Zdravlje

Četvrtak, 18.09.2014.

08:55

Mišićima treba 18+ sati da se oporave od treninga

Osećaj iscrpljenosti, bol u mišićima i bezvoljnost mogli bi biti upozorenje tela da mu ne dajete dovoljno odmora između treninga.

Izvor: 24sata.hr

Default images

Foto: greg westfall / Flickr.com

Osim što tako rizikujete povrede, nedostatak adekvatnog odmora može ubrzati starenje vašeg tela.

- U dvadesetim godinama života potrebno je oko 18 sati da bi se popravila mišićna vlakna nakon treninga. U četrdesetim se to povećava na 36 sati - kaže Džon Higins sa Univerziteta u Teksasu.

“Forsiranje vežbanja pre nego što se mišići oporave može izazvati upale, što dodatno otežava aktivnosti, a može poremetiti i rad imunološkog sistema i ritam spavanja. Kako biste to sprečili, odmorite se između treninga. Nikad se ne smete osećati sasvim iscrpljenim, a jedan dan u nedelji nemojte raditi ništa ili radite lagane vežbe istezanja”.

Odmor je jedna od najvažnijih komponenti kvalitetnog treninga jer, ako je telo iscrpljeno, onda izostaju i rezultati. Zato uvek slušajte telo i dajte mu vremena da se regeneriše.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: