Google Earth i rat u Darfuru

Google Earth je napravio iskorak u odnosu na dosadašnju praksu odlukom da usmeri pažnju javnosti na rat koji se odvija u oblasti Darfur u zapadnom Sudanu. Na karti regiona prikazane su slike spaljenih sela i izbegličkih kampova.

Priredila: Jasna Ćosović

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2007.

14:36

Default images

Već četiri godine traje građanski rat u sudanskom regionu Darfur. Procena Ujedinjenih Nacija je da je tokom ovih sukoba između pobunjeničkih grupa i odreda bliskih vladi poginulo više od 200.000 i raseljeno oko 2.5 miliona ljudi. Google je u saradnji sa United States Holocaust Memorial Museum na svojoj poznatoj online mapi Google Earth nedavno postavio potresne slike iz Darfura kako bi skrenuo pažnju javnosti na nevolju u kojoj se nalaze stanovnici regiona. Mapa Darfur regiona preplavljena je ikonicama vatre i šatora. Šatori predstavljaju izbegličke kampove, dok svaki crveni plamen predstavlja uništeno selo, a žuti oštećeno. Crveni plamenovi ubedljivo dominiraju. Klikom na ikonicu otvara se prozor sa informacijama o konkretnoj lokaciji i to: ime sela i razmere uništenja. Korisnicima Google Earth-a takođe su dostupne slike, video zapisi i svedočenja očevidaca sukoba.
Cilj zajedničkog projekta «Kriza u Darfuru» je informisanje ljudi o ratu koje se već godinama događa u zapadnom Sudanu. Čini se da je muzej napravio pravi izbor kada se obratio Google-u povodom ove ideje budući da je besplatni Google Earth servis do sada preuzelo oko 200 miliona ljudi. Direktorka muzeja nazvala je ovaj servis «najvećim bilbordom na svetu». Takođe, inicijativa «Kriza u Darfuru» je prva koja predstavlja rezultat saradnje Google Earth-a i muzeja. Planiraju se i sledeći projekti sličnog cilja. Ostaje da se vidi da li će ova novina Google Earth-a naići na odobravanje korisnika budući da su njom izašli iz okvira internet atlasa Zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: