Iznenađujući Android

Novi mobilni telefon na našem tržištu osoben je po dva osnova. Deo je nadolezećeg Android tabora (u Srbiji se mogu naći HTC, Samsung i General Mobile modeli s ovim operativnim sistemom), a istovremeno nosi ime kompanije koja je poznata u IT svetu, ali ne po telefonima...

Marko Herman

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

23:46

Default images

Do sada se nismo sretali sa Acer mobilnim telefonima, ali je prvi pogled dovoljan da se shvati da ova kompanija ozbiljno nastupa na tom dinamičnom tržištu. Acer Liquid je telefon koji u startu uliva poverenje. Njime preovlađuje crna boja koja skriva dimenzije ekrana do prvog uključivanja, a kvalitetna plastika sjajne crne boje doprinosi utisku.

Kvalitetna spoljašnjost

Prednjom stranom Liquida dominira kapacitivni ekran dijagonale 3,5 inča i rezolucije 480x800 piksela koji prikazuje 262 hiljade boja. Zato je izgled sadržaja izuzetan, a reakcija na dodir praktično trenutna. Ispod ekrana nalaze se četiri senzorska tastera: povratak na osnovni ekran, aktiviranje pretrage (interneta i sadržaja na telefonu), korak unazad i meni.

Za razliku od drugih Android modela, ne postoje posebni tasteri za uspostavljanje i prekid razgovora, ali te se funkcije lako obavljaju kroz interfejs odgovarajuće aplikacije.
Za dopunjavanje baterije i povezivanje s računarom koristi se mini USB port (kabl dolazi u paketu), ali na žalost uz telefon ne stiže uobičajeni punjač za strujnu utičnicu. (To se može rešiti nabavkom adaptera koji na sebi ima standardni USB port). Uz telefon dolaze i slušalice s mikrofonom, ali pošto je ugrađen standardni 3,5 mm džek uz Liquid možete koristiti bilo koje slušalice.
Na bokovima aparata nalaze se još taster za uključivanje/isključivanje (sa leve strane) koji služi i za zaključavanje ekrana, dok su sa desne strane poseban taster za pravljenje fotografija i klackalica za podešavanje jačine zvuka i zumiranje.

Pouzdan sistem

Na Acer Liquid instaliran je Android 1.6 operativni sistem. Tom verzijom je, između ostalog, obezbeđena podrška za različite rezolucije ekrana. Verzija 1.5 koristila je rezoluciju od 320x480 piksela, što je njenu upotrebu sa ekranima drugačije nativne rezolucije činilo neprijatnom. Android 1.6 omogućio je tako da se pojave nešto slabiji modeli kao što je HTC Tattoo sa ekranom rezolucije 240x320 piksela, ali i moćniji, u koje spada Acerov Liquid.

Sam korisnički interfejs, nazvan Acer UI 3.0, nije mnogo drugačiji od osnovnog Android interfejsa. Delimično je izmenjen kvalitetnijim pozadinama i nekolicinom vidžeta koji olakšavaju pregled sadržaja telefona i aktiviranja, odnosno deaktiviranje Wi-Fi veze, GPS-a, Bluetootha, itd. Osnovni ekran ima tri virtuelne površine dostupne prevlačenjem na levo, odnosno na desno, kao i liniju za obaveštenja koja se nalazi na vrhu ekrana i koja se poput fioke može otvoriti prevlačenjem na dole. Tu se pojavljuju informacije o novim e-mailovima, porukama, propuštenim pozivima, novim verzijama instaliranih aplikacija itd. a stalni deo te linije čini sat, pokazatelj jačine signala, tipa veze (Edge, 3G...) itd.

Na Liquidu se u startu nalaze praktično sve neophodne aplikacije. Multimedijske mogućnost pokrivene su programima za pregled i kreiranje fotografija i video sadržaja, kao i aplikacijama za puštanje i snimanje audio fajlova. Za pregled web sadržaja koristi se browser zasnovan na WebKit tehnologiji koji vrlo brzo otvara stranice, a one koje nisu prilagođene nižim rezolucijama biće prilagođene ekranu mobilnog telefona.

Pregled različitih tipova office dokumenata moguć je aplikacijom Document To Go, a ukoliko imate potrebe za editovanjem, morate platiti za posebnu verziju. Ipak, ako koristite Google Documents možete u Marketu naći aplikaciju kojom ćete lako sinhronizovati sadržaj svog virtuelong office okruženja i dokumente menjati sa telefona.

Vrhunski hardver

U osnovi Acer Liquid telefona je Qualcommov procesor Snapdragon kojem je frekvencija sa 1 GHz smanjena na 768 MHz. Pošto je Liquid zvanično predstavljen početkom decembra prošle godine, to je prvi Android telefon s ovim procesorom. Snaga ovog procesora se lako primećuje ako rad sa Liquidom uporedite sa nekim od nešto starijih Android modela. Promena orijentacije ekrana je skoro trenutna (ispod sekunde), dok kod HTC Magica to traje 2-3 sekunde. Otvaranje slika i video fajlova je brže, a vidžeti za pregled foto galerije rade brže od očekivanog.

Ugrađen hardver obezbeđuje 3G vezu, Wi-Fi i Bluetooth povezivanje, kao i GPS navigaciju koja radi sa Google Maps programom, a možete nabaviti i kvalitetnu iGo aplikaciju za Android. Kamera od 5 megapiksela ne oduševljava kvalitetom, ali će po danu napraviti solidne rezultate. Mana je što nema zaštitu kojom bi sočivo bilo pokriveno dok je ne koristite.

U odnosu na konkurenciju, Liquid nudi više. HTC Hero mu je trenutno najbliži konkurent, ali ima sporiji procesor (528 MHz), manje memorije 288 MB, nasuprot 512 kod Liquida, lošiji ekran (niža rezolucija i manje boja)... Oba telefona imaju sličnu cenu.

Sve to Liquid trenutno čini pravim izborom ako tražite Android model. Pored crne, na našem tržištu je dostupna i bela verzija, a obe potražite u prodavnicama DS Market , Handy ili Tehnomobile .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: