Tehnopolis

Utorak, 29.10.2013.

12:42

Motorola želi da sami pravite svoj smartfon

Motorola, proizvođač smartfona u Googleovom vlasništvu, otkrila je svoj projekat Ara, otvorenu hardversku platformu za pravljenje izmenjivih smartfona.

Izvor: Mashable

Default images

Ideja iza ovog projekta, koji predvodi Motorolina grupa za naprednu tehnologiju i projekte, jeste da se skoro sve u smartfonu – displej, tastatura, baterija, procesor, pretvori u modul koji može biti zamenjen.

Motorola je zamislila dve osnovne komponente takvog smartfona: endoskelet, strukturalni ram koji drži sve delove uređaja zajedno i module koji se u ovaj ram postavljaju.

Ovaj koncept bi korisnicima trebalo da omogući da sami odlučuju šta ide u njihov telefon – kako izgleda, koliko košta i šta radi.

Sudeći po Motoroli, sve ovo bi trebalo za hardver da uradi isto ono što je Android učinio za softver.

Ukoliko vam se ovaj projekat čini poznatim, verovatno razmišljate o Phonebloks konceptu modularnog telefona koji je osmislio Dejv Hakens. Motorola zna za ovu ideju i planira da deo Phonebloks zajednice uključi u svoj Ara projekat.

Kompanija već godinu dana radi na ovoj ideji a trenutni planovi uključuju slanje pozivnica developeraima da počnu da stvaraju module za platformu u narednih nekoliko meseci.

MDK, paket modula za developere, trebalo bi da se pojavi do kraja 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: