Nemci podeljeni oko vakcinacije

Smrt osamnaestomesečnog dečaka u Berlinu, prve žrtve malih boginja, izazvala je političku diskusiju o ponovnom uvođenju obaveze vakcinisanja dece koja je, sudeći prema anketama, podelila Nemce i političare.

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 24.02.2015.

18:19

Default images
Beta/AP

Jedna internet anketa Bavarskog radija pokazuje da je više od 47 odsto za, a oko 52 odsto ispitanika protiv uvođenja obavezne vakcinacije, a na strani protivnika su i političari opozicionih partija Zeleni i Levica, koje zahtevaju da se odluka o vakcinisanju ostavi na izbor roditeljima.

"Prisila često jača otpor", rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba partije Zeleni u Bundestagu Anton Hofrejter u izjavi nemačkom političkom magazinu "Špigel" i ukazao na potrebu boljeg informisanja i objašnjenja, kako bi se kvota vakcinisane dece povećala.

I ekspert za zdravstvena pitanja partije Levica Harald Vajnberg izjasnio se protiv obaveze vakcinisanja.

"Pravo na samoopredeljenje roditelja mora i dalje da važi", rekao je on, dok je nemački ministar zdravlja Herman Gre iz Hrišćansko-demokratske unije, kancelarke Angele Merkel, žestoko kiritikovao protivnike vakcinacije dece.

U Berlinu su od oktobra registrovana 574 slučaja bolesti malih boginja, a pvi slučaj smrti objavljen je juče.

Kada je reč o medijima, konzervativni "Frankfurter algemajne cajtung" danas piše da bi obavezno vakcinisanje "služilo zaštiti najmlađih" i da bi ta obaveza trebalo u najmanju ruku da važi za decu koja idu u vrtiće, a uticajni tabloid "Bild" piše da je medicinska preventiva privatna stvar, ali i da bi trebalo uvesti vakcinisanje kao obavezu.

"Vakcinacije su principijelno ogroman medicinski doprinos i mi bi to trebalo da koristimo kada je reč teškim bolestima", piše "Hamburger abendblat" koji međutim navodi da je ministar zdrvalja Gre ipak otišao predaleko kada je roditelje nevakcinisane dece nazvao egoistima.

Tražeći kompromisno rešenje, list piše da bi striktno odbijanje vakcinacije bilo pogrešno, ali i da je uvođenje obaveze vakcinisanja daleko u ustavno-pravnom smislu.

Štampa piše, takođe, da su Nemci postali umorni od vakcinisanja i da tako predstavljaju faktor rizika u svetu, ali i da obavezna vakcinacija nije rešenje, već da bi trebalo raditi na intenzivnim medicinskim objašnjenjima.

Mediji ukazuju na dve strane problema - sa jedne strane na pravo na telesno zdravlje, a sa druge na opasnost da nevakcinisane osobe nanesu štetu zdravlju drugih i da bi kompromis mogao biti u tome da se na obavezu vakcinisanja obavežu oni koji šalju decu u javne vrtiće, ili vojnici i druge grupe ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: