Google se pridružio optužbi protiv Microsofta

Google, posle Opere i Mozille, postaje treća stranka u procesu koji EU pokreće protiv Microsofta.

Jovana Milićević

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

22:37

Default images

Ranije ove godine Evropska komisija je zauzela preliminaran stav o zloupotrebi dominante pozicije Microsofta na tržištu web browsera, po tužbi koju je podnela norveška firma, vlasnik Opere, a kojoj se kasnije priključila i Mozilla čiji je web browser Firefox. Ovoj strani u procesu od skoro se priključila kompanija Google.

Čelni ljudi ove kompanije, koja je prošle godine lansirala svoj web browser Chrome, izjavili su da se slažu sa ocenama Evropske komisije i ostalih dveju strana po kojima vezivanjem Internet Explorera za Windows operativni sistem, Microsoft narušava slobodnu konkurenciju i poziciju drugih browsera na tržištu.

Sredinom prošlog meseca, na Googleovom blogu je potpredsednik odseka za upravljanje proizvodima, Sundar Pichai, napisao da veruje da je tržište u velikoj meri loše za konkurenciju i da je to razlog kočenja inovacija koji bi pomogle korisnicima. "Vezivanjem IE-a za Microsoftov operativni sistem koji je još uvek dominantan, daje ovom browseru nefer prednost u odnosu na druge", naglasio je Pichai.

Eksperti koji se bave ovom oblašću kažu da ne iznenađuje činjenica da se Google uključio u ovaj slučaj, dok pojedini smatraju da je tajming ove akcije Evropske komisije loš. Naime, u odnosu na nekadašnjih 80% na tržištu browsera, koliko je prema istraživanju firme Net Applications Internet Explorer držao pre dve godine, u januaru ove godine taj procenat iznosi 68% (Firefox je imao oko 21,5% , Safari 8,3% i Chrome 1%).

Ovo nije prvi put da su se Google i Microsoft našli na različitim stranama u anitrust procesu. Još 2006. godine Google je uputio žalbu Komisiji protiv Microsofta vezanu sa servis za pretragu, a dve godine kasnije lobirao je protiv pokušaja Microsofta da kupi kompaniju Yahoo.

Po najnovijim informacijama, Evropskoj Uniji, kao i ostalim strankama u ovom procesu protiv Microsofta, pridružiće se i Fondacija za slobodan softver Evrope (FSF Europe).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: