Britanija: orvelovsko društvo

Građani Velike Britanije mogli bi se u bliskoj budućnosti suočiti sa stalnom i opštom prismotrom, smatraju analitičari.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2007.

11:39

Default images

Najnovija "naprava" koja se koristi u, kako to aktivisti za zaštitu grašanskih sloboda kažu, "društvu nadziranja" je mali helikopter na daljinsko upravljanje koji može da nadleće gradske ulice i osmatra kriminalce i sumnjive osobe.Uvedena nedavno na severu Britanije, ta letilica bi se mogla uvesti i širom zemlje ako se pokaže uspešnom, navodi Rojters.

Helikoptersko nadgledanje je, međutim, podgrejalo ionako žučne rasprave o tome da li svet "Velikog brata" koji je predvideo Džordž Orvel, već postoji u Velikoj Britaniji ili, pak, da li je takav nadzor zaista suštinski neophodan za održavanje reda u modernom dobu.

"Za nas je to najjeftiniji način da pomognemo u hvatanju kriminalaca", kaže Sajmon Birn, viši policijski oficir iz oblasti Mersisajd, u kojoj je započet projekat sa kamerama u malim bespilotnim letilicama.

Velika Britanija je trenutno najintezivnije nadgledana zemlja u svetu sa, prema podacima stručnjaka za nadzor, 4,2 miliona instaliranih kamera za nadzor Si-Si-Ti-Vi (CCTV), što je zapravo po jedna kamera na svakih 14 stanovnika.

Pokrivenost nadzorom je takva da bi stanovnik Londona u proseku bio snimljen kamerama za nadzor oko 300 puta na dan, ako bi se šetao gradom, procenili su aktivisti organizacije za zaštitu građanskih sloboda "Liberti".

Sve veća rasprostranjenost kamera, zajedno sa vladinim planovima za uvođenje digitalnih ličnih karti za sve građane u narednim godinama, kao i širenje baze podataka DNK, doveli su do zahteva da se nadgledanje građana zaustavi dok se ne ispitaju svi relevantni čionioci i posledice.

U izveštaju objavljenom ranije ove godine, Kraljevska akedemija za inženjerstvo upozorila je da se povećanim nadziranjem društva zapravo rizikuje provociranje sloma poverenja između pojedinaca i države, što bi eventualno moglo naneti više štete nego koristi.

"Država bi trebalo da ostane poslednji zaštitnik građanskog prava na privatnost i ne bi trebalo da povećava nadzor bez jakog razloga i opravdanja", navedeno je u studiji.

Zajedno sa aktivistima za zaštitu građanskih sloboda zabrinutost zbog stezanja mreže nadzora izrazili su i neki policijski činovnici,

ocenivši da bi preterano nadgledanje moglo da unese nemir u neke inače mirne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: