"HAL 9000 nikad neće postojati - emocije se ne mogu programirati"

HAL 9000 jedan je od najpoznatijih likova zasnovanih na veštačkoj inteligenciji u modernoj kinematografiji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

10:20

Foto: YouTube screenshot

U pitanju je superiorna forma osećajnog računara u filmu "2001: Odiseja u svemiru" Stenlija Kjubrika, koji je nedavno proslavio 50 godina postojanja.

HAL je sposoban za produkciju i razumevanje govora, prepoznavanje lica, čitanje sa usana i igranje šaha. Njegove superiorne računarske sposobnosti prate i jedinstvene ljudske osobine: ova veštačka inteligencija može da razume emocionalno ponašanje, ljudsko rasuđivanje i umetnost.

U jednoj od najikoničnijih scena u istoriji naučne fantastike, HAL izražava strah kada doktor Dejvid Bouman počinje da isključuje njegove memorijske module jer je ovaj inteligentni sistem prethodno izvršio seriju ubistava na svemirskom brodu. Ipak, koliko god ovakav scenario delovao realno, ne postoji ništa što bi moglo da ukazuje na to da će takva emocionalna veštačka inteligencija jednog dana zaista postojati, piše Independent.

"Surova istina je da, bez obzira na to šta kažu naučnici, nikada nećemo moći da programiramo emocije na način na koji su HAL-ovi tvorci to uradili jer zapravo još ne razumemo dovoljno ljudske emocije", kaže doktor Giljom Tijeri sa Univerziteta u Bangoru.

"Uprkos tome što prisholozi i neurolozi ulažu veliki napor u pokušaj da otkriju kako emocije interreaguju sa kognicijom, emocije i dalje ostaju misterija", dodaje Tijeri.

Jedan od primera koji naučnik spominje jeste studija u kojoj su učestvovale bilingvalne osobe koje su govorile kineski i engleski jezik.

Naučnici su istraživali kako emocionalna vrednost reči utiče na podsvesnu promenu u mentalnim operacijama.

Kada su učesnicima predstavljene reči sa pozitivnim i neutralnim značenjem na engleskom jeziku, poput "godišnji odmor" ili "drvo", oni su nesvesno povezivali te reči sa rečima na kineskom jeziku koje imaju isto značenje.

Ali, kada su im predstavljene reči sa negativnim značenjem, poput "ubica" ili "silovatelj", njihovi mozgovi automatski su blokirali pristup njihovom maternjem jeziku - bez njihove svesti o tome.

"O razumu i logičkom rasuđivanju zna se mnogo. Čovek može da opiše kako donosi racionalnu odluku, zapisuje pravila i pretvara ta pravila u kod. S druge strane, emocionalno evolutivno nasleđe i dalje ostaje nepoznanica. Izvor emocija je izvor svega, ne samo jedan od obeležja uma koji se može realizovati dizajnom. Razum ima ciljeve, emocije ne", kaže Tijeri.

Jedan od načina na koji može da se interpretira HAL-ovo čudno "emocionalno" ponašanje jeste to da je sistem programiran tako da simulira emocije u ekstremnim situacijama, sa potrebom da manipuliše ljudskim emocijama u trenutku kada njihov razum zakaže, smatra naučnik.

"Po mom mišljenju, nikada nećemo uspeti da stvorimo mašinu koja oseća, nada se, uplašena je, ili srećna. A pošto je to apsolutni preduslov za bilo kakvu tvrdnju da smo generisali veštačku opštu inteligenciju, smatram da nikada nećemo stvoriti veštaki um van života", zaključuje Tijeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: