Ako sud naredi, Google će moći da hakuje 74 odsto smartfona

Mobilni telefoni koji koriste starije verzije Androida izloženi su hakerskim napadima, a sud u Americi omogućava i njihovo legalno hakovanje u slučaju da policija to zahteva.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 27.12.2015.

08:30

Default images
Beta / AP Photo / Virginia Mayo

Da privatnost na internetu nije sasvim sigurna, nije neka velika novost. Ali, uvek se iznova iznenadimo koliko je zapravo krhka sigurnost u svetu interneta. Okružno tužilaštvo američke savezne države Njujork otkrilo je da starije verzije Android operativnih sistema za pametne telefone imaju veliki sigurnosni propust.

Ako sud tako odredi, Google može s udaljene lokacije da restartuje smartfon sa starijim operativnim sistemom i pregleda sav sadržaj na uređaju.

Mobilni telefoni koji koriste Android 5.0 i novije verzije sistema onemogućavaju da ih neko hakuje (uključujući i Google restart) s udaljene lokacije. Svi stariji sistemi podložni su upadima spolja.

“Forenzičari mogu da premoste šifre na takvim uređajima. Google takođe može da resetuje šifre ako dobije nalog suda u slučajevima da treba policiji da pomogne u istrazi i izvuče određene podatke s mobilnog koji se smatraju dokazom”, stoji u izveštaju tužilaštva.

Procenjuje se da više od 74 posto Android smartfona pokreće neka od starijih verzija tog sistema, što znači da ih je isto toliko izloženo spoljnim upadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: