Ništa bez plavog zuba

Početak primene novog zakona o saobraćaju podrazumeva da vozači ne smeju držati telefon rukom dok upravljaju motornim vozilom. Ako želite da pričate telefonom dok vozite morate imati hands-free komplet. Zato vam dajemo delimičan pregled ponude bluetooth uređaja na tržištu Srbije

Marko Herman

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

10:45

Default images

Bluetooth tehnologija je od nečega što je bilo prilično skupo i što su podržavali samo najskuplji modeli mobilnih telefona došla do toga da danas samo najjeftiniji uređaji ne podržavaju taj način povezivanja. Sve se češće ugrađuje i u notebook računare, PDA uređaje... jedino su multimedijski plejeri ostali imuni na nju.

Kako se širila BT podrška među telefonima, rasla je i ponuda bluetooth slušalica, a iako bi se mogao steći utisak da kod nas ne može da se nađe puno raznovrsnih modela - situacija je suprotna.
Xwave BH08I
Donji kraj ponude (koji uglavnom preskačemo) čini veliki broj modela nepoznatih (ili manje poznatih) proizvođača. Suprotno situaciji u drugim segmentima tržišta, to što neke BT slušalice nose imena Hama, Gembird, Koracell, Easy Touch itd. ne znači da je njihova cena povoljnija od modela poznatijih imena.

Zato sve modele čija imena ne prepoznajete možete slobodno preskočiti, jer ako želite jeftinu bluetooth slušku možete izabrati Motorolin model H680 (u prodavnici Handy staje 1.499 dinara) ili neki od više Xwaveovih modela čije cene ne prelaze 2.000 dinara u Tehnomobile i Tehnomanija radnjama.

Nokia i Samsung

Ako imate telefon jednog od dva trenutno najveća proizvođača verovatno ćete želeti da imate i bluetooth slušalicu s istim imenom. Dva ne baš povoljna Samsungova modela možete naći kod Telenora; model WEP 180 staje 4.469 dinara, a WEP 410 6.469. Ni jedan od njih se ne izdvaja nekim posebnim mogućnostima, tako da je verovatno bolje da ih preskočite.
Nokia BH-900
S druge strane, ponuda Nokia bluetooth slušalica je izuzetno bogata. Pronašli smo desetak modela u Handy, Tehnomobile i Telenor prodavnicama, a njihove cene variraju od oko 2.100 do čak 13.000 dinara. Modeli iz serije 100 koštaju ispod 2.500 dinara i pružaju standardne mogućnosti, a međusobno se najviše razlikuju izgledom. Modele iz serije 200 odlikuje nešto (ali ne značajno) veća autonomija i donekle ergonomičniji dizajn. To povlači i cene od oko 3.500 do 4.200 dinara, što ove modele ne preporučuje za nabavku.

Model BH 702 se ističe isključivo vanrednim dizajnom koji nosi i cenu od skoro 7.500 dinara (ima ga kod Telenora), i dok nam je za model BH 900 (koji košta neverovatnih 9.000 dinara) jasno da ga od ostatka ponude izdvaja to što se na jedinstven način stavlja na uho i što ima vrhunski mikrofon koji se izvlači, nikako nismo uspeli da shvatimo zašto BH 800 staje 13.000 dinara. To što ima zgodnu ogrlicu radi lakšeg nošenja nikako ne opravdava toliku cenu.

Plantronics i Jabra

Jabra BT2070
Za kraj ostavljamo ponudu dveju kompanija specijalizovanih za slušalice. Jabra je poznata po kvalitetnim slušalicama, ali i po zanimljivo dizajniranim modelima. Kod nas se mogu naći samo bluetooth slušalice manje-više uobičajenog oblika, a pet modela koji se mogu naći u Kameleon i Handy internet prodavnicama svi ulaze u cenovni rang od 2.000 do 3.600 dinara.

Modeli BT2010, BT2015 i BT2080 imaju uobičajene tastere za zvuk i uključivanje, kao i kuku kojom se pridržavaju za uho, dok su BT2070 i BT2050 bez te kukice i samim tim znatno bolje izgledaju, ali i više koštaju. Plantronicsova ponuda je ubedljivo najbogatija u odnosu na druge proizvođače. Možete naći veliki broj modela iz njegovih serija Explorer, Discovery i Voyager. Explorer čine slušalice bazičnih mogućnosti (standardni tasteri, signalna lampica, kukica za kačenje) koji se međusobno razlikuju izgledom i ponekom mogućnošću.

Tako je Explorer 370 gumiran da bi izdržavao poneko padanje, ali i da mu ne bi smetali prašina i malo vode, dok je Explorer 390 opremljen tehnologijom koja smanjuje uticaj zvukova iz okruženja na razgovor. Cene svih modela iz ove serije ulaze u raspon od 1.900 do 3.500 dinara (Handy, Tehnomobile, i Tehnomanija)
Plantronics Discovery 925
Serija Discovery je namenjena onima koji zahtevaju vrhunsku čistoću zvuka i žele da istu bluetooth slušalicu koriste sa više telefona ili drugih uređaja. Većina Discovery modela podržava multipoint tehnologiju, što u teoriji znači istovremeno povezivanje do maksimalno sedam uređaja. Ali teško da ćete isprobavati teorijski maksimum; ako imate 2 telefona (poslovni i lični) i laptop sa bluetooth podrškom među onima ste kojima bi neki od ovih modela savršeno legao.

Nijedan od Discovery modela ne kači se pomoću kuke, već se samo pomoću bubice umeće u uho, a ako ste već spremni da izvdojite više novca za kvalitetnu slušalicu, preskočite modele serije 600 i izaberite Discovery 925 ili 975. Oba odlikuje neobičan dizajn i AudioIQ tehnologija za kontrolu buke, tako da se dobijaju vrhunski rezultati. U Handy i Tehnomanija radnjama ovi modeli koštaju između 5.500 i 7.000 dinara, pa odaberite prema vašem ukusu. Na kraju je tu i Plantronics Voyager serija usmerena ka poslovnom okruženju. Tu su slušalice sa multipoint podrškom dizajnirane tako da ih je lako nositi tokom dužeg vremenskog perioda.
Plantronics Voyager Pro
A između više modela izdvajaju se Voyager 510 i Voyager PRO koji lepo obuhvataju uho i u nešto većem kućištu sadrže brojne tehnologije koje duže razgovore čine ugodnim. Cene za modele iz Voyager serije kreću od 3.300 dinara, a za najskuplji model ćete morati da izdvojite 6.000 dinara. Možete ih naći u Tehnomobile, Handy i Tehnomanija prodavnicama.

I pre nego što krenete da zamerate da vam nismo rekli koje slušalice da odaberete - to je ipak na vama. Iako je lako reći da sa Plantronicsom nećete pogrešiti, bitno je da obićete prodavnice i isprobate slušalice koje vas zanimaju i uklapaju se u vaš budžet. Samo tako ćete otkriti koji je model pravi za vas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: