Koliko su pouzdani kućni testovi?

Koliko su precizni testovi za kućnu upotrebu i da li se preporučuju? Test na helikobakter pilori pacijenta može da zbuni. Rizično je određivati dijagnozu uz pomoć interneta.

Zdravlje

Izvor: B. Laæarak

Sreda, 21.03.2012.

16:41

Default images

Jednostavnim testovima za kućnu upotrebu nekada su za par minuta mogli da se odrede plodni dani, potvrdi trudnoća ili otkrije šećer u urinu. Danas je ponuda znatno veća, a u apotekama mogu da se nabave čak i testovi za menopauzu, hlamidiju, skriveno krvarenje u stolici, helikobakter pilori.

Mada novi testovi omogućavaju izvestan komfor, i u nekim slučajevima pomažu da se savlada strah od lekara, bolnica i bolesti, stručnjaci ne gledaju blagonaklono na sve ponuđene proizvode. Imaju oni, kažu, i prednosti, ali i mana.

- Nije dobro da pacijenti sami "propisuju" šta od dijagnostike treba da urade i da onda sami tumače rezultate tih testova - kaže dr Svetlana Spremović Rađenović, ginekolog-endokrinolog, iz Instituta za GAK KCS. - Ti testovi nekada mogu da pomognu, ali samo ukoliko lekar preporuči pacijentu da ih uradi. U suprotnom, pacijenti koji se oslanjaju samo na njih zapravo gube vreme i rizikuju da jako dugo "vuku" neki zdravstveni problem.

Preporuka je veoma jednostavna, ističe naša sagovornica: ukoliko imate neki zdravstveni problem, morate da se obratite lekaru koji će da napravi plan dijagnostike, a u okviru njega nekada mogu da pomognu i testovi za kućnu upotrebu. I tada je njihova primena opravdana. Međutim, nije dobro da se samoinicijativno kupuju razni testovi u apotekama i da se onda uz pomoć interneta određuju dijagnoza, terapija i prognoza. To je veliki rizik i kockanje sa zdravljem.

- Internet je veoma koristan jer nudi niz informacija, i može pacijentima da pomogne da se orijentišu gde se nešto radi, ko to radi, kakva su iskustva pacijenata - naglašava dr Spremović. - Postoje i forumi na kojima pacijenti prenose iskustva jedni drugima, ali za dijagnostiku i terapiju je neophodan doktor.

Da bi testiranje bilo uspešno, takođe, treba znati i koliko su ponuđeni testovi precizni, što zavisi od testa do testa, napominje dr Spremović. U većini slučajeva testovi za kućnu upotrebu su namenjeni samo za skrining, mogu da posluže pacijentima samo za orijentaciju, ali za postavljanje tačne dijagnoze ipak nisu dovoljno precizni.

- Čak i nakon testa kojim se, recimo, potvrdi trudnoća,žena mora da se javi lekaru koji će nekim drugim metodama da potvrdi ove rezultate ili da ih odbaci kao neistinite - zaključuje dr Svetlana Spremović Rađenović. - Nijedna žena neće voditi trudnoću uz pomoć interneta. A kada je reč o menopauzi, nju prate toliko karakteristični simptomi da nikakvi testovi to ne moraju da potvrde. Ukoliko se jave topli talasi, znamo da žena ima deficit estrogena, i ne trebaju joj nikakvi testovi koji će potvrditi menopauzu, već treba da se javi lekaru.

Foto: winnond / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: