Koprivom protiv anemije

Ukoliko se ne leči na vreme, anemija ili malokrvnost, može da ima ozbiljne posledice po zdravlje.

Zdravlje

Izvor: J.Matijeviæ

Sreda, 28.03.2012.

17:10

Default images

Počinje postepeno, a prvi simptomi najčešće se ispoljavaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada su bledilo, slabost, nesvestica, nepravilan rad srca, brzo umaranje, gubitak apetita, glavobolje i krvarenja iz nosa i desni nezaobilazan "pratilac" ove bolesti.

Za lečenje malokrvnosti neophodno je da se, pre svega, analizama odredi o kojoj vrsti anemije se radi, a potom i da lekar propiše lekove. Ali kao pomoćno lekovito sredstvo preporučuju se i efikasni narodni "lekovi iz prirode" koji se pripremaju od različitog lekovitog bilja. Ono što je ovim preparatima zajedničko je da je neophodno da se uzimaju pre jela, a mogu da se slade jedino medom, najbolje šumskim.
randomduck / Flickr.com
Kopriva

Omiljeni je narodni lek, preventivno sredstvo i hrana. Obiluje vitaminima C i K, u listu ima tanina, soli, hlorofila, mravlje, sirćetne, kremene i maslačne kiseline, karotina, fitosterola i lecitina. Kopriva je jedan od najboljih "boraca" protiv anemije, a koliko se ceni u klasičnoj i narodnoj medicini najbolje ilustruje to što je nazivaju "eliksirom života".

Trava iva

U nekim krajevima (Teucrium montanum) je najupotrebljavanija biljka u čiju lekovitost vlada neograničeno poverenje. Ima vrlo gorak, opor i aromatičan ukus, jer obiluje gorkim materijama, taninima i etarskim uljima. Oporavlja i jača organizam, ublažava malokrvnost, pospešuje rad želuca i pojačava lučenje žuči, a često se koristi i za lečenje organa za varenje i disanje.

Šipurak

Obiluje vitaminima C, P i K kao i provitaminom A. Sadrži flavonide, tanine, pektin, limunsku i jabučnu kiselinu, invertne šećere, saharozu i malo etarskog ulja. Čaj čisti krv, otklanja anemiju i malaksalost, bledilo kože i druge tegobe uzrokovane nedostatkom vitamina C. Blagotvorno deluje na organe za varenje i na izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega. Preporučuje se za sprečavanje nastanka kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima, a koristi se i u slučaju upale bubrega i mokraćnog mehura.

Maslačak

Bogat je mineralima, vitaminima B, C, D i K, flavonoidima i karotinoidima. Od aktivnih lekovitih supstanci sadrži i gorke materije, kalijum, smole, etarska ulja, inulin i gvožđe. Cenjen je u lečenju anemije, deluje protiv hemoroida i probavnih problema. Osim što pojačava lučenje žuči, maslačak je dobar diuretik, pospešuje rad bubrega, čisti krv, olakšava tegobe izazvane gihtom, reumatizmom i ekcemima, a čaj od maslačka pročišćava organizam.
Keira / Flickr.com
Cimet

Zbog sadržaja tiamina ovaj začin stimuliše probavu, podstiče perlistatiku creva, deluje protiv stvaranja gasova, smanjuje grčeve i nadutost, a potpomaže i održavanje nivoa dobrog holesterola u krvi.

Osim toga dobar je "izvor" prehrambenih vlakana i kalcijuma, a sadrži i dosta gvožđa pa se često dodaje preparatima i čajevima protiv malokrvnosti.

Sirup sa cimetom

- 4 kašičice mlevenog indijskog cimeta
- 8 kašičica meda
- 8 šoljica šipurkovog soka

Soku dodajte cimet i med i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Uzimajte dve kašičice sirupa dnevno rastvorenog u pola šoljice vode.

Od maslačka pre jela

- 10 g korena maslačka
- 10 g cveta gloga
- 10 g drenjina

Mešavinu prelijte sa pola litra hladne vode, poklopite i ostavite preko noći. Rastvor, sutradan, kuvajte tri minuta na tihoj vatri, poklopite i sačekajte da se ohladi. Potom čaj procedite i pijte po čašu tri puta dnevno pre jela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: