Pit Sampras, kralj Vimbldona

Jedini teniser koji je sedam puta osvajao Vimbldon. Ima 14 trofeja sa Gren slem turnira. Jedan je od najboljih tenisera svih vremena, prema mišljenju mnogih, najbolji. Rekorder po broju nedelja provedenih na prvom mestu na ATP listi. Igrač koji je oprostio od profesionalne karijere osvajanjem titule na US Openu savladavši najvećeg rivala Andrea Agasija. Pit Sampras.

Izvor: Nina Kolundžija

Utorak, 15.06.2010.

00:29

Default images

„Strast, strah, krv, znoj i suze prave razliku između tenisera i šampiona i šampiona i onih najvećih ikada“, piše na zvaničnom sajtu Vimbldonu u tekstu o Samprasu.

Amerikanac nije bio ni najvatreniji niti najekspolozivniji igrač na terenu, ali je vatra u njemu na terenu svakako gorela. Čitav njegov život bio je posvećen tenisu, osvajanju titula i zadržavanju što duže na poziciji broj jedan na ATP listi. Itekako je bio uspešan u tome, naročito u periodu između 1993. i 1998. godine kada je osvojio pet od svojih sedam trofeja na Vimbldonu, tri na Otvorenom prvenstvu SAD i dva na Otvorenom prvenstvu Australije. Ipak, ono što je ostalo neostvaren san je titula na Rolan Garosu.

Mesto gde se najbolje osećao je Vimbldon. Tu je trijufovao i povređen i onda kada je njegova forma bila u silaznoj putanji pa čak i kada su ga svi kritičari otpisali. Dolazio bi razočaran zbog novog neuspeha na Gren slemu u Parizu, ali čim bi izašao na londonsku travu, sve se menjalo. Sapras je psotajao drugi čovek. Na Centralnom terenu bio je prosto nezaustavljiv.



Prva polovina 1999. godine je bila prilično razočaravajuća za velikog Pita. Bez titule je stigao na Vimbldon, a onda je do velikog finala i novog susreta sa Agasijem stigao uz samo jedan izgubljen set. Finalni susret je bio odličan, kao i svaki između dva sjajna Amerikanca. Sampras je asom na drugi servis stigao do pobede i tako još jednom pokazao koliko je veliki teniser.

„Danas je šetao po vodi“, izjavio je posle tog meča Andre Agasi, koji je te godine osvojio Rolan Garos.

Poslednji meč u karijeri odigrao je upravo protiv velikog rivala. I završio je u velikom stilu. Novom titulom, 14. sa najvećih turnira. Malo je igrača koji su karijeru završili osvajanjem trofeja, Pit je možda je jedini kome je to pošlo za rukom na Gren slemu. Zato kažu da je najveći ikada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: