Nova vest
Tenis

Petak, 02.07.2010.

19:26

Nadal u tri seta do finala

Prvi teniser sveta Rafael Nadal plasirao se u finale Vimbldona posle pobede nad Škotom Endijem Marijem 6:4, 7:6, 6:4.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Ovo je bila osma pobeda nadala u 11 susreta. Iako je Mari uživao veliku podršku publike, koja je navijala da za domaćeg tenisera da bude prvi Britanac koji osvaja Gren slem posle 74 godine, Španac je ipak bio bolji, preciznije je udarao i dominirao je na mreži. Nadal će u finalu igrati sa Tomašom Berdihom, koji je u tri seta savladao srpskog tenisera Novaka Đokovića 6:3, 7:6, 6:3.

Oba tenisera u meč su ušla oprezno i prvih nekoliko gemova svako je bio siguran na svoj servis. Na početku nije bilo mnogo defanzivne igre, Nadal je često izlazio na mrežu i napadao Marijev forhend, te poeni nisu bili karakteristično dugi. Pošto u prvih pet gemova niko nije bio ni blizu brejk-šanse, i Mari i Nadal promenili su taktiku, što je rezultovalo nastavkom meča koji je obilovao nadmudrivanjem sa osnovne linije.

Kako to sa Nadalom obično biva, nadmetanje sa osnovne linije uglavnom mu ide na ruku, tako da pri rezultatu 4:4 uprkos dobrom serviranju Marija dolazi do brejk šanse. Posle drugog servisa Škota sledi kratka razmena udaraca, Mari gubi koncentraciju i forhend šalje u aut. Španac potom bez problema stiže do tri set lopte, Mari dve spasava, ali potom sledi nova neiznuđena greška, a savršeno smireni Nadal zasluženo vodi 1-0 u setovima.

Drugi set nije doneo nikakve značajnije promene, osim što su teniseri generalno pravili nešto više grešaka, dok je igra sa osnovne linije bila prioritet u praktično svakom poenu. Nadal je igrao dekoncentrisano, dok je Mari odlično servirao, ali ni to nije bilo dovoljno Škotu da dominira mečom, pošto je Španac gotovo uvek bio bolji u ključnim poenima.

Brejka nije bilo, kao ni spektakularnih poena, dok je u taj-brejku takođe odlučilo Nadalovo vrhunsko kretanje i nekoliko mudrih poteza u kojima bi izbacio Marija iz hoda i lopticu slao u suprotni ugao. Iako je Mari posle duple servis greške Španca pri rezultatu 6:5 u taj-brejku imao i set loptu, sedmostruki Gren slem šampion odlično se taktički postavio i izjednačio posle dobrog voleja na mreži, da bi potom samo završio posao novim dobrim pasing šotom koji Mari nije mogao da stigne.

Velika promena desila se na početku trećeg seta, kada se Nadal opušta i dozvoljava Mariju da dođe do tri brejk lopte, od kojih Škot spremno koristi već prvu posle auta Nadala iz forhenda. Uprkos mogućnosti da brejk nrapravi značajnije promene u ravnoteži, i u nastavku meča forsiralo se trčanje po osnovnoj liniji, uz povremene bisere Španca na mreži.

Nadalu je brejk zaostatka bio dovoljna opomena da se odmah trgne, tako da je krenuo nešto ofanzivnije da igra, dok bi Marijeve pokušaje da udarce bazira na osnovnoj liniji neutralisao dubokim i preciznim udarcima sa dosta spina. Teniseri su nastavili da dobro igraju na svoj servis, dok je presudan bio osmi gem, u kome je Nadal odlučio da napadne servis Marija. Posle nekoliko dobrih ofanzivnih poteza, Španac stiže do prve brejk šanse u setu, ali se Mari spasava odličnim servisom. Nažalost po Škota, sledi veoma loše izdanje Marija na mreži, koje potom rezultuje duplom servis-greškom i novom brejk prilikom, koju prvi teniser sveta spremno koristi.

Gem iza toga bio je i poslednji, pošto Nadal nastavlja da vrši pritisak, dok Mariju potpuno popušta koncentracija i posle novog promašenog forhenda Škota, Španac zasluženo slavi u 6:4, 7:6, 6:4 i obezbeđuje sebi novo finale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu