Minecraft - sve je u stvaranju

U većini igara poenta je u razaranju – a u ovoj se sve vrti oko stvaranja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

12:49

Default images

Možda ste čuli za Minecraft. Iako ne dolazi ni iz jednog velikog studija, niti je imao najave niti ikakav budžet za marketing, o ovoj igri internet zuji već mesecima i već je prodata u preko milion kopija. O čemu se tu zapravo radi i zašto je svet prikazan isključivo kroz pikselizovane 3D kocke tako privlačan?

Zato što vam Minecraft pruža potpunu slobodu u svom praktično beskonačnom svetu, koji se nasumično generiše svaki put kada pokrenete igru. Nema zapleta, nema ciljeva, osim onoga da preživite – što i nije toliko teško. Sva „igrivost“ proizilazi iz onoga što vi uradite i ciljeva koji sebi postavite.
Čitav svet je proceduralno generisan od kocaka jednake veličine: drveće, mora, planine, sve je sastavljeno od 3D piksela koje vaš lik može da razbije ili pokupi i koji predstavljaju različite materijale: drvo, gvožđe, zlato, dijamante, kamen i još što šta. Kocke možete da prosto postavljate jednu na drugu ili jednu pored druge, kao i da uništavate već postojeće. Pomoću ovih jednostavnih postupaka možete da gradite šta vam padne na pamet, kao i da pravite alatke, oružja, oklope, uređaje i predmete koji će vam olakšati dalje preživljavanje i gradnju.

Na primer, iskopajte par kocki kamena, napravite ognjište, pa dodajte kocku metala i napravite peć, a u nju stavite kocku uglja, zapalite, pa stavite u to kocku peska i imate staklo za prozore itd. itd. U igri postoji toliko toga da milioni igrača i dalje otkrivaju šta je sve moguće, a ovo je još uvek samo „beta“ (da, tvorac Markus Persson još uvek dorađuje igru sa svojom malom ekipom).
U osnovnom režimu, zvanom Survival, nisu svi materijali tj. tipovi kocaka jednako lako dostupni: metal morate da iskopate, kao i drago kamenje, a tu je i „redstone“ koji služi za provod struje... U igri se smenjuju dan i noć, a noću na površinu (ili ako preduboko kopate) izlaze monstrumi, koji će vas upropastiti, ako nemate sklonište ili oklop. Ali, oni su samo prolazna i minimalna smetnja za vaš pravi zadatak: da istražite ogroman svet i pretvorite ga u nešto svoje, ostavljajući trag na njemu. A kada budete za to spremni, možete izaći i u multiplayer, na servere na kojima gomila igrača deli jedan svet, zajedno gradeći i stvarajući...

Igrači u Minecraftu su već napravili svašta: jednostavan 8-bitni računar, repliku Vatikana, repliku Enterprisea, kuće, zamkove, ostrva, nebeske gradove... Naravno, sve ovo je lakše napraviti u „klasičnom“ režimu, gde nema monstruma i gde su interakcija s kockama, kao i njihov varijetet ograničeni. Minecraft je zarazna, prosta igra, nalik igranju s Lego kockama, ali je istovremeno i dubok komentar o ljudskom duhu, jer čovek mora da stvara i da uništava da bi opstao. Da li će vam Minecraft biti zabavan, to zavisi samo od vas: od vaše mašte i od vašeg strpljenja.

Valjda je to baš ono što bi „sandbox” igre i trebalo da budu.

Autor: Igor Conić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: