Šta je klasična homeopatija?

Piše: Marina Mlinarić, klasični homeopata
Homeopatski centar “Simillimum


Klasična homeopatija je komplementarna grana medicine i sasvim sigurno medicina budućnosti. Sam naziv je grčkog porekla i znači slično patnji.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 20.06.2009.

14:35

Default images

Ona je efikasna i naučno zasnovana metoda lečenja utemeljena na nepromenljivim principima, a ujedno je i umetnost i veština lečenja.

To je kompletan, holistički medicinski sistem koji se razlikuje od klasične medicine na prvom mestu po tome kako vidi čoveka. Dok klasična medicina u prvi plan stavlja čovekovo fizičko telo, homeopatija tvrdi da je čovek energija koja se naziva vitalna, ili životna sila i manifestuje se na tri nivoa – na mentalnom, emotivnom i fizičkom.

Homeopatski lekovi su energetski lekovi i svi su prirodnog porekla, najčešće biljnog, životinjskog ili mineralnog. Zbog posebne pripreme homeopatskog preparata (sukusija, trituracija, potenciranje) razvijeno je dinamičko svojstvo leka (njegova jačina), a izbegnuta je toksičnost. Homeopatski lekovi se dobijaju po principu slično se leči sličnim (similia similibus curentur). To znači da će svaka supstanca koja kod zdravog čoveka uzrokuje određene fizičke, emotivne ili mentalne simptome izlečiti te iste simptome ako se jave kao rezultat bolesti. Ne postoji homeopatski lek za bronhitis, psorijazu, alergiju, nesanicu, depresiju, nervozu, niti za bilo koju bolest, već samo za čoveka kao jedinstvo duše, uma, osećanja i fizičkog tela.

Homeopatski lek nije, kao što je to slučaj sa klasičnim lekom, lek za bolest, nego lek za čoveka.

Homeopatija postoji više od dva veka, ustanovljena od strane lekara i hemičara dr S.Hahnemana, ali kao način lečenja se pominje još od strane oca medicine, Hipokrata.

U našoj zemlji klasična homeopatija je kao sistem lečenja legalizovana 2005. godine, a na našim prostorima najčešće se susrećemo sa kliničkom i kompleksnom homeopatijom koje tretiraju bolest i simptom odnosno posledicu, znači leče na alopatski način, a preparati su najčešće kombinacije raznih homeopatskih remedija.

Nasuprot tome klasična homeopatija koristi konstitucijski lek za dotičnu osobu; znači jedan lek u jedno vreme i to najmanju dozu. Ona leči čoveka u bolesti, a ne bolest samu, jer smatra da kada naš organizam izađe iz homeostaze ( iz svog balansa ) tada dolazi do pojave simptoma.

Homeopatski pristup čoveku je holistički i individualan; traži uzrok oboljenju i teži isceljenju čoveka na svim njegovim nivoima.

Na primer: ako pacijent dođe kod homeopate zbog gastritisa, kod njega neće doći do poboljšanja samo tog osnovnog problema, nego će čovek osetiti i priliv energije, boljeg i uravnoteženijeg raspoloženja, veće opuštenosti kompletnog organizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: