Razmislite o ovim internet pretraživačima za Android

Surfovanje internetom je jedna od osnovnih namena Android pametnih telefona koja je vremenom postala neizbežna dnevna aktivnost svih nas.

Tehnopolis

Izvor: Saša Petroviæ

Subota, 27.09.2014.

09:40

Default images

U prilog tome ide i činjenica da svi vodeći internet pretraživači odavno imaju svoje mobilne verzije a mobilni operatori ponude neverovatne HSPA brzine koje idu i do 42 Mbit/s (kod nas).

Da, dobro ste pročitali, nekim korisnicima je mobilni internet na telefonu brži od kablovskog/ADSL interneta na desktop/laptop računaru.

Kako bi vam surfovanje internetom bilo što lakše, brže i efikasnije, ove nedelje izabrao sam nekoliko Android internet pretraživača. Besplatni su i mogu se preuzeti sa Google Play prodavnice.
Google Chrome

Pretpostavljate, najpopularniji od svih i jedan od trenutno najboljih je Google Chrome. Na Nexus, Xperia i Moto uređajima dolazi kao fabrički internet pretaživač. Pre nekoliko nedelja Chrome je nadograđen na 37.0 verziju koja između ostalog donosi novi Material dizajn i Android L animacije.

Interfejs pretraživača je veoma jednostavan, bez previše bespotrebnih opcija. Sve na šta ste već navikli je tu - novi tab, novi incognito tab, bookmarks, recent tabs, history, itd. Sinhronizacija sa Google nalogom i drugim uređajima je odlično odrađena. O brzini ne treba ni da govorim. Radi odlično. Nekima će jedino možda zasmetati to što aplikacija zauzima skoro 70 megabajta interne memorije.

Preuzmite aplikaciju
Dolphin Browser for Android

Još jedan vrlo popularan internet pretraživač koji je sa Google Play prodavnice preuzet više od sto milliona puta, sa velikim brojem besplatnih dodataka koji se naknadno instaliraju na telefon. Za sinhronizaciju sa drugim uređajima možete koristiti Google, Facebook ili Dolphin nalog.

Neke od karakteristika pretraživača koje ga izdvajaju su: mogućnost instaliranja više od 60 dodataka (Add-ons) koje sam već pomenuo, podrška za Flash palyer, mogućnost odabira boja, pozadina i tema, Dolphin Sonar (glasovno pretraživanje), Dolphin Connect - ekstenzija za desktop pretraživače koja vam omogućava sinhronizaciju tabova, bookmarkova kao i slanje fotografija i tekstova sa desktop internet pretraživača na telefon. U okviru aplikacije dostupan je Dolphin Jetpack dodatak za još brže surfovanje. Ako koristite telefon sa nekom starijom Android verzijom (Jelly Bean 4.2 na primer), ovaj dodatak ćete morati zasebno da instalirate.

Izgled pretaživača vrlo lako možete promeniti nekom pozadinom ili temom. Možete kombinovati bilo koju boju sa bilo kojom Dolphin pozadinom ili nekom svojom fotografijom. Ako vas mrzi da eksperimentišete, izaberite već dostupnu temu.

Za razliku od Chrome pretraživača, Dolphin zauzima oko 30 megabajta interne memorije. Imajte to u vidu ako na telefonu nemate dovoljno slobodne memorije.

Osim Dolphin pretraživača možete isprobati i Dolphin Zero internet pretraživač koji od naprednih opcija ne nudi ništa ali zato nudi surfovanje sa najvišim mogućim nivoom zaštite podataka i privatnosti. Kada završite sa surfovanjem, pretraživač automatski briše sve moguće podatke (browsing history, cache, passwords, cookies).

Preuzmite Dolphin Browser for Android

Preuzmite Dolphin Zero
Firefox Browser for Android

Mozilla Firefox internet pretraživač za Android telefone. Kao i svi ostali popularni pretraživači i ovaj nudi pregršt opcija - sinhronizaciju sa Firefox desktop pretraživačem, mogućnost instaliranja Add-ons dodataka, itd.

Jedina stvar koja mi se nije dopala je izgled pretraživača, izgleda nekako zastarelo. Ostalo je u redu. Sve opcije, prečice, history, bookmarkovi su lako dostupni. Radi dosta brzo. Zauzima skoro 40 megabajta interne memorije.

Preuzmite aplikaciju
Opera Browser for Android

Svima dobro poznati pretraživač koji je u odnosu na druge pretraživače sa ove liste dosta „slabiji“ kada su neke opcije u pitanju (ne nudi mogućnost sinhronizacije, instaliranje Add-ons dodataka), ali zato nudi jedan veoma koristan režim surfovanja, Off-Road. Uključivanjem ovog režima možete uštedeti dosta megabajta.

U okviru pretraživača dostupan je Speed Dial sa omiljenim sajtovima i Discover dodatak sa sajtovima koji će vam možda biti zanimljivi.

Ako koristite telefon sa veoma malom internom memorijom i ako vam je svaki megabajt bitan, možete isprobati Opera Mini internet pretraživač koji zauzima svega 3 megabajta interne memorije i koji može da vam uštedi dosta megabajta (čak 90%).

Preuzmite Opera Browser for Android

Preuzmite Opera Mini
Now Browser

Najnoviji internet pretaživač koji je od pre nekoliko nedelja dostupan Android korisnicima. Jedan od prvih koji nudi novi Material dizajn. Po karakteristikama i izgledu dosta sličan Googleovom Chorme pretraživaču. U opcijama podešavanja možete uključiti i Flash player.

Sinhronizacija sa desktop pretraživačem nije dostupna, čak ni u Pro verziji. Radi brzo i zauzima samo jedan megabajt interne memorije.

Ako tražite internet pretraživač koji radi dobro a pritom izgleda lepo i jednostavno, isprobajte ovaj.

Preuzmite aplikaciju

Piše: Saša Petrović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: