Iglice obuzdavaju glad

Primena akupunkture u lečenju gojaznosti: Stimulacijom tačaka na telu ili u uhu smanjuje se osećaj gladi.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

17:15

Default images

GURMANIMA i sladokuscima ponekad nijedna dijeta ne pomaže, jer ne mogu da obuzdaju apetit. Tek kad se smanji jaka želja za hranom, uporedo može da se sprovodi dijetalni režim. A, u tome može da pomogne - akupunktura.

Stimulacijom određenih tačaka na telu ili u uhu, smanjuje se osećaj gladi. Osim toga, prema rečima dr Slavice Vasiljević, ginekologa i akupunkturologa, ubadanjem u akupunkturne tačke utiče se i na metabolizam, dobro varenje, probavu, kao i na jačanje volje za promenom ishrane i želje za fizičkom aktivnosti.

- Akupunkturne tačke su "prozorčići" koncentrovane energije na površini kože i preko njih se postiže terapijski efekat. Odabir tačaka za svakog pacijenta je individualan u zavisnosti od tipa i uzroka gojaznosti.

Pre tretmana treba odrediti koliko je potrebno oslabiti do idealne telesne težine i u kom vremenskom periodu. Ako se stimulišu akupunkturne tačke na telu, obično se, prema rečima naše sagovornice, radi od 10 do 15 tretmana koji traju pola sata. U poslednje vreme sve je popularnija, ali i praktičnija akupunktura uha, ili aurikuloakupunktura.

- Minijaturne akupunkturne iglice postavljaju se u ušnu školjku na tačno određene tačke, u zavisnosti od toga kakve efekte želimo da postignemo. Obavezno se stimulišu tačke koje smanjuju apetit, i koje oslikavaju ceo digestivni trakt.

Iglice se postavljaju na akupunkturne tačke usta, želuca, debelog creva, a dodatno se, ako neko ima problem sa probavom ili otocima, stimulišu i te tačke.

- Istovremeno, valja smanjiti unos ugljenih hidrata, zaboraviti na šećer, slatkiše, sokove, alkohol, testenine, hleb. Poželjno je pojačati fizičku aktivnost, jer pospešuje lučenje koateholamina, hormona nadbubrežne žlezde, koji takođe pospešuje topljenje viška kilograma - objašnjava dr Vasiljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: