Tehnopolis

Ponedeljak, 14.03.2016.

12:20

Stiže Wikipedia koja će vam sama čitati članke

U narednih godinu dana naučnici iz Švedske će primeniti novu opciju na Wikipediji.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Stiže Wikipedia koja će vam sama čitati članke

Otprilike 125 miliona posetilaca najveće i najpoznatije on-line enciklopedije, što je otprilike 25 odsto od ukupnih poseta na mjesečnom nivou, hteli bi da na Wikipediji mogu da slušaju članke umesto da ih čitaju. Naravno, reč je uglavnom o slepim i slabovidnim osobama, a zahvaljujući Kraljevskom institutu tehnologije (KTH) iz Švedske u 2017. godini će stići - glasovna Wikipedia. U početku će se članci moći slušati na tri jezika; švedskom, engleskom i arapskom, ali prema rečima voditelja projekta, profesora Joakima Gustafsona s KTH instituta, sve će biti bazirano na tehnologiji otvorenog koda, pa će se s vremenom, veruje Gustafson, pojavljivati sve više jezika za glasovnu opciju Wikipedije.

"Naš fokus će, naravno, biti na švedskom jeziku, to je temelj projekta i napravićemo podlogu. Nakon toga ćemo primeniti engleski jezik, a u trećoj fazi ćemo postaviti i osnove arapskog", otkrio je profesor Joakim Gustafson. Očekuje se kako će glasovna Wikipedia u početnom obliku zaživeti negde u septembru 2017. nakon čega će svi koji imaju volje, znanja i resursa, moći da krenu s razvojem glasovne opcije na svom jeziku. Iako je WIkipedia trenutno u tekstualnom obliku dostupna na čak 280 svetskih jezika, teško je za očekivati da će u istom broju biti dostupna i sa opcijom čitanja tekstova glasom. Projekat će sufinansirati nekoliko švedskih kompanija, a hoće li se uključiti i tehnološke kompanije iz drugih delova sveta tek ćemo da vidimo...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: