Zdravlje

Ponedeljak, 14.03.2011.

08:48

Narodni lekovi protiv gastritisa

Za smirivanje gastritisa dobra je kamilica, kantarion, beli slez i cvet nevena.

Izvor: novosti.rs

Default images

Šta sve može da bude uzrok za nastanak gastritisa? Najpre loša ishrana, što podrazumeva prevelike porcije, prebrzo gutanje hrane i trpezu bez kuvanih jela. Mogu ga prouzrokovati i konzumiranje velike količine alkohola, nervoza, stres, pušenje, upotreba brufena i apsirina. Od svega ovoga stvara se jaka kiselina koja oštećuje sluzokožu želuca, pa se javljaju nadutost, mučnina, bol i peckanje u gornjem delu stomaka, gubitak apetita, pa i loš zadah iz usta.

Za smirivanje upale može se koristiti kamilica, u vidu čaja ili ekstrakta, jer umiruje upalu. Dobri su i kantarion, beli slez, te cvet nevena koji stimuliše stvaranje novog sloja ćelija i regeneraciju oštećenog tkiva.

A evo kako se prave neki narodni lekovi:

- Pomešajte 113 ml meda, 113 ml soka aloje vere i kašiku soka od šargarepe. Konzumirajte kašičicu ove čajne mešavine triput dnevno, pola sata pre jela. Radite to mesec dana, pa napravite dvonedeljnu pauzu, i ponovite tretman.

- Četiri kašike narendanog peršuna prelijte čašom vrele vode, posle 15 minuta procedite i pijte, ali pomalo. Na isti način možete da koristite i seme peršuna.

Ipak, najbolje je delovati preventivno kako do ovog zdravstvenog problema uopšte ne bi došlo. Jedite manje obroke 5-6 puta, najbolje barenu ili kuvanu hranu, blago začinjenu. Takođe, ne treba konzumirati sve što može da nadraži želudac, a tu spadaju prevruća ili prehladna jela, nedovoljno usitnjena, kafa, alkoholna pića. Nije preporučljivo čak ni sirovo voće i povrće. Kuvajte ih ili unosite u organizam u obliku sokova i pirea. I još nešto: izbegavajte žvake, jer stimulišu lučenje želudačne kiseline!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: