Petak, 01.09.2006.

14:04

Ograničen broj migranata u UK

Britanska vlada pravi nacrt radnih dozvola sa ciljem da ograniči broj Bugarskih i Rumunskih radnika koji u potrazi za poslom dolaze u Britaniju, nakon primanja ove dve zemlje u EU.

Izvor: EUobserver.com

Default images

Dnevni list “Gardijan” navodi da će, shodno smanjenju radne snage, budući migranti morati da dokažu svoje radne sposobnosti što znači da će vrlo malo prijavljenih dobiti dozvolu za rad.

“Imamo protokol o primanju migranata iz Evrope, ali ponekad politika mora da se umeša u ekonomiju i to je ono što će se desiti u ovom slučaju”, rekao je član blizak kabinetu koji pravi šemu budućih radnih dozvola.

Prema postojećem britanskom sistemu migranti iz zemalja koje ne pripadaju EU rangiraju se uglavnom prema obrazovanju i profesionalnim kvalitetima.

Gradjani EU imaju pravo da rade u bilo kojoj zemlji članici, ali trenutnim članicama je dozvoljeno da ograniče broj radnika iz Bugarske i Rumunije na oko sedam godina.

Sofija i Bukurešt su izrazile razočaranje ovim planovima nekih zemalja da ograniče radno tržište, dok nekoliko EU članica još uvek nisu odlučile kakav će stav zauzeti.

Britanija je jedna od tri „stare“ države članice – zajedno sa Irskom i Švedskom – koje su se potpuno otvorile gradjanima iz osam zemalja centralne i istočne Evrope koje su se pridružile bloku 2004. godine.

London predvidja da će izmedju 60.000 i 140.000 ljudi doći iz Bugarske i Rumunije u UK do januara 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: