Uz dovoljno JODA do IQ boda

Nedostatak joda pre treće godine života TRAJNO smanjuje količnik inteligencije.

Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Uspeh u školi i količina joda koju unosimo u naš organizam su tesno povezani.

Mozak se najintenzivnije razvija do treće godine života. U trudnoći se kod fetusa svakog minuta stvara oko 2,5 miliona novih nervnih ćelija. Oko 50 odsto svojih sposobnosti za učenje razvijamo do četvrte godine života, a 30 % do osme godine života, prema podacima MENSE. Tih prvih godina u mozgu uspostavljamo glavne puteve učenja.

JOD je ključan mineral za pravilan razvoj mozga, stvaranje nervnih ćelija, njihovo razgranavanje i povezivanje. Sve ovo, JOD ostvaruje preko hormona štitaste žlezde čiji je osnovni gradivni elemenat. Mozak bebe razvija se pre nego što se formira bebina štitasta žlezda, tako da do treće godine života, bebin razvoj potpuno zavisi od količine joda u ishrani majke.

foto: thinkstock
foto: thinkstock

Nedostatak joda pre treće godine života TRAJNO smanjuje količnik inteligencije.

Prema istraživanjima UNICEF-a, školski uspeh dece koja su ishranom unosila manje joda do treće godine, već je u nižim razredima osnovne škole za oko 30% lošiji. ŠOKANTAN podatak je da su upravo razvijene zemlje zapadne Evrope i SAD u najvećem riziku, zbog trenda nesoljenja hrane.

Da je adekvatan unos joda PRESUDAN za pravilan razvoj mozga, za rast, i razvijanje motornih i intelektualnih sposobnosti, klinički je dokazano.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije nedostatak joda najčešći je pojedinačni uzrok umne zaostalosti u svetu a opet lako ga je sprečiti ishranom bogatom ovim dragocenim mineralom. Najviše ga ima u hrani iz mora, jodiranoj soli i mineralnoj vodi koja ga sadrži kao prirodno rastvorenog.

ZAPAMTITE: Dnevne potrebe u jodu su male, svega do 300 mikrograma, ali BEZ JODA NEMOGUĆ je RAST i RAZVOJ tela i MOZGA.

Zdravlje: PR

Zdravija ishrana čuva naše zdravlje

Dijabetes je među vodećim uzrocima smrti u Srbiji. Gotovo pola miliona ljudi u našoj zemlji ima dijagnozu šećerne bolesti, a procenjuje se da nekoliko stotina hiljada i ne zna da ima ovu bolest. Ipak, prevencija najraširenijeg tipa dijabetesa je moguća uz zdrav način ishrane i redovnu fizičku aktivnost, usaglasili su se učesnici okruglog stola na temu prevencije i borbe protiv dijabetesa u organizaciji kompanije Delez Srbija, obeležavajući međunarodni Dan dijabetesa.

zdravlje: pr utorak 14.11. 16:45 Komentara: 0

Korak po korak

Kada napune 6 meseci, bebe počinju sve više da se pokreću i istražuju veliki čudestan svet oko sebe. U toj misliji, potreban im je pouzdan prijatelj, a Pampers je upravo to, te nudi savršeno rešenje – Pampers Pants pelene za šestomesečne bebe sa 3 upijajuća kanala koji održavaju bebinu kožu suvom i dozvoljavaju joj da se kreće slobodno i oseća udobno.

zdravlje: pr utorak 14.11. 16:45 Komentara: 0

Priprema, pozor - SAD!

U jednom trenutku, menjanje bebinih pelena prelazi od uživanja u zajedničkom trenutku bliskosti do „opstanka najsposobnijih“! Jer, kada bebe postanu aktivne i pokušavaju da otpužu za vreme presvalčenja, teško im je staviti pelene koje se lepe.

zdravlje: pr sreda 25.10. 12:00 Komentara: 0

Beba u pokretu

Da li je Vaša beba uvek u pokretu? Da li postaje nestrpljiva za vreme uobičajenog menjanja pelena, praveći od toga veliki izazov za sve? To znači da je pravi trenutak za isprobavanje Pampers Pants!

zdravlje: pr utorak 26.09. 15:05 Komentara: 0

JOD - za zdravu mamu i bebu

Svi znamo da postoje navike koje su veoma štetne u trudnoći ali isto tako postoje i one dobre, i za vas i za plod. Isto tako postoje namirnice koje nisu baš zdrave ali i one bogate vitaminima i mineralima dragocenim prvenstveno za plod.

zdravlje: pr ponedeljak 25.09. 09:45 Komentara: 0
strana 1 od 9 idi na stranu