5 trenutno najboljih Android launchera

Jedna od najbitnijih aplikacija na vašem Androd telefonu je svakako launcher. Launcher obuhvata sve ono što vidite nakon otključavanja telefona - početni ekran (ili više njih), prečice, vidžete, ikone, animacije pri pokretanju aplikacija…

Tehnopolis

Izvor: Saša Petroviæ

Utorak, 05.08.2014.

08:40

Default images

Svi vodeći proizvođači Android telefona imaju svoje po kojima su poznati. Sony koristi Xperia launcher (poznat kao Timescape UI) koji se nalazi na svim Xperia telefonima, Samsung koristi svoj dobro poznati TouchWiz, HTC Sense UI, dok recimo, Motorola koristi stock Android launcher koji možete videti i na Nexus uređajima.

Ovi launcheri imaju prednosti ali i mane, odnosno nedostatke kada su neke opcije u pitanju. Da biste imali te dodatne opcije u svakodnevnom korišćenju svog telefona, ili ako jednostavno želite samo da u potpunosti promenite izgled korisničkog interfejsa, instaliraćete neki od launchera sa Google Play prodavnice.

Ima ih mnogo, kako besplatnih tako i onih koji se plaćaju (nažalost, ove verzije nama u Srbiji nisu dostupne) a ovom prilikom sam za vas odabrao pet najboljih po mom mišljenju.

Nova Launcher

Launcher koji skoro da nema mana a pri tom nudi veoma mnogo opcija. Možete imati najviše devet početnih ekrana. Niste ograničeni na pet odnosno sedam koliko nude neki drugi launcheri. Dostupno je dosta različitih animacija, mogućnost korišćenja do čak pet dock stranica kao i mogućnost raspoređivanja instaliranih aplikacija po tabovima.

Možete koristiti koje god ikone budete želeli, određivati njihovu veličinu, ali i veličinu fonta. Od korisnih i zanimljivih opcija koje se nalaze u Prime verziji (verziji koja se plaća) tu su različite kontrole pokretom (prevlačenjem prsta na gore, dole, ili u smeru kazaljke na satu možete pokrenuti neku aplikaciju).

Ako vam se svideo novi Material dizajn i novine koje se nalaze u najnovijoj L verziji Android operativnog sistema, poslednja verzija ovog launchera donosi neke od njih: L izgled foldera, L animacija pri pokretanju aplikacija, L izgled search bara.

Instalirajte i isprobajte ovaj launcher. Uverite se sami koliko je dobar.

Kao alternativu možete koristiti Apex launcher. Najsličniji je Nova launcheru, kako po izgledu tako i po opcijama koje nudi. Sve od podešavanja je gotovo identično – početni ekrani, animacije, kontrole pokretom, itd. Izbor je na vama. Za bilo koji da se odlučite, nećete pogrešiti.
Yandex Shell

Sigurno se sećate SPB Shell 3D launchera. Prvog pravog 3D launchera sa odličnim 3D animacijama koji je nažalost zbog nerealne cene od skoro 15 dolara bio nedostupan većini Android korisnika.

Pre dve i po godine ruska kompanija Yandex kupila je kompaniju SPB i ovaj zanimljivi launcher ponudila svima potpuno besplatno.

Svi početni ekrani poređani su u 3D vrtešci (carousel) koju prstom možete pomerati u svim pravcima. Dostupni su i vidžeti koji iskaču iz ekrana, bukvalno! Možete koristiti čak i 3D naočare. U sklopu ovog launchera dostupan je i Yandex brojčanik koji možete ali i ne morate da koristite ako to ne želite. Nema mnogo opcija kao prethodna dva launchera, ali zato ima najbolje 3D animacije.

Pre nego što instalirate Yandex Shell imajte u vidu da zauzima skoro 40 MB interne memorije. Pretpostavljam da zahteva i jaku grafiku kako bi se sve animacije odvijale tečno.

Instalirajte i isprobajte ovaj launcher.
GO Launcher EX

Dostupan na Google Play prodavnici već nekoliko godina. Veoma popularan zbog drugih aplikacija ovog tima programera koje je moguće koristiti u kombinaciji. Ovo je i jedina prednost u odnosu na druge launchere jer ako već koristite njihove aplikacije, logično je da ćete koristiti i njihov launcher.

Odmah nakon instaliranja biće vam ponuđeni njihovi vidžeti, zamena za lockscreen, teme, pretraživač ali i razne druge aplikacije. Po pitanju opcija koje nudi, veoma sličan Nova/Apex launcheru. U besplatnoj verziji nalaze se i ne tako popularne reklame.

Instalirajte i isprobajte ovaj launcher.
Yahoo Aviate Launcher

Aviate je najmlađi odnosno najnoviji launcher koji je moguće besplatno preuzeti sa Google Play prodavnice. Launcher koji je nakon kupovine od strane kompanije Yahoo nazvan Yahoo Aviate launcher jedan je od najzanimljivijih.

Uči od vas kako koristite telefon, koje aplikacije najviše koristite i u koje doba dana ih koristite. Na osnovu toga postavlja vama bitne informacije na početni ekran.

Da li Aviate zaista vredi koliko ga je kompanija Yahoo platila (neki strani sajtovi su pisali o cifri od neverovatnih 80 miliona dolara) moraćete da proverite sami.

Instalirajte i isprobajte ovaj launcher.
Google Now Launcher

Poslednji na mojoj listi launchera je Googleov Now launcher. Ne zato što je najlošiji, nego zato što ga je moguće instalirati na veoma mali broj uređaja. Zahteva Android 4.4 KitKat verziju kao i određene modele telefona (ovo važi samo za Play prodavnicu, .apk fajl možete instalirati bez obzira na model telefona).

Samo ime vam govori šta je u prvom planu. Levi panel (početni ekran) zauzima Google Now. Na svim drugim početnim ekranima uvek je dostupna dobro poznata glasovna komanda “OK, Google”.

Od ostalih opcija gotovo da nema ničega. Ikone aplikacija su veće u odnosu na druge launchere pa deluju dosta čudno. No, možda vama ovo neće predstavljati nikakav problem.

Ljubiteljima stock Androida će se sigurno svideti.

Instalirajte i isprobajte ovaj launcher.

Piše: Saša Petrović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: