Nova vest
Tenis

Četvrtak, 06.07.2017.

14:00

Novak dominantno do trećeg kola Vimbldona

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u treće kolo Vimbldona pobedom nad Adamom Pavlasekom od 3-0 u setovima, 6:2, 6:2, 6:1.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Novak dominantno do trećeg kola Vimbldona
Getty images

Srpski igrač je od početka meča dominirao, Pavlasek nije imao mnogo šanse i Đoković posle sat i po vremena igre i tri seta ide dalje.

Đoković u narednom kolu igra protiv boljeg iz duela Ernestsa Gulbisa i Huan Martina Del Potra.

Novak Đoković poput Rodžera Federera nije odigrao ceo meč u prvom kolu najvećeg turnira. Protiv Pavlaseka Novak do sada nije igrao, pa mu je češki 22-godišnjak bio nepoznanica.

Đoković se za meč protiv Čeha pripremao sa Grkom Cicipasom i to se pokazalo kao dobar izbor. Od početka meča je pokazao razliku u klasi koja se najbolje videla kada igrači uđu u razmenu. Dok Čeh servira i servisi prolaze, Đokoviću je bila umanjena šansa za osvajanje poena. To se videlo već u prvom gemu kada je Novak uzeo prva tri poena i došao do tri brejk lopte, a Čeh ih anulirao servisom.

Međutim, kod Đokovića su odlično funkcionisali ritern, ali i forhendi i bekhendi pa nije bilo mnogo nade za tenisera kome je upravo Đoković idol. Već u tom prvom gemu je viđeno ono što će Đoković raditi tokom čitavog meča – izašao je na mrežu posle dobrog slajsa i potvrdio prvi brejk u meču.

Od uvodnog gema u meču sve do kraja Đoković je diktirao tempo i do kraja sakupio sedam brejkova usput dozvolivši Pavlaseku samo jednu brejk priliku u trećem setu. Đoković je protivnika terao na trčanje dubokim forhendima i bekhendima tražeći češće nego obično priliku da poene završava na mreži.

Nekoliko kraćih loptica je otišlo u mrežu, promašio je i smeč Đoković, ali je ta taktika dobro prolazila. Osim toga, servis je srpskog igrača služio dobro pa je u dobrom raspoloženju završio posao protiv 136. igrača na svetu sa kojim se Đoković ranije nije sastajao.

Srpski igrač je nastavio pobednički niz na travi koji je započeo na turniru u Istbornu, s tim što treba napomenuti da je Pavlasek najslabije rangirani igrač sa kojim se Đoković sastaje na ovogodišnjem Vimbldonu.

Tok meča:

Pavlasek servira u prvom servis gemu, ali prva tri poena u meču osvaja Novak Đoković posle dve greške Čeha i dolazi do tri vezane brejk lopte. Dobar servis primorao je Novaka da izbaci lopticu u aut, Pavlasek je na isti način spasio i drugu brejk loptu, dok je as udarcem anulirao i treću.

Đoković posle tri poena uspeva da uđe u razmenu sa Pavlasekom, a lepom paralelom iz bekhenda da osvoji poen za četvrtu brejk loptu. Serija slajseva u narednom poenu, dobar napad Đokovića u ćošak terena, izlazak na mrežu i prvi brejk na meču uzima Đoković već u prvom gemu, 1:0.

Novak dobro servira na početku meča. Četiri kratka poena i Đoković sa nulom potvrđuje brejk za 2:0.

Proradio je servis i Pavlaseku u trećem gemu. Đoković je imao dobru priliku kod 30:0 za protivnika, ali pogađa mrežu, a Pavlasek asom uzima gem na svoj servis bez izgubljenog poena i smanjuje zaostatak na 2:1.

Dobra igra Đokovića sa osnovne linije, sigurni udarci, bekhendi forhendi funkcionišu kako treba pa srpski igrač priprema osvajanje poena jednim dobrim forhendom iz terena. Posle vinera dobar servis i sa jednim izgubljenim poenom povećava na 3:1.

Imao je Novak priliku da posle dobrog riterna uzme prvi poen u petom gemu dobrim smečom, ali je pogodio mrežicu, da bi Pavlasek na mreži slajsom uzeo poen za 30:0. Dobar servis Pavlaseka ali još bolji ritern Đokovića uvode ih u razmenu pa Novak posle dobro pripremljenog izlaska forhendom u levu stranu primorava Pavlaseka na grešku i ubrzo potom dolazi do izjednačenja 40:40. Imao je brejk priliku Đoković ali je poslao lopticu iza osnovne linije i nije je iskoristio.

Đoković ne koristi priliku za brejk posle loše skraćene lopte, ali ni Pavlasek ne koristi gem loptu. Srpski igrač izvanrednim forhendom šeta protivnika po terenu i uspeva da dođe do nove brejk lopte ali Pavlasek uspeva da se spasi i dobrim servisima smanji na 3:2.

Đoković dobrom igrom dolazi do tri nove brejk lopte kao što je uradio i u prvom servis gemu Pavlaseka. Ovog puta jedan dobar servis Čeha spasava prvu brejk loptu, ali Đoković koristi drugu i dolazi na gem od osvajanja seta 5:2.

Siguran servis gem bez izgubljenog poena i Đoković dominaciju na terenu pretvara u osvojen prvi set, 6:2.

Najbolji poen od početka meča viđen je u uvodnom gemu na servis Čeha. Pet puta je pokušavao da prođe Pavlaseka na mreži Novak, nije uspevao i Čeh posle loba Đokovića dolazi do prvog vođstva u drugom setu 1:0.

Po prvi put u meču, Pavlasek u servisu na Đokovićev servis uzima dva poena srpskom igraču, ali Đoković širi protivnika po terenu, a onda skraćuje loptu koju Pavlasek ne može da stigne za 1:1.

Branio se Pavlasek koliko je mogao u drugom servis gemu, u kome je servirao, ali se na terenu Đoković pita za sve. Srpski igrač je prvo došao do novog brejka, prvog u drugom setu za 2:1, a onda nastavio da napada. Greškama je omogućio Pavlaseku prednost od 30:15, ali onda fantastičnim štop volejem na mreži vraća ravnotežu u gemu. Pavlasek potom na 40:30 odigrava dobar viner, ali Đoković dobrim servisom daje sebi novu gem šansu.

Novak u narednom poenu čisti liniju i potvrđuje brejk sa 3:1.

Dobar servis gem Pavlaseka u kome je došao do četvrtog asa. Oslanja se na servise i to mu pomaže da smanji zaostatak za srpskim teniserom na 3:2 u drugom setu.

Dva neuspešna pasing šota, ali i solidan servis donose Đokoviću novu potvrdu brejka u servis gemu u kome je nekoliko puta iz servisa kačio mrežicu. 4:2 za Đokovića.

Čeh servira duple servis greške, ali kada pogodi servis Novak ima problem. Kada se uđe u razmenu, Čeh u velikim problemima koji donose Đokoviću novu brejk loptu za 40:30 u sedmom gemu drugog seta. Kombinaciju dva forhenda, slajs pa bekhend odigrao je Đoković i Pavlasek nije imao odgovor na poslednji udarac, poslao je loptu u mrežu a Novak pravi brejk i povećava prednost 5:2.

Trećim asom Novak dolazi do dve vezane set lopte, a posle greške Pavlaseka potvrđuje prednost i vodi sa 2-0 u setovima, 6:2 u drugom.

Pavlasekova igra se raspala odmah na početku trećeg seta. Veliki broj grešaka i samo kratkotrajna nada da bi mogao da spasi brejk servisom posle greške Đokovića zgasla je posle druge brejk lopte za Srbina koju Đoković koristi i dolazi do 1:0 u trećem setu.

Đoković bez mnogo problema dolazi do brejka za 2:0, da bi Pavlasek smanjio, a onda prvi put i zapretio u meču na Novakov servis. Prva brejk lopta na servis Đokovića tek u trećem setu pri rezultatu 2:1. Jedan dobar servis, a potom i izuzetno izgrađen poen koji je Novak završio na mreži donose mu spas i potvrđuje brejk još jednom za 3:1.

Pavlasek odigrava skraćenu loptu, Đoković čita drop šot i izlazi na vreme na mrežu pa poravnava na 30:30, da bi u sledećem poenu došao do brejk lopte, a posle greške Pavlaseka iz forhenda i do novog brejka za 4:1.

Nije mnogo dugo trebalo Novaku da osvoji i peti gem u trećem setu posle nekoliko kratkih poena, 5:1, ali ni Pavlaseku da uzvrati asom na startu sedmog gema u trećem setu. Greškom Đokovića Pavlasek je došao do 30:0 kada je sevnuo projektil u desni ćošak terena Đokovića, a onda posle treće duple greške Pavlaseka Đoković dolazi do prve meč lopte koju ne koristi posle blage razmene na mreži.

Novak je u poslednjem gemu samo dovršio ono što je započeo od samog početka meča. Osvaja još dva poena i savladava Čeha sa 6:1 u trećem setu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Podeli:

Tenis

Dvostruki olimpijski šampion igra u Parizu!

Britanska teniserka Ema Radukanu odbila je specijalnu pozivnicu za učešće na Olimpijskim igrama, a dvostruki osvajač zlatne olimpijske medalje Endi Mari je prihvatio pozivnicu i učestvovaće na Igrama u Parizu.

Beta

14:16

14 h

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu