Ponedeljak, 24.05.2010.

15:31

Dve sedmice do manjinskih izbora

Za dve nedelje, 16 nacionalnih manjina u Srbiji će izabrati svoje predstavnike za nacionalne savete.

Izvor: B92

Default images

Nacionalni saveti će raditi na zaštiti i unapređenju prava svojih manjina posebno u oblasti obrazovanja, kulture, informisanosti i službene uptorebe jezika i pisma.

Saopšteno je da će skoro pola miliona glasača birati između najmanje 70 lista. Izbornog cenzusa neće biti.

U Srbiji se prvi put biraju nacionalni saveti i to neposrednim putem. I dok će Hrvati, Makedonci i Slovenci, odmah saznati sastav svojih saveta, ostali će morati da sačekaju 9. jun.

Za ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića, ovakav način izbora je znak da su saveti dobili visok legitimitet onih koje predstavljaju i da je zato neophodna velika izlaznost.

Nacionalni saveti predstavljaju oblik manjinske samouprave kojim pripadnici nacionalnih manjina preko svojih predstavnika ostvaruju svoja prava garantovana Ustavom.

"Nacionalni savet, kako Ustav kaže, nije obavezan za neku nacionalnu manjinu. Drugim rečima, da ne bude zablude, nacionalna manjina koja ne formira nacionalni savet, neće izgubiti svoja manjinska prava, oni će ih samo vršiti individualno", objašnjava Čiplić.

Redakciji B92 javio se Aleksandar Dodevski iz okoline Pančeva koji tvrdi da se nije prijavio u birački spisak, a da su potpisi njega i njegove porodice falsifikovani, što se i vidi u zahtevima pošto su sva četiri vrlo slična.

“Tamo sam proverio u Izbornoj komisiji da sam ubačen u birački spisak nacionalnih manjina, moja supruga moj brat i moja majka. Zahtevi su podneseni, potpisi su falsifikovani i izdata su nam rešenja da smo ubačeni u birački spisak kao nacionalne manjine i vodimo se kao Makedonci”, objašnjva Dodevski.

“Moja majka je iz Niša rodom, žena mi je isto Srpkinja, ja se izjašnjavam kao Srbin, samo što vodimo poreklo iz Makedonije, od ’46. kada je bila kolonizacija”, kaže on.

Ministar Čiplić kaže da je ovakvih slučajeva bilo jako malo.

“Prijave na poseban birački spisak je bilo, a da samo lice nije to htelo, nije se samo prijavilo. Ta greška je bila otklonjena tako što je u roku od dve nedelje Ministarstvo dostavilo rešenje o upisu. Moram da kažem da je takvih slučajeva bilo jako malo", kaže on.

Resorni ministar uverava da ovo nije problem i da oni koji žele mogu da se ispišu iz spiska. Ostaje nejasno šta se dešava sa onima koji su protiv svoje volje upisani u spisak, a to nikada ne saznaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

21 h

Podeli: