Kompanija Kaspersky Lab demantovala navode Reuters-a

Kompanija Kaspersky Lab demantovala je nedavne navode novinske agencije Reuters.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2015.

13:25

Default images

Foto: CeBIT Australia/Flickr.com

Kompanija Kaspersky Lab nedavno se oglasila povodom optužbi Reutersa da je proizvodila lažni malware u poslednjih deset i više godina, s ciljem kompromitovanja i rušenja konkurentskih proizvoda.

Sve optužbe koje je objavio Reuters iz Kaspersky Laba su oštro demantovali.

"Naša kompanija nikada nije radila nikakvu tajnu kampanju s ciljem varanja konkurencije, njihovog diskreditovanja ili rušenja njihovog tržišnog položaja. Takvi postupci su neetički, nepošteni a i zakonski upitni", stoji u saopštenju Kaspersky Laba.

Kompanija navodi da je u istraživanju koje je sprovela 2010. godine otpremila samo 20 uzoraka fajlova koji nisu zlonamerni na VirusTotal multi-scanner i koji nisu izazvali lažne uzbune, pošto su ovi fajlovi bili čisti i bezopasni.

“Svi detalji eksperimenta bili su javni, takođe svi uzorci su bili dostupni medijima kako bi ih i oni mogli testirati. Ovo istraživanje smo sproveli kako bismo privukli pažnju bezbednosne zajednice na problem nedostatka multi skenera, jer su fajlovi blokirani samo zato što ih drugi proizvođači detektuju kao zlonamerne, bez stvarnog ispitivanja aktivnosti fajla (ponašanja). Nakon ovog eksperimeta vodili smo razgovore sa proizvođačima antivirusa i došli smo do zaključka da smo saglasni sa najvažnijim tačkama koje su u vezi sa ovom temom.“, glasilo je objašnjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

9 h

Podeli: