San svakog geeka

Google je vaš omiljeni pretraživač, vrlo moguće i e-mail imate kod njega, a redovno koristite i YouTube, Google Maps, Google Earth... Vreme je i da vaš telefon ponese Googleovo ime!

Marko Herman

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

10:26

Default images

Pre skoro godinu i po dana tržište je ugledalo prvi telefon baziran na Android operativnom sistemu. Google je mnogo uložio u sopstvenu mobilnu platformu, ali početni entuzijazam koji je doneo HTC Dream (ili T-Mobile G1 kako je poznatiji) samo je nagovestio potencijal cele priče, a sredinom 2009. godine novi Android telefoni pokazali su da je tržište zaista gladno za novim igračem.

Razlog najverovatnije leži u tome što je iPhone ustanovio trend koji korisnicima prija, ali ne prija svim (potencijalnim) korisnicima Appleova ponuda. Tek je Android doneo drugačije pakovanje istog koncepta - stalnog prisustva na internetu.

Bilo je sasvim logično očekivati da će Google u nekom trenutku predstaviti i telefon koji će nositi njegovo ime. A nakon dugotrajnih glasina, početkom 2010. godine zvanično je predstavljen Nexus One. Googleov mobilni prvenac i po svemu sudeći začetnik serije Nexus telefona.

Nexusovo srce

U središtu telefona, koji je za potrebe Googlea kreirao HTC, nalazi se sada već čuveni procesor Snapdragon. Nexus One je prvi Android telefon koji je Snapdragon "poterao" na 1 GHz (prethodno je stigao Acer Liquid - koji koristi Snapdragon usporen na 768 MHz). Ovaj procesor omogućava da najnovija verzija Androida (Eclair, odnosno 2.1) radi izuzetno brzo. Aplikacije se pokreću skoro trenutno, a i grafički elementi okruženja su bogatiji i dodatno animirani.

Podršku procesoru pruža po 512 MB ROM-a i RAM-a, a dodatna memorija obezbeđuje se microSD karticama. Podržano je maksimalno 32 GB, a u paketu stiže zadovoljavajućih 4 GB. Nexus One podržava četiri 2G standarda, kao i dva 3G standarda tako da praktično ne postoji mesto gde neće biti u mreži. Pored toga, podržava bežično umrežavanje po 802.11a/b/g standardima, kao i Bluetooth 2.1 povezivanje s A2DP prenosom stereo zvuka. Za punjenje baterije (autonomija u uobičajenim uslovima dostiže skoro 2 dana) i povezivanje s računarom tu je i mikro USB port, a za žične slušalice obezbeđen je standardni 3,5 mm džek.

Kapacitivni AMOLED ekran dijagonale 3,7 inča izgleda skoro savršeno. Obezbeđuje vrlo laku kontrolu svih funkcija telefona, a omogućava i famozni multi-touch. Rezolucija ekrana je 480x800 piksela, pa sve što gledate na njemu izgleda vrlo oštro, dok snažno osvetljenje daje žive boje.
Već standardno za Android telefone iz HTCa su akcelerometar koji detektuje položaj (rotacija ekrana je izuzetno brza), GPS (sa A-GPS podrškom), digitalni kompas itd. Digitalna kamera ima 5 megapiksela, LED blic, automatski detektuje osmehe, dodeljuje fotkama geo-tagove, a snima i video u rezoluciji od 720x480 piksela (sa najmanje 20 frejmova u sekundi).

Kolačići

Kodni nazivi verzija Androida već tradicionalno su nazvani prema kolačima. Nakon imena Cupcake i Donut, došao je red na Eclair. Android 2.1 donosi značajna unapređenja u odnosu na ranije verzije. Optimizovan je kod tako da OS brže radi, a dodata je podrška za dodatne rezolucije ekrana.

Osnovni korisnički interfejs je osvežen, browser je unapređen tako da podržava i HTML5 specifikacije, a adresar je promenjen tako da sada pored sinhronizacije sa Google Contacts listom podatke osvežava i onima sa Facebooka. Poslovni sektor će obradovati integrisana podrška za Microsoft Exchange servere (ranije je to obezbeđivano dodatnim aplikacijama), a e-mail poruke sa različitih adresa pojavljuju se u zajedničkom spisku.

Sve funkcije prvog Nexusa (kao i drugih Android telefona) obavljaju se putem aplikacija. Pored onih koje sasvim logično očekujete, kao što su one za pozivanje telefona, adresar, razmenu SMS/MMS poruka itd. Tu su aplikacije za Googleove usluge (Gmail, Google Maps, YouTube, Google Talk, Picasa), za rad sa kamerom i pregled multimedijski sadržaja. Podržana je reprodukcija MP4, H.263 i H.264 video fajlova, kao i OGG, MP3, eAAC+ i WAV audio fajlove. Integrisana Google pretraga odnosi se i na internet sadržaje, ali i na sadržaj telefona. Ako vam aplikacija za neku funkcionalnost nedostaje - tu je Android Market na koje možete naći veliki broj korisnih (kao i veliki broj beskorisnih) i zanimljivih aplikacija. Google Nexus One je telefon koji skoro savršeno leži u ruci odrasle osobe. Nešto je većih dimenzija od uobičajenih mobilnih telefona, ali odličan ekran to u potpunosti opravdava. Kontrola se uglavnom obavlja preko ekrana, a tu su i četiri kontaktna tastera, kao i trekbol kojim se takođe može kretati kroz telefon. On je providan, a LED ispod kuglice svetli različitim bojama u zavisnosti od događaja koji najavljuje (stigao SMS, E-mail, propušten poziv itd.).

Iako se može diskutovati o tome da li je dobro to što je telefon pravio HTC (čak se i na njihovom sajtu nalazi među zvaničnim HTC modelima) zbog čega i liči na uređaje te firme, jasno je da je Google u nekom trenutku morao da napravi taj veliki korak. Pritom nije smeo da rizikuje nekonvencionalnim dizajnom ili saradnjom s manje pouzdanim proizvođačem. HTC je od početka u Android priči i to je bilo sigurno rešenje za prvi udar na džepove geekova širom sveta.

Već postoje najave (tračevi) da će biti još modela, kao i da se za indijsko tržište priprema nešto oslabljena verzija. Ali sve to više nije bitno - važno je da je Nexus One odličan telefon od kojeg nas dele "samo" visoka cena (uvezen na nepoznat način na domaćem tržištu staje 750 evra) i nedostatak zvaničnog prisustva.

Tokom aprila bi trebalo da se pojavi u ponudi Vodafonea, a to nam uliva razumnu dozu optimizma da će posredstvom njihovih partnera stići i u naše krajeve. A kako otprilike u isto vreme stiže i HTC Desire (u suštini isti telefon uz nekoliko izmena) videćemo ko će osvojiti srce evropskih geekova...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: