajalo veoma istinito "Beograd je roze" jer je u tom trenutku centar Beograda zaista bio roze.

Među brojnim učesnicima šetnje bili su i američki ambasador Majkl Kirbi sa suprugom, ministarka energetike Zorana Mihajlović, članovi sportskih klubova, glumci, pevači, novinari, ali najvažnije učesnice ove razigrane šetnje bile su pobednice nad rakom i njihove porodice i prijatelji, koje su na ovaj način poslale snažnu poruku da se ova strašna bolest može pobediti.

Zastave sa natpisima "Milion razloga..." i "NALOR" viorile su se Knez Mihailovom u rukama raspoloženih igrača američkog fudbala iz kluba Vukovi, sa kojima su šetale i simpatične mažoretkinje iz penzionerskog kluba iz Mola kod Ade uz vesele klovnove, cirkuzante i igrače sambe. Učesnici šetnje imali su priliku i da na specijalno dizajniranom zidu postavljenom na Trgu Republike napišu svoje razloge zašto im je potrebno da bitne žene iz njihovog okruženja što duže budu deo njihovog života i tako ih inspirišu da odlaze na redovnepreventivne preglede.
Program na Trgu Republike, nakon povratka vesele povorke, nastavljen je nastupom Vlade Georgijeva i hora Viva Vox koji su svojim optimističnim
pesmama takođe poslali pozitivnu i ohrabrujuću poruku svima koji se bore sa rakom.

Publici su se obratile i pobednice, članice mreže NALOR iz Sombora i Niša, doktorke i bivše pacijentkinje koje svakodnevno rade sa obolelima od raka osnažujuću ih u svim fazama borbe, a čitav događaj završen je na najlepši mogući način, obraćanjem jedne male Nade i njene mame Ksenije, dvostruke pobednice nad kancerom.

Sve fotografije sa današnje šetnje podrške u borbi protiv raka pogledajte u foto galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: