Utorak, 15.06.2010.

00:29

Pit Sampras, kralj Vimbldona

Izvor: Nina Kolundžija

Pit Sampras, kralj Vimbldona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 13 godina

Poenta cele priče je što je ovo članak o Samprasu, a ti sve vreme pokušavaš da ubaciš priču u Goranu Ivaniševiću, koga niko nije spominjao, osim tebe. On je možda legenda tenisa u Hrvatskoj, ali u svetu nije, a da li će to biti Djoković, videćemo. U redu je da ti voliš Ivaniševića, ali nemoj da si toliko opčinjen njime, budi realan, on će u istoriji tenisa ostati zapamćen kao odličan teniser, ali se nikada neće pominjati u ekipi najboljih. Djoković ima još 7-8 godina ispred sebe da izađe iz grupe odličnih i uđe u grupu najboljih.

d

pre 13 godina

goran je protiv samprasa vodio 5:4 a protiv agassija 3:2 kad je bio star kolko je sad djokovic
djokovic ima 5:9 protiv federera a 7:14 protiv nadala
dakle goran je bio al pari sa ovom dvojicom dok je djokovic daleko ispod svoje dvojice
dok je bio u vrhu je imao 7:7 sa samprasom (sampras se poslije odvojio) a 3:3 sa agassijem (tolko je i zavrsio sa njim)
jos je vodio samprasa 5:2, agassija 2:0; ocito je goran veca klasa od djokovica

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Nema sumnje da je Federer igrac sa najboljom tehnikom u istoriji tenisa. To ne osporava niko ko je ikada pratio tenis. Ipak tehnika nije jedini kriterijum po kome se odredjuje ko je kakav igrac. Tenis je igra tehnike, inteligencije, koncentracije, hrabrosti i izdrzljivosti. Federer je vanserijski igrac, ali kako je Samprasu nedostajao kvalitetniji bekhend, tako Federeru nedostaje ta strast za igrom i to postovanje igraca sa druge strane koje je Sampras imao. Nema savrsenog coveka, ali Federer i Sampras su tolio blizu savrsenstvu koliko se moze biti, pa je mozda bolje da malo ostavimo poredjenja i da zaboravimo i konkrenciju i tehniku i razne gluposti kojima se bavimo i da budemo srecni sto smo neko vreme uzivali u igri dva najveca carobnjaka u istoriji ove igre. To isto vazi i za poredjenje Djokovica i Ivanisevica koji su vrhunska klasa, ali pripadaju razlicitom vremenu pa nije ni bitno ko je bolji.

Petar

pre 13 godina

Ivanišević je osvojio ukupno 22 turnira za celu svoju karijeru, a Novak je sa 23 godine osvojio 17 turnira (1 grand-slam i 6 mastersa) i igrao 8 grand-slam polufinala i 1 finale (na US openu). A da ne pominjem što je od 2007. neprekidno među prva tri igrača na svetu, i sve to sa tek napunjenih 23 godine, ej bre! A pitaj za 10 godina nekoga "ko je Goran Ivanišević?" ima da te gleda bledo (naravno, pitaj nekog ljubitelja tenisa van Hrvatske). Nole će sigurno igrati finale Wimbledona, a verovatno i svih drugih grand-slamova još nekoliko puta. Inače, priča je bila o Samprasu, te ako smatraš da je Ivanišević bio tako veliki igrač, utoliko je Samprasu bilo teže da osvoji tolike grand-slamove

d

pre 13 godina

(Petar, 2. jul 2010 10:04)
goran je prosjecan, djokovic je legenda tenisa?
goran ima 4 finala na najvecem turniru na svijetu, djokovic 0
goran ima titulu na najvecem turniru, djokovic nema

zanimljiva je to neka teorija da je 0 vise od 4

d

pre 13 godina

goran kralj je i vodio 2:0 na travi protiv, najveceg igraca na travi svih vremena samprasa
jedini igrac koji ga je tukao u polufinalu il finalu wimbledona.

Petar

pre 13 godina

Od pobrojanih igrača, Nadal, Hjuit i Djokovic sigurno jesu velikani svetskog tenisa (pogotovo Nadal), ali ostali spadaju u grupu prosečnih igrača. A od nabrojane ekipe Federerovih protivnika (Hjuit, Rafter, Kafeljnikov, Davidenko, Safin, Kierten, Rios, Moja) je više onih iz Samprasovog vremena, osim Davidenka, Hjuita i Safina. A od Samprasovih protivnika nisam pominjao ni Majkla Čenga, Ivaniševića, Krajčeka, upravo zbog prosečnosti. Ako objektivno pogledate, Samprasovi rivali su većinom legende tenisa, za razliku od većine Federerovih rivala, koji spadaju u prosečne tenisere i kojih se niko neće sećati za 15-20 godina. Evo najboljeg primera: Svoj prvi grand-slam (US Open) Sampras je osvojio 1990, sa 19 godina i par dana. Tada su učestvovali: Lendl, Mekinro, Beker, Štih, Edberg, Agasi, Kurijer, Muster, Čeng, Wilander, Ivanišević, Pet Keš, Brugera, i još mnogi "prosečni"! Pa zar ova imena ne govore ko je imao mnoooogo teže protivnike, Federer ili Sampras?

d

pre 13 godina

da ne bi bilo zabune:

Who's the toughest opponent you ever played and why?

Kalyan Krishnamurthi
Memphis, Tennessee


Sampras: There are a couple of different players. Playing Goran [Ivanisevic] on grass, playing [Sergi] Bruguera and [Jim] Courier on clay. Those are extremes because Goran serves so well and his serve is pretty much impossible to break. Bruguera and Courier just kind of grinded me down over the course of matches. That's really it. Those are extreme cases. But I really don't fear anyone.

http://www.tennisserver.com/netgame/netgame_10_2_96.html

jos k tome se nekog naziva imenom, a druge prezimenom. to jos vise govori

d

pre 13 godina

samppras je bio goranova musterija svojevremeno. goran ga je vodio 5:2 i imao 3 pobjede zaredom. ne znam da li je iko imao protiv samprasa 3 pobjede zaredom
od onih 9 najbrojanih rivala samo je agassi bio veci rival samprasu od gorana, drugi su svi bili manji. a vecina mu uopce i nisu bili rivali (1 do 2 meca na GS su premalo da bi mu bili rivali)

Delboj

pre 13 godina

Sampras je jedan od najvecih u istoriji, ali ne i najbolji. Pratio sam njegovu igru, pratim sada i Federerovu i Nadalovu.
Samprasov forhend, volej, igra na mrezi, servis... su bili sjajni i facinantni, ali njegov bekhend je uvijek bio na nivou igraca sa 500. mjesta na ATP listi. Nikada nije uspio da ga popravi...
Federer je covjek sa ubjedljivo najvecim osjecajem za samu igru ikada. Kompletan igrac. Nikada nijesam vidio da neko sa toliko mekoce "miluje" lopticu dok igra.
Neke njegove poteze Nadal ne bi mogao da izvede.
Nadal te nedostatke tehnike nadomjescuje fajterskim karakterom i atomskom spremnoscu. I svaka mu cast za to.
Ali odavno je postavljeno mjerilo za najboljeg tenisera svih vremena, a to je broj osvojenih grand slemova. Tako je bilo kad je Sampras po broju titula stizao Borga, Lendla...
Tako da je matematika vrlo jednostavno - Federer je najbolji dok ga neko ne stigne po broju titula. Vidjecemo hoce li Nadal to moci da uradi. Mislim da nece, takodje mislim da sa 28 godina koliko ima Federer sada nece biti ni u samom svjetskom vrhu. Pozne su to godine, pogotovu za atomski tenis koji igra Nadal.
Vidim takodje da su neki napisali da Federer nije jaku konkurenciju kao Sampras...
Hjuit, Rafter, Kafeljnikov, Davidenko, Safin, Kierten, Rios, Moja, Agasi takodje... sada Nadal, Djokovic... definitivno ne zaostaje po imenu protivnika za bilo kim...

d

pre 13 godina

zanimljiva je ta statistika samprasa i gorana.
goran je valjda jedini igrac koji je imao pozitivan skor protiv samprasa u TB (10-9), goran je sa njim imao 7:7 skor dok je bio u vrhu, poslije se ovaj odlijepio kad je goran pao. goran je i vodio. prvi mec su igrali tjedan dana prije nego sto ce sampras osvojit prvi GS. goran je taj mec dobio
u wimbledonu sujasno bili, al pari
na wimbledonu je goran bio al pari sa njim, jasno

Bojan

pre 13 godina

(aleksandar, 24. jun 2010 12:14)
hmm, ne mogu da nadjem analizu koliko je sporija trava, ali u pravu si, jedan sekund je previse, ali definitivno je trava sporija
http://www.cbssports.com/mcc/blogs/entry/5817789/9057218
http://www.smh.com.au/news/tennis/slow-grass-helped-rafa-to-no1-rafter/2008/08/02/1217097613025.html
http://tvnz.co.nz/content/612493/2422042/article.html
http://sports.espn.go.com/sports/tennis/wimbledon05/news/story?id=2090997


(Petar, 1. jul 2010 09:57)
ovo su mi stvarno omiljeni komentari :)
Ajmo redom analizu svih Pitovih rivala
Ivan Lendl je bio rival Samprasu koliko je i Sampras bio Federeru, kad se sampras pojavio i poeo da napreduje, Lendl je počeo da pada, isto kao i Mekinro i Konors.
Boris Beker, Štih, Agasi i Edberg jesu Samprasovi rivali, ali ta grupa nije ništa bolja od Hjuita, Safina, Nadala i Rodika. Jeste da prva grupa ima više slemova 21(Beker 6, Edberg 6, Agasi 8, Štih 1), od druge 12, ali od druge grupe karijere nisu gotove a imali bi mnogo više titula da nije Federer tako dominantan. Rodik bi imao 7 komada, Hjuit 4, Nadal 9.
Burgeru i Mustera teško možeš da uvrštavaš u konkurenciju Samprasu, jer su njih dvojica znali da igraju šljaku, a Sampras nikada nije, dok je na ostalim terenima situacija bila drastično u korist Samprasa.

Petar

pre 13 godina

Ko su bili Pitovi rivali? Ivan Lendl, Džo Mekinro, Džim Kurijer, Mihajl Štih, Boris Beker, Serhi Brugera, Tomas Muster, Andre Agasi, Štefan Edberg, da ne nabrajam dalje - sve legende. A Pit je pored svih tih imena uspeo da osvoji 14 grand-slamova, da 7 puta osvoji Wibledon, da 7 godina zaredom bude prvi teniser sveta, da bude najduži broj nedelja na prvom mestu (u istoriji tenisa)! Federer je od svojih rivala imao možda dvoje-troje koji bi se mogli nazvati legendama, tako da se zaključak sam nameće!

Pametni pa silni

pre 13 godina

Jedan je Pit. Uspeo bi on gde god se takmicio. Pa ako je u pitanju tehnologija- i on bi nju danas koristio. Bio bi jos savrseniji. Razmisljajte malo ljudi, neosporavem nikoga ali sve se vidi, nemoram da pricam. Federer jeste genije, ali i Pit to jeste.

neutralni posmatrac

pre 13 godina

@Amra
Apsolutno si u pravu. Poredjenje Samprasa i Federera je kao poredjenje Tajsona i Brus Lija... Tenis je danas toliko drugaciji da se ne moze porediti sa tenisom od pre deset godina.
Federer je svih ovih godina bio u stanju da dobija igrace koji su snazniji, brzi i eksplozivniji nego oni u Samprasovo vreme. Sa druge strane svi oni igraju snaznu igru sa osnovne linije i nista drugo. Da li bi u tim uslovima Sampras bio najbolji nikada necemo saznati, kao sto necemo saznati kako bi se Federer snalazio u situaciji da iz kola u kolo igra protiv razlicitih tipova igraca.
Prica o tehnologiji i materijalima koji se koriste pri izradi sadasnjih reketa takodje je tacna, ali ona ne vazi za Federera koji (jedini na ATP turu) koristi reket koji je neznatno promenjen u odnosu na rekete iz Samprasovog vremena, a kada je dobio jedini njihov medjusobni mec, dobio ga je Samprasovim oruzjem (Wilson Pro Staff 6.0).
Mislim da je ono sto koci danasnji tenis ustvari nedostatak tipskih igraca koji su nas najvise nervirali osamdesetih i devedesetih. Ipak da bi neko osvojio Vimbldon u to vreme morao je da dobije bar tri kvalitetna volej igraca, a da bi osvojio Rolan Garos bar tri klasicna defanzivca, koji na drugim podlogama osim svojih omiljenih nemaju nikakve rezultate.
Ja sam verovatno vezan za neko vreme kada je tenis bio mastovitiji, kao sto bi mladji ljudi trebalo da uzivaju u danasnjem tenisu i da ga vole i za trideset godina, ali jedno zapamtite: dobar tenis ne moze biti prevazidjen pa ce se i servis-volej i chip-and-charge igra vratiti kada se rodi novi genije, kao sto se vracala i posle Borga i posle Lendla i posle Mustera.

Amra

pre 13 godina

Suvise sam mlada da bih mogla da komentarisem o Samprasovoj igri, ocigledno da je covek ziva legenda, Federer jos uvek nije oborio sve njegove silne rekorde, mada to nije mnogo bitno... Bitna je samo ta cinjenica da je stvarno bio vanserijski teniser. Smesno mi je malo to uporedjivanje i prognoze--na kojoj poziciji bi on bio danas...
Osim toga sto se danas igra dosta drugaciji tenis, ne zaboravite koliko su sami reketi drugaciji danas u odnosu na njihovo vreme... Verovatno sa takvim reketima njihovi servisi ni nisu mogli da budu preko 200km-h, zato mi je i smesno da poredim. Danasnji reketi su fakticki cudo savremene tehnike i tehnologije, celokupan njihov dizajn, lakoca...sve.

Drago mi je sto su ljudi kao Sampras retki, jer ne bi ni bilo zanimljivo da ih ima vise. Federeru je ostao jos taj jedan rekord da obori ili bar da izjednaci, a nadam se da ce Nadal uspeti da obori i te Federerove, i ubedjena sam da on to moze ukoliko ga posluzi zdravlje.

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Zalosno je sto su ljudi vec zaboravili ko je Pit Sampras. Kazu da je Federeru ostalo jos da obori Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste, a svi zaboravljaju da je Sampras sest uzastopnih sezona zavrsavao na broju jedan i to tesko da ce ko dostici.
Pored ovoga Sampras je svoju prvu Grand Slam titulu osvojio sa 19 godina pobedivsi uzastopno Lendla, Mekinroa i Agasija (danas je nemoguce imati takva tri meca zaredom). Sampras je osvojio sedam Vimbldona u osam godina, a 1996 je izgubio od Krajiceka jer se kolo pre toga povredio (inace bi osvojio osam). Cak se ne bih slozio ni sa konstatacijom da je bio los na Rolan Garosu, jer je tamo pobedio Brugeru i Mustera (za razliku od Federera koji tamo ima titulu, ali nema nijedan veliki skalp za sve ove godine).
Realno ne znam da li je Sampras bolji od Federera, ali je bio najbolji na svetu u vreme kada su igrali najbolji.

baki

pre 13 godina

@aleksandar:
lepo sam rekao da je sampras imao sjajan servis i volej...nisam rekao da je imao NAJJACI servis.
pomenuo sam brzinu od preko 200 na sat, jer je to JEDAN OD najvaznijih pokazatelja koliko je servis dobar, svidelo se to nekome ili ne. neki igraci su citavu karijeru izgradili na jakom servisu.
ali sama cinjenica da danas mogu na prste da se izbroje igraci konji igraju servis volej govori da je to PREVAZIDJEN stil igre.
otkud ti to da potcenjujem njegovu igru sa osnovne linije? posto ovde svi nesto porede, ili cak lupetaju da bi sampras i danas bio najbolji, top 5, top 10 i sl., uzeo sam za primer samprasa iz najboljih dana i nadala i kakve bi bile samprasove opcije u tom mecu.
odgovor je - nikakve.
ali naravno, i dalje ostaje jedan od mojih heroja...
do vidjenja.

aleksandar

pre 13 godina

Evo za Bakija i Bojana
Baki pa ti si stvarno smesan, pominjes servise preko 200 km/h, zaboravljas da Sampras nije imao najjaci nego najbolji servis, s tim da je njegov drugi daleko ispred svih ostalih, a sto se tice voleja,pogledaj malo Sapmrasove meceve i shvatices da danas niko nema ni priblizno kvalitetne voleje i poluvoleje osim par igraca koji iskljucivo igraju dubl,jedini ko danas ima kvalitet za takvu igru je Tsonga i kad izlazi na mrezu osvaja 90% poena, to sto je mentalno neuporedivo slabiji od Federera i Nadala nema veze sa stilom igrei uopste mi nije jasno zasto podcenjujes njego igru sa osnovne linije, bekend mu je zaista bio samo solidan ali se sjajno kretao i imao najjbolji forhend na svetu.
Bojane samo mi objasni onaj podaatak "Recimo urađena je analiza trave na Wimbledonu 2003 i 2009 i utvrđeno je da igrač koji prima servis ima skoro sekund više vremena da se namesti prošle godine u odnosu na 2003", s obzirom da sad loptica putuje posle prvog servisa otprilike jednu sekundu do igraca koji prima servis to bi znacilo da je ranije loptica putovala maksimum jednu stotinku, sto je nemoguce, molim te proveri ponovo taj podatak ili napisi na kom sajtu to mogu i sam da vidim.

zelena trava

pre 13 godina

Ne mogu da sudim o Samprasu koji ne igra vec godinama takmicarski tenis i cak je jedno vreme pustio stomacic. Ali toliko se secam njegove igre da mogu da tvrdim da su vrlo malobrojni oni koji danas zabijaju aseve iz drugog servisa na break loptu, a jos su malobrojniji oni koji izgledaju mirniji kad gube nego kad pobedjuju (tu jos jedino pripadaju Steffi i Monika, ponekad i Serena, dok Federera izdaju zivci). Mislim da je to bilo najvece Pete-ovo oruzje. Sve je igrao sjajno, ali nije bio za sljaku i nije ga to mnogo diralo. Fantastican lik. Mozete li da zamislite njega kako place nakon poraza od Agassija?

baki

pre 13 godina

respect za samprasa, bio je najbolji u svoje vreme (i moj omiljeni), a po meni i najbolji ikada do tada...medjutim, kome nije jasno da je danasnji tenis daleko iznad onoga koji se igrao 90-tih, taj nema pojma o ovom sportu.
svaka poredjenja su smesna i nemaju smisla.
pa kakve bi sanse imao sampras protiv nadala (rodzera namerno ne pominjem), recimo? sta mu vredi njegov sjajan servis i volej, kad danas svako servira daleko iznad 200km/h i opet niko ne izlazi na mrezu posle servisa? sta bi mu onda ostalo...da se nadigrava sa osnovne linije??? ma idi...

Bojan

pre 13 godina

Ne sumnjam da podloga utice na rezultat, ali sam siguran da od visine i vrste trave veci uticaj imaju forhend i volej, a tu postoji Sampras, Sampras, Sampras pa tek onda neko drugi
(aleksandar, 22. jun 2010 21:30)

Pa dobro, to je tvoje mišljenje, mislim da bi danas Samprasov volej bio dovoljno usporen da Nadal stigne lopticu i odigra jedan passing shot :)

aleksandar

pre 13 godina

Ne sumnjam da podloga utice na rezultat, ali sam siguran da od visine i vrste trave veci uticaj imaju forhend i volej, a tu postoji Sampras, Sampras, Sampras pa tek onda neko drugi

d

pre 13 godina

clanak je katastrofa. niglde se ne spominje njegov najveci rival u wimbledonu - goran ivanisevic
umjesto videa sa agassijem je morao biti on

bane

pre 13 godina

Sampras je rekao da mu je žao što ne igra danas u eri Rodžera Federera ali bolje da nije. Jer ni on ni Agasi danas ne bi bili ni u top 10 a Rodžera Federera ne bi ni video nego na TV. Toliko je tenis napredovao.
Naš Novak bi oderao i jednog i drugog, zaredom na bilo kom turniru. Jednostavno, njihova tehnika za današnje prilike je smešna.

Bojan

pre 13 godina

Ne da bi bio u top 5 vec bi bio ubedljivo prvi, na zalost neki ljudi prate tenis samo zato sto mu je porasla popularnost, a ne razumeju se mnogo u ovu igru
(aleksandar, 21. jun 2010 15:14)

Nisi u pravu, Sampras bi danas bio osrednji teniser, ne zato što je on loš, naravno on je strašan teniser, najbolji u svom vremenu. Ali, danas kada bi igrao bi bio osrednji top 20, možda 10 teniser. Zašto? Pa zato što u teniskom svetu vlada tendencija usporavanja podloge, jer su poeni duži i samim tim atraktivniji za publiku. Ali takav način igre favorizuje ljude koji su fizički jači i spremniji, u odnosu na one čija koji su tehnički potkovaniji.
Recimo urađena je analiza trave na Wimbledonu 2003 i 2009 i utvrđeno je da igrač koji prima servis ima skoro sekund više vremena da se namesti prošle godine u odnosu na 2003. Na ostalim udarcima je manja razlika, ali i tu postoji. No još bizarnije je, da je i ta podloga iz 2003. sporija od one na kojoj je Sampras igrao i na kojoj je dominirao.
To usporavanje podloge je ujedno i razlog zašto Nadal postiže uspehe na travi, naročito kada se ona uništi oko bazne linije i počinje da liči na zemlju. U Samparsovo vreme ne bi prošao treće kolo, ali Sampras danas bi završavao svoje u četvrtfinalu, polufinalu...

Svako vreme, nosi svoje breme.
Sampras je bio najbolji u svom periodu, nema potrebe da se pomera od tamo.

Tvix

pre 13 godina

Veliki Pit, najveći gospodin svetskog tenisa. Federer pokušava da ga kopira u svemu, nešto mu je uspelo, nešto nije. Sećam se '96 kad je igrao sa Korečom QF US Opena u pet setova i povraćao od iscrpljenosti ali se nije predavao i pobedio na kraju. Kralj kraljeva!

aleksandar

pre 13 godina

Ne da bi bio u top 5 vec bi bio ubedljivo prvi, na zalost neki ljudi prate tenis samo zato sto mu je porasla popularnost, a ne razumeju se mnogo u ovu igru

aleksandar

pre 13 godina

Ne da bi bio u top 5 vec bi bio ubedljivo prvi, na zalost neki ljudi prate tenis samo zato sto mu je porasla popularnost, a ne razumeju se mnogo u ovu igru

Tvix

pre 13 godina

Veliki Pit, najveći gospodin svetskog tenisa. Federer pokušava da ga kopira u svemu, nešto mu je uspelo, nešto nije. Sećam se '96 kad je igrao sa Korečom QF US Opena u pet setova i povraćao od iscrpljenosti ali se nije predavao i pobedio na kraju. Kralj kraljeva!

Bojan

pre 13 godina

Ne da bi bio u top 5 vec bi bio ubedljivo prvi, na zalost neki ljudi prate tenis samo zato sto mu je porasla popularnost, a ne razumeju se mnogo u ovu igru
(aleksandar, 21. jun 2010 15:14)

Nisi u pravu, Sampras bi danas bio osrednji teniser, ne zato što je on loš, naravno on je strašan teniser, najbolji u svom vremenu. Ali, danas kada bi igrao bi bio osrednji top 20, možda 10 teniser. Zašto? Pa zato što u teniskom svetu vlada tendencija usporavanja podloge, jer su poeni duži i samim tim atraktivniji za publiku. Ali takav način igre favorizuje ljude koji su fizički jači i spremniji, u odnosu na one čija koji su tehnički potkovaniji.
Recimo urađena je analiza trave na Wimbledonu 2003 i 2009 i utvrđeno je da igrač koji prima servis ima skoro sekund više vremena da se namesti prošle godine u odnosu na 2003. Na ostalim udarcima je manja razlika, ali i tu postoji. No još bizarnije je, da je i ta podloga iz 2003. sporija od one na kojoj je Sampras igrao i na kojoj je dominirao.
To usporavanje podloge je ujedno i razlog zašto Nadal postiže uspehe na travi, naročito kada se ona uništi oko bazne linije i počinje da liči na zemlju. U Samparsovo vreme ne bi prošao treće kolo, ali Sampras danas bi završavao svoje u četvrtfinalu, polufinalu...

Svako vreme, nosi svoje breme.
Sampras je bio najbolji u svom periodu, nema potrebe da se pomera od tamo.

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Zalosno je sto su ljudi vec zaboravili ko je Pit Sampras. Kazu da je Federeru ostalo jos da obori Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste, a svi zaboravljaju da je Sampras sest uzastopnih sezona zavrsavao na broju jedan i to tesko da ce ko dostici.
Pored ovoga Sampras je svoju prvu Grand Slam titulu osvojio sa 19 godina pobedivsi uzastopno Lendla, Mekinroa i Agasija (danas je nemoguce imati takva tri meca zaredom). Sampras je osvojio sedam Vimbldona u osam godina, a 1996 je izgubio od Krajiceka jer se kolo pre toga povredio (inace bi osvojio osam). Cak se ne bih slozio ni sa konstatacijom da je bio los na Rolan Garosu, jer je tamo pobedio Brugeru i Mustera (za razliku od Federera koji tamo ima titulu, ali nema nijedan veliki skalp za sve ove godine).
Realno ne znam da li je Sampras bolji od Federera, ali je bio najbolji na svetu u vreme kada su igrali najbolji.

bane

pre 13 godina

Sampras je rekao da mu je žao što ne igra danas u eri Rodžera Federera ali bolje da nije. Jer ni on ni Agasi danas ne bi bili ni u top 10 a Rodžera Federera ne bi ni video nego na TV. Toliko je tenis napredovao.
Naš Novak bi oderao i jednog i drugog, zaredom na bilo kom turniru. Jednostavno, njihova tehnika za današnje prilike je smešna.

baki

pre 13 godina

respect za samprasa, bio je najbolji u svoje vreme (i moj omiljeni), a po meni i najbolji ikada do tada...medjutim, kome nije jasno da je danasnji tenis daleko iznad onoga koji se igrao 90-tih, taj nema pojma o ovom sportu.
svaka poredjenja su smesna i nemaju smisla.
pa kakve bi sanse imao sampras protiv nadala (rodzera namerno ne pominjem), recimo? sta mu vredi njegov sjajan servis i volej, kad danas svako servira daleko iznad 200km/h i opet niko ne izlazi na mrezu posle servisa? sta bi mu onda ostalo...da se nadigrava sa osnovne linije??? ma idi...

zelena trava

pre 13 godina

Ne mogu da sudim o Samprasu koji ne igra vec godinama takmicarski tenis i cak je jedno vreme pustio stomacic. Ali toliko se secam njegove igre da mogu da tvrdim da su vrlo malobrojni oni koji danas zabijaju aseve iz drugog servisa na break loptu, a jos su malobrojniji oni koji izgledaju mirniji kad gube nego kad pobedjuju (tu jos jedino pripadaju Steffi i Monika, ponekad i Serena, dok Federera izdaju zivci). Mislim da je to bilo najvece Pete-ovo oruzje. Sve je igrao sjajno, ali nije bio za sljaku i nije ga to mnogo diralo. Fantastican lik. Mozete li da zamislite njega kako place nakon poraza od Agassija?

aleksandar

pre 13 godina

Ne sumnjam da podloga utice na rezultat, ali sam siguran da od visine i vrste trave veci uticaj imaju forhend i volej, a tu postoji Sampras, Sampras, Sampras pa tek onda neko drugi

aleksandar

pre 13 godina

Evo za Bakija i Bojana
Baki pa ti si stvarno smesan, pominjes servise preko 200 km/h, zaboravljas da Sampras nije imao najjaci nego najbolji servis, s tim da je njegov drugi daleko ispred svih ostalih, a sto se tice voleja,pogledaj malo Sapmrasove meceve i shvatices da danas niko nema ni priblizno kvalitetne voleje i poluvoleje osim par igraca koji iskljucivo igraju dubl,jedini ko danas ima kvalitet za takvu igru je Tsonga i kad izlazi na mrezu osvaja 90% poena, to sto je mentalno neuporedivo slabiji od Federera i Nadala nema veze sa stilom igrei uopste mi nije jasno zasto podcenjujes njego igru sa osnovne linije, bekend mu je zaista bio samo solidan ali se sjajno kretao i imao najjbolji forhend na svetu.
Bojane samo mi objasni onaj podaatak "Recimo urađena je analiza trave na Wimbledonu 2003 i 2009 i utvrđeno je da igrač koji prima servis ima skoro sekund više vremena da se namesti prošle godine u odnosu na 2003", s obzirom da sad loptica putuje posle prvog servisa otprilike jednu sekundu do igraca koji prima servis to bi znacilo da je ranije loptica putovala maksimum jednu stotinku, sto je nemoguce, molim te proveri ponovo taj podatak ili napisi na kom sajtu to mogu i sam da vidim.

neutralni posmatrac

pre 13 godina

@Amra
Apsolutno si u pravu. Poredjenje Samprasa i Federera je kao poredjenje Tajsona i Brus Lija... Tenis je danas toliko drugaciji da se ne moze porediti sa tenisom od pre deset godina.
Federer je svih ovih godina bio u stanju da dobija igrace koji su snazniji, brzi i eksplozivniji nego oni u Samprasovo vreme. Sa druge strane svi oni igraju snaznu igru sa osnovne linije i nista drugo. Da li bi u tim uslovima Sampras bio najbolji nikada necemo saznati, kao sto necemo saznati kako bi se Federer snalazio u situaciji da iz kola u kolo igra protiv razlicitih tipova igraca.
Prica o tehnologiji i materijalima koji se koriste pri izradi sadasnjih reketa takodje je tacna, ali ona ne vazi za Federera koji (jedini na ATP turu) koristi reket koji je neznatno promenjen u odnosu na rekete iz Samprasovog vremena, a kada je dobio jedini njihov medjusobni mec, dobio ga je Samprasovim oruzjem (Wilson Pro Staff 6.0).
Mislim da je ono sto koci danasnji tenis ustvari nedostatak tipskih igraca koji su nas najvise nervirali osamdesetih i devedesetih. Ipak da bi neko osvojio Vimbldon u to vreme morao je da dobije bar tri kvalitetna volej igraca, a da bi osvojio Rolan Garos bar tri klasicna defanzivca, koji na drugim podlogama osim svojih omiljenih nemaju nikakve rezultate.
Ja sam verovatno vezan za neko vreme kada je tenis bio mastovitiji, kao sto bi mladji ljudi trebalo da uzivaju u danasnjem tenisu i da ga vole i za trideset godina, ali jedno zapamtite: dobar tenis ne moze biti prevazidjen pa ce se i servis-volej i chip-and-charge igra vratiti kada se rodi novi genije, kao sto se vracala i posle Borga i posle Lendla i posle Mustera.

Amra

pre 13 godina

Suvise sam mlada da bih mogla da komentarisem o Samprasovoj igri, ocigledno da je covek ziva legenda, Federer jos uvek nije oborio sve njegove silne rekorde, mada to nije mnogo bitno... Bitna je samo ta cinjenica da je stvarno bio vanserijski teniser. Smesno mi je malo to uporedjivanje i prognoze--na kojoj poziciji bi on bio danas...
Osim toga sto se danas igra dosta drugaciji tenis, ne zaboravite koliko su sami reketi drugaciji danas u odnosu na njihovo vreme... Verovatno sa takvim reketima njihovi servisi ni nisu mogli da budu preko 200km-h, zato mi je i smesno da poredim. Danasnji reketi su fakticki cudo savremene tehnike i tehnologije, celokupan njihov dizajn, lakoca...sve.

Drago mi je sto su ljudi kao Sampras retki, jer ne bi ni bilo zanimljivo da ih ima vise. Federeru je ostao jos taj jedan rekord da obori ili bar da izjednaci, a nadam se da ce Nadal uspeti da obori i te Federerove, i ubedjena sam da on to moze ukoliko ga posluzi zdravlje.

Pametni pa silni

pre 13 godina

Jedan je Pit. Uspeo bi on gde god se takmicio. Pa ako je u pitanju tehnologija- i on bi nju danas koristio. Bio bi jos savrseniji. Razmisljajte malo ljudi, neosporavem nikoga ali sve se vidi, nemoram da pricam. Federer jeste genije, ali i Pit to jeste.

Delboj

pre 13 godina

Sampras je jedan od najvecih u istoriji, ali ne i najbolji. Pratio sam njegovu igru, pratim sada i Federerovu i Nadalovu.
Samprasov forhend, volej, igra na mrezi, servis... su bili sjajni i facinantni, ali njegov bekhend je uvijek bio na nivou igraca sa 500. mjesta na ATP listi. Nikada nije uspio da ga popravi...
Federer je covjek sa ubjedljivo najvecim osjecajem za samu igru ikada. Kompletan igrac. Nikada nijesam vidio da neko sa toliko mekoce "miluje" lopticu dok igra.
Neke njegove poteze Nadal ne bi mogao da izvede.
Nadal te nedostatke tehnike nadomjescuje fajterskim karakterom i atomskom spremnoscu. I svaka mu cast za to.
Ali odavno je postavljeno mjerilo za najboljeg tenisera svih vremena, a to je broj osvojenih grand slemova. Tako je bilo kad je Sampras po broju titula stizao Borga, Lendla...
Tako da je matematika vrlo jednostavno - Federer je najbolji dok ga neko ne stigne po broju titula. Vidjecemo hoce li Nadal to moci da uradi. Mislim da nece, takodje mislim da sa 28 godina koliko ima Federer sada nece biti ni u samom svjetskom vrhu. Pozne su to godine, pogotovu za atomski tenis koji igra Nadal.
Vidim takodje da su neki napisali da Federer nije jaku konkurenciju kao Sampras...
Hjuit, Rafter, Kafeljnikov, Davidenko, Safin, Kierten, Rios, Moja, Agasi takodje... sada Nadal, Djokovic... definitivno ne zaostaje po imenu protivnika za bilo kim...

baki

pre 13 godina

@aleksandar:
lepo sam rekao da je sampras imao sjajan servis i volej...nisam rekao da je imao NAJJACI servis.
pomenuo sam brzinu od preko 200 na sat, jer je to JEDAN OD najvaznijih pokazatelja koliko je servis dobar, svidelo se to nekome ili ne. neki igraci su citavu karijeru izgradili na jakom servisu.
ali sama cinjenica da danas mogu na prste da se izbroje igraci konji igraju servis volej govori da je to PREVAZIDJEN stil igre.
otkud ti to da potcenjujem njegovu igru sa osnovne linije? posto ovde svi nesto porede, ili cak lupetaju da bi sampras i danas bio najbolji, top 5, top 10 i sl., uzeo sam za primer samprasa iz najboljih dana i nadala i kakve bi bile samprasove opcije u tom mecu.
odgovor je - nikakve.
ali naravno, i dalje ostaje jedan od mojih heroja...
do vidjenja.

Petar

pre 13 godina

Ko su bili Pitovi rivali? Ivan Lendl, Džo Mekinro, Džim Kurijer, Mihajl Štih, Boris Beker, Serhi Brugera, Tomas Muster, Andre Agasi, Štefan Edberg, da ne nabrajam dalje - sve legende. A Pit je pored svih tih imena uspeo da osvoji 14 grand-slamova, da 7 puta osvoji Wibledon, da 7 godina zaredom bude prvi teniser sveta, da bude najduži broj nedelja na prvom mestu (u istoriji tenisa)! Federer je od svojih rivala imao možda dvoje-troje koji bi se mogli nazvati legendama, tako da se zaključak sam nameće!

d

pre 13 godina

(Petar, 2. jul 2010 10:04)
goran je prosjecan, djokovic je legenda tenisa?
goran ima 4 finala na najvecem turniru na svijetu, djokovic 0
goran ima titulu na najvecem turniru, djokovic nema

zanimljiva je to neka teorija da je 0 vise od 4

d

pre 13 godina

clanak je katastrofa. niglde se ne spominje njegov najveci rival u wimbledonu - goran ivanisevic
umjesto videa sa agassijem je morao biti on

Bojan

pre 13 godina

Ne sumnjam da podloga utice na rezultat, ali sam siguran da od visine i vrste trave veci uticaj imaju forhend i volej, a tu postoji Sampras, Sampras, Sampras pa tek onda neko drugi
(aleksandar, 22. jun 2010 21:30)

Pa dobro, to je tvoje mišljenje, mislim da bi danas Samprasov volej bio dovoljno usporen da Nadal stigne lopticu i odigra jedan passing shot :)

Petar

pre 13 godina

Od pobrojanih igrača, Nadal, Hjuit i Djokovic sigurno jesu velikani svetskog tenisa (pogotovo Nadal), ali ostali spadaju u grupu prosečnih igrača. A od nabrojane ekipe Federerovih protivnika (Hjuit, Rafter, Kafeljnikov, Davidenko, Safin, Kierten, Rios, Moja) je više onih iz Samprasovog vremena, osim Davidenka, Hjuita i Safina. A od Samprasovih protivnika nisam pominjao ni Majkla Čenga, Ivaniševića, Krajčeka, upravo zbog prosečnosti. Ako objektivno pogledate, Samprasovi rivali su većinom legende tenisa, za razliku od većine Federerovih rivala, koji spadaju u prosečne tenisere i kojih se niko neće sećati za 15-20 godina. Evo najboljeg primera: Svoj prvi grand-slam (US Open) Sampras je osvojio 1990, sa 19 godina i par dana. Tada su učestvovali: Lendl, Mekinro, Beker, Štih, Edberg, Agasi, Kurijer, Muster, Čeng, Wilander, Ivanišević, Pet Keš, Brugera, i još mnogi "prosečni"! Pa zar ova imena ne govore ko je imao mnoooogo teže protivnike, Federer ili Sampras?

Petar

pre 13 godina

Ivanišević je osvojio ukupno 22 turnira za celu svoju karijeru, a Novak je sa 23 godine osvojio 17 turnira (1 grand-slam i 6 mastersa) i igrao 8 grand-slam polufinala i 1 finale (na US openu). A da ne pominjem što je od 2007. neprekidno među prva tri igrača na svetu, i sve to sa tek napunjenih 23 godine, ej bre! A pitaj za 10 godina nekoga "ko je Goran Ivanišević?" ima da te gleda bledo (naravno, pitaj nekog ljubitelja tenisa van Hrvatske). Nole će sigurno igrati finale Wimbledona, a verovatno i svih drugih grand-slamova još nekoliko puta. Inače, priča je bila o Samprasu, te ako smatraš da je Ivanišević bio tako veliki igrač, utoliko je Samprasu bilo teže da osvoji tolike grand-slamove

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Nema sumnje da je Federer igrac sa najboljom tehnikom u istoriji tenisa. To ne osporava niko ko je ikada pratio tenis. Ipak tehnika nije jedini kriterijum po kome se odredjuje ko je kakav igrac. Tenis je igra tehnike, inteligencije, koncentracije, hrabrosti i izdrzljivosti. Federer je vanserijski igrac, ali kako je Samprasu nedostajao kvalitetniji bekhend, tako Federeru nedostaje ta strast za igrom i to postovanje igraca sa druge strane koje je Sampras imao. Nema savrsenog coveka, ali Federer i Sampras su tolio blizu savrsenstvu koliko se moze biti, pa je mozda bolje da malo ostavimo poredjenja i da zaboravimo i konkrenciju i tehniku i razne gluposti kojima se bavimo i da budemo srecni sto smo neko vreme uzivali u igri dva najveca carobnjaka u istoriji ove igre. To isto vazi i za poredjenje Djokovica i Ivanisevica koji su vrhunska klasa, ali pripadaju razlicitom vremenu pa nije ni bitno ko je bolji.

Bojan

pre 13 godina

(aleksandar, 24. jun 2010 12:14)
hmm, ne mogu da nadjem analizu koliko je sporija trava, ali u pravu si, jedan sekund je previse, ali definitivno je trava sporija
http://www.cbssports.com/mcc/blogs/entry/5817789/9057218
http://www.smh.com.au/news/tennis/slow-grass-helped-rafa-to-no1-rafter/2008/08/02/1217097613025.html
http://tvnz.co.nz/content/612493/2422042/article.html
http://sports.espn.go.com/sports/tennis/wimbledon05/news/story?id=2090997


(Petar, 1. jul 2010 09:57)
ovo su mi stvarno omiljeni komentari :)
Ajmo redom analizu svih Pitovih rivala
Ivan Lendl je bio rival Samprasu koliko je i Sampras bio Federeru, kad se sampras pojavio i poeo da napreduje, Lendl je počeo da pada, isto kao i Mekinro i Konors.
Boris Beker, Štih, Agasi i Edberg jesu Samprasovi rivali, ali ta grupa nije ništa bolja od Hjuita, Safina, Nadala i Rodika. Jeste da prva grupa ima više slemova 21(Beker 6, Edberg 6, Agasi 8, Štih 1), od druge 12, ali od druge grupe karijere nisu gotove a imali bi mnogo više titula da nije Federer tako dominantan. Rodik bi imao 7 komada, Hjuit 4, Nadal 9.
Burgeru i Mustera teško možeš da uvrštavaš u konkurenciju Samprasu, jer su njih dvojica znali da igraju šljaku, a Sampras nikada nije, dok je na ostalim terenima situacija bila drastično u korist Samprasa.

d

pre 13 godina

zanimljiva je ta statistika samprasa i gorana.
goran je valjda jedini igrac koji je imao pozitivan skor protiv samprasa u TB (10-9), goran je sa njim imao 7:7 skor dok je bio u vrhu, poslije se ovaj odlijepio kad je goran pao. goran je i vodio. prvi mec su igrali tjedan dana prije nego sto ce sampras osvojit prvi GS. goran je taj mec dobio
u wimbledonu sujasno bili, al pari
na wimbledonu je goran bio al pari sa njim, jasno

d

pre 13 godina

samppras je bio goranova musterija svojevremeno. goran ga je vodio 5:2 i imao 3 pobjede zaredom. ne znam da li je iko imao protiv samprasa 3 pobjede zaredom
od onih 9 najbrojanih rivala samo je agassi bio veci rival samprasu od gorana, drugi su svi bili manji. a vecina mu uopce i nisu bili rivali (1 do 2 meca na GS su premalo da bi mu bili rivali)

d

pre 13 godina

da ne bi bilo zabune:

Who's the toughest opponent you ever played and why?

Kalyan Krishnamurthi
Memphis, Tennessee


Sampras: There are a couple of different players. Playing Goran [Ivanisevic] on grass, playing [Sergi] Bruguera and [Jim] Courier on clay. Those are extremes because Goran serves so well and his serve is pretty much impossible to break. Bruguera and Courier just kind of grinded me down over the course of matches. That's really it. Those are extreme cases. But I really don't fear anyone.

http://www.tennisserver.com/netgame/netgame_10_2_96.html

jos k tome se nekog naziva imenom, a druge prezimenom. to jos vise govori

d

pre 13 godina

goran kralj je i vodio 2:0 na travi protiv, najveceg igraca na travi svih vremena samprasa
jedini igrac koji ga je tukao u polufinalu il finalu wimbledona.

d

pre 13 godina

goran je protiv samprasa vodio 5:4 a protiv agassija 3:2 kad je bio star kolko je sad djokovic
djokovic ima 5:9 protiv federera a 7:14 protiv nadala
dakle goran je bio al pari sa ovom dvojicom dok je djokovic daleko ispod svoje dvojice
dok je bio u vrhu je imao 7:7 sa samprasom (sampras se poslije odvojio) a 3:3 sa agassijem (tolko je i zavrsio sa njim)
jos je vodio samprasa 5:2, agassija 2:0; ocito je goran veca klasa od djokovica

Petar

pre 13 godina

Poenta cele priče je što je ovo članak o Samprasu, a ti sve vreme pokušavaš da ubaciš priču u Goranu Ivaniševiću, koga niko nije spominjao, osim tebe. On je možda legenda tenisa u Hrvatskoj, ali u svetu nije, a da li će to biti Djoković, videćemo. U redu je da ti voliš Ivaniševića, ali nemoj da si toliko opčinjen njime, budi realan, on će u istoriji tenisa ostati zapamćen kao odličan teniser, ali se nikada neće pominjati u ekipi najboljih. Djoković ima još 7-8 godina ispred sebe da izađe iz grupe odličnih i uđe u grupu najboljih.

bane

pre 13 godina

Sampras je rekao da mu je žao što ne igra danas u eri Rodžera Federera ali bolje da nije. Jer ni on ni Agasi danas ne bi bili ni u top 10 a Rodžera Federera ne bi ni video nego na TV. Toliko je tenis napredovao.
Naš Novak bi oderao i jednog i drugog, zaredom na bilo kom turniru. Jednostavno, njihova tehnika za današnje prilike je smešna.

d

pre 13 godina

clanak je katastrofa. niglde se ne spominje njegov najveci rival u wimbledonu - goran ivanisevic
umjesto videa sa agassijem je morao biti on

Bojan

pre 13 godina

Ne da bi bio u top 5 vec bi bio ubedljivo prvi, na zalost neki ljudi prate tenis samo zato sto mu je porasla popularnost, a ne razumeju se mnogo u ovu igru
(aleksandar, 21. jun 2010 15:14)

Nisi u pravu, Sampras bi danas bio osrednji teniser, ne zato što je on loš, naravno on je strašan teniser, najbolji u svom vremenu. Ali, danas kada bi igrao bi bio osrednji top 20, možda 10 teniser. Zašto? Pa zato što u teniskom svetu vlada tendencija usporavanja podloge, jer su poeni duži i samim tim atraktivniji za publiku. Ali takav način igre favorizuje ljude koji su fizički jači i spremniji, u odnosu na one čija koji su tehnički potkovaniji.
Recimo urađena je analiza trave na Wimbledonu 2003 i 2009 i utvrđeno je da igrač koji prima servis ima skoro sekund više vremena da se namesti prošle godine u odnosu na 2003. Na ostalim udarcima je manja razlika, ali i tu postoji. No još bizarnije je, da je i ta podloga iz 2003. sporija od one na kojoj je Sampras igrao i na kojoj je dominirao.
To usporavanje podloge je ujedno i razlog zašto Nadal postiže uspehe na travi, naročito kada se ona uništi oko bazne linije i počinje da liči na zemlju. U Samparsovo vreme ne bi prošao treće kolo, ali Sampras danas bi završavao svoje u četvrtfinalu, polufinalu...

Svako vreme, nosi svoje breme.
Sampras je bio najbolji u svom periodu, nema potrebe da se pomera od tamo.

Petar

pre 13 godina

Ivanišević je osvojio ukupno 22 turnira za celu svoju karijeru, a Novak je sa 23 godine osvojio 17 turnira (1 grand-slam i 6 mastersa) i igrao 8 grand-slam polufinala i 1 finale (na US openu). A da ne pominjem što je od 2007. neprekidno među prva tri igrača na svetu, i sve to sa tek napunjenih 23 godine, ej bre! A pitaj za 10 godina nekoga "ko je Goran Ivanišević?" ima da te gleda bledo (naravno, pitaj nekog ljubitelja tenisa van Hrvatske). Nole će sigurno igrati finale Wimbledona, a verovatno i svih drugih grand-slamova još nekoliko puta. Inače, priča je bila o Samprasu, te ako smatraš da je Ivanišević bio tako veliki igrač, utoliko je Samprasu bilo teže da osvoji tolike grand-slamove

aleksandar

pre 13 godina

Ne da bi bio u top 5 vec bi bio ubedljivo prvi, na zalost neki ljudi prate tenis samo zato sto mu je porasla popularnost, a ne razumeju se mnogo u ovu igru

baki

pre 13 godina

@aleksandar:
lepo sam rekao da je sampras imao sjajan servis i volej...nisam rekao da je imao NAJJACI servis.
pomenuo sam brzinu od preko 200 na sat, jer je to JEDAN OD najvaznijih pokazatelja koliko je servis dobar, svidelo se to nekome ili ne. neki igraci su citavu karijeru izgradili na jakom servisu.
ali sama cinjenica da danas mogu na prste da se izbroje igraci konji igraju servis volej govori da je to PREVAZIDJEN stil igre.
otkud ti to da potcenjujem njegovu igru sa osnovne linije? posto ovde svi nesto porede, ili cak lupetaju da bi sampras i danas bio najbolji, top 5, top 10 i sl., uzeo sam za primer samprasa iz najboljih dana i nadala i kakve bi bile samprasove opcije u tom mecu.
odgovor je - nikakve.
ali naravno, i dalje ostaje jedan od mojih heroja...
do vidjenja.

Tvix

pre 13 godina

Veliki Pit, najveći gospodin svetskog tenisa. Federer pokušava da ga kopira u svemu, nešto mu je uspelo, nešto nije. Sećam se '96 kad je igrao sa Korečom QF US Opena u pet setova i povraćao od iscrpljenosti ali se nije predavao i pobedio na kraju. Kralj kraljeva!

zelena trava

pre 13 godina

Ne mogu da sudim o Samprasu koji ne igra vec godinama takmicarski tenis i cak je jedno vreme pustio stomacic. Ali toliko se secam njegove igre da mogu da tvrdim da su vrlo malobrojni oni koji danas zabijaju aseve iz drugog servisa na break loptu, a jos su malobrojniji oni koji izgledaju mirniji kad gube nego kad pobedjuju (tu jos jedino pripadaju Steffi i Monika, ponekad i Serena, dok Federera izdaju zivci). Mislim da je to bilo najvece Pete-ovo oruzje. Sve je igrao sjajno, ali nije bio za sljaku i nije ga to mnogo diralo. Fantastican lik. Mozete li da zamislite njega kako place nakon poraza od Agassija?

aleksandar

pre 13 godina

Ne sumnjam da podloga utice na rezultat, ali sam siguran da od visine i vrste trave veci uticaj imaju forhend i volej, a tu postoji Sampras, Sampras, Sampras pa tek onda neko drugi

baki

pre 13 godina

respect za samprasa, bio je najbolji u svoje vreme (i moj omiljeni), a po meni i najbolji ikada do tada...medjutim, kome nije jasno da je danasnji tenis daleko iznad onoga koji se igrao 90-tih, taj nema pojma o ovom sportu.
svaka poredjenja su smesna i nemaju smisla.
pa kakve bi sanse imao sampras protiv nadala (rodzera namerno ne pominjem), recimo? sta mu vredi njegov sjajan servis i volej, kad danas svako servira daleko iznad 200km/h i opet niko ne izlazi na mrezu posle servisa? sta bi mu onda ostalo...da se nadigrava sa osnovne linije??? ma idi...

Bojan

pre 13 godina

Ne sumnjam da podloga utice na rezultat, ali sam siguran da od visine i vrste trave veci uticaj imaju forhend i volej, a tu postoji Sampras, Sampras, Sampras pa tek onda neko drugi
(aleksandar, 22. jun 2010 21:30)

Pa dobro, to je tvoje mišljenje, mislim da bi danas Samprasov volej bio dovoljno usporen da Nadal stigne lopticu i odigra jedan passing shot :)

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Zalosno je sto su ljudi vec zaboravili ko je Pit Sampras. Kazu da je Federeru ostalo jos da obori Samprasov rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste, a svi zaboravljaju da je Sampras sest uzastopnih sezona zavrsavao na broju jedan i to tesko da ce ko dostici.
Pored ovoga Sampras je svoju prvu Grand Slam titulu osvojio sa 19 godina pobedivsi uzastopno Lendla, Mekinroa i Agasija (danas je nemoguce imati takva tri meca zaredom). Sampras je osvojio sedam Vimbldona u osam godina, a 1996 je izgubio od Krajiceka jer se kolo pre toga povredio (inace bi osvojio osam). Cak se ne bih slozio ni sa konstatacijom da je bio los na Rolan Garosu, jer je tamo pobedio Brugeru i Mustera (za razliku od Federera koji tamo ima titulu, ali nema nijedan veliki skalp za sve ove godine).
Realno ne znam da li je Sampras bolji od Federera, ali je bio najbolji na svetu u vreme kada su igrali najbolji.

Delboj

pre 13 godina

Sampras je jedan od najvecih u istoriji, ali ne i najbolji. Pratio sam njegovu igru, pratim sada i Federerovu i Nadalovu.
Samprasov forhend, volej, igra na mrezi, servis... su bili sjajni i facinantni, ali njegov bekhend je uvijek bio na nivou igraca sa 500. mjesta na ATP listi. Nikada nije uspio da ga popravi...
Federer je covjek sa ubjedljivo najvecim osjecajem za samu igru ikada. Kompletan igrac. Nikada nijesam vidio da neko sa toliko mekoce "miluje" lopticu dok igra.
Neke njegove poteze Nadal ne bi mogao da izvede.
Nadal te nedostatke tehnike nadomjescuje fajterskim karakterom i atomskom spremnoscu. I svaka mu cast za to.
Ali odavno je postavljeno mjerilo za najboljeg tenisera svih vremena, a to je broj osvojenih grand slemova. Tako je bilo kad je Sampras po broju titula stizao Borga, Lendla...
Tako da je matematika vrlo jednostavno - Federer je najbolji dok ga neko ne stigne po broju titula. Vidjecemo hoce li Nadal to moci da uradi. Mislim da nece, takodje mislim da sa 28 godina koliko ima Federer sada nece biti ni u samom svjetskom vrhu. Pozne su to godine, pogotovu za atomski tenis koji igra Nadal.
Vidim takodje da su neki napisali da Federer nije jaku konkurenciju kao Sampras...
Hjuit, Rafter, Kafeljnikov, Davidenko, Safin, Kierten, Rios, Moja, Agasi takodje... sada Nadal, Djokovic... definitivno ne zaostaje po imenu protivnika za bilo kim...

aleksandar

pre 13 godina

Evo za Bakija i Bojana
Baki pa ti si stvarno smesan, pominjes servise preko 200 km/h, zaboravljas da Sampras nije imao najjaci nego najbolji servis, s tim da je njegov drugi daleko ispred svih ostalih, a sto se tice voleja,pogledaj malo Sapmrasove meceve i shvatices da danas niko nema ni priblizno kvalitetne voleje i poluvoleje osim par igraca koji iskljucivo igraju dubl,jedini ko danas ima kvalitet za takvu igru je Tsonga i kad izlazi na mrezu osvaja 90% poena, to sto je mentalno neuporedivo slabiji od Federera i Nadala nema veze sa stilom igrei uopste mi nije jasno zasto podcenjujes njego igru sa osnovne linije, bekend mu je zaista bio samo solidan ali se sjajno kretao i imao najjbolji forhend na svetu.
Bojane samo mi objasni onaj podaatak "Recimo urađena je analiza trave na Wimbledonu 2003 i 2009 i utvrđeno je da igrač koji prima servis ima skoro sekund više vremena da se namesti prošle godine u odnosu na 2003", s obzirom da sad loptica putuje posle prvog servisa otprilike jednu sekundu do igraca koji prima servis to bi znacilo da je ranije loptica putovala maksimum jednu stotinku, sto je nemoguce, molim te proveri ponovo taj podatak ili napisi na kom sajtu to mogu i sam da vidim.

d

pre 13 godina

(Petar, 2. jul 2010 10:04)
goran je prosjecan, djokovic je legenda tenisa?
goran ima 4 finala na najvecem turniru na svijetu, djokovic 0
goran ima titulu na najvecem turniru, djokovic nema

zanimljiva je to neka teorija da je 0 vise od 4

Amra

pre 13 godina

Suvise sam mlada da bih mogla da komentarisem o Samprasovoj igri, ocigledno da je covek ziva legenda, Federer jos uvek nije oborio sve njegove silne rekorde, mada to nije mnogo bitno... Bitna je samo ta cinjenica da je stvarno bio vanserijski teniser. Smesno mi je malo to uporedjivanje i prognoze--na kojoj poziciji bi on bio danas...
Osim toga sto se danas igra dosta drugaciji tenis, ne zaboravite koliko su sami reketi drugaciji danas u odnosu na njihovo vreme... Verovatno sa takvim reketima njihovi servisi ni nisu mogli da budu preko 200km-h, zato mi je i smesno da poredim. Danasnji reketi su fakticki cudo savremene tehnike i tehnologije, celokupan njihov dizajn, lakoca...sve.

Drago mi je sto su ljudi kao Sampras retki, jer ne bi ni bilo zanimljivo da ih ima vise. Federeru je ostao jos taj jedan rekord da obori ili bar da izjednaci, a nadam se da ce Nadal uspeti da obori i te Federerove, i ubedjena sam da on to moze ukoliko ga posluzi zdravlje.

Petar

pre 13 godina

Od pobrojanih igrača, Nadal, Hjuit i Djokovic sigurno jesu velikani svetskog tenisa (pogotovo Nadal), ali ostali spadaju u grupu prosečnih igrača. A od nabrojane ekipe Federerovih protivnika (Hjuit, Rafter, Kafeljnikov, Davidenko, Safin, Kierten, Rios, Moja) je više onih iz Samprasovog vremena, osim Davidenka, Hjuita i Safina. A od Samprasovih protivnika nisam pominjao ni Majkla Čenga, Ivaniševića, Krajčeka, upravo zbog prosečnosti. Ako objektivno pogledate, Samprasovi rivali su većinom legende tenisa, za razliku od većine Federerovih rivala, koji spadaju u prosečne tenisere i kojih se niko neće sećati za 15-20 godina. Evo najboljeg primera: Svoj prvi grand-slam (US Open) Sampras je osvojio 1990, sa 19 godina i par dana. Tada su učestvovali: Lendl, Mekinro, Beker, Štih, Edberg, Agasi, Kurijer, Muster, Čeng, Wilander, Ivanišević, Pet Keš, Brugera, i još mnogi "prosečni"! Pa zar ova imena ne govore ko je imao mnoooogo teže protivnike, Federer ili Sampras?

d

pre 13 godina

samppras je bio goranova musterija svojevremeno. goran ga je vodio 5:2 i imao 3 pobjede zaredom. ne znam da li je iko imao protiv samprasa 3 pobjede zaredom
od onih 9 najbrojanih rivala samo je agassi bio veci rival samprasu od gorana, drugi su svi bili manji. a vecina mu uopce i nisu bili rivali (1 do 2 meca na GS su premalo da bi mu bili rivali)

d

pre 13 godina

da ne bi bilo zabune:

Who's the toughest opponent you ever played and why?

Kalyan Krishnamurthi
Memphis, Tennessee


Sampras: There are a couple of different players. Playing Goran [Ivanisevic] on grass, playing [Sergi] Bruguera and [Jim] Courier on clay. Those are extremes because Goran serves so well and his serve is pretty much impossible to break. Bruguera and Courier just kind of grinded me down over the course of matches. That's really it. Those are extreme cases. But I really don't fear anyone.

http://www.tennisserver.com/netgame/netgame_10_2_96.html

jos k tome se nekog naziva imenom, a druge prezimenom. to jos vise govori

d

pre 13 godina

goran kralj je i vodio 2:0 na travi protiv, najveceg igraca na travi svih vremena samprasa
jedini igrac koji ga je tukao u polufinalu il finalu wimbledona.

d

pre 13 godina

goran je protiv samprasa vodio 5:4 a protiv agassija 3:2 kad je bio star kolko je sad djokovic
djokovic ima 5:9 protiv federera a 7:14 protiv nadala
dakle goran je bio al pari sa ovom dvojicom dok je djokovic daleko ispod svoje dvojice
dok je bio u vrhu je imao 7:7 sa samprasom (sampras se poslije odvojio) a 3:3 sa agassijem (tolko je i zavrsio sa njim)
jos je vodio samprasa 5:2, agassija 2:0; ocito je goran veca klasa od djokovica

Petar

pre 13 godina

Ko su bili Pitovi rivali? Ivan Lendl, Džo Mekinro, Džim Kurijer, Mihajl Štih, Boris Beker, Serhi Brugera, Tomas Muster, Andre Agasi, Štefan Edberg, da ne nabrajam dalje - sve legende. A Pit je pored svih tih imena uspeo da osvoji 14 grand-slamova, da 7 puta osvoji Wibledon, da 7 godina zaredom bude prvi teniser sveta, da bude najduži broj nedelja na prvom mestu (u istoriji tenisa)! Federer je od svojih rivala imao možda dvoje-troje koji bi se mogli nazvati legendama, tako da se zaključak sam nameće!

Bojan

pre 13 godina

(aleksandar, 24. jun 2010 12:14)
hmm, ne mogu da nadjem analizu koliko je sporija trava, ali u pravu si, jedan sekund je previse, ali definitivno je trava sporija
http://www.cbssports.com/mcc/blogs/entry/5817789/9057218
http://www.smh.com.au/news/tennis/slow-grass-helped-rafa-to-no1-rafter/2008/08/02/1217097613025.html
http://tvnz.co.nz/content/612493/2422042/article.html
http://sports.espn.go.com/sports/tennis/wimbledon05/news/story?id=2090997


(Petar, 1. jul 2010 09:57)
ovo su mi stvarno omiljeni komentari :)
Ajmo redom analizu svih Pitovih rivala
Ivan Lendl je bio rival Samprasu koliko je i Sampras bio Federeru, kad se sampras pojavio i poeo da napreduje, Lendl je počeo da pada, isto kao i Mekinro i Konors.
Boris Beker, Štih, Agasi i Edberg jesu Samprasovi rivali, ali ta grupa nije ništa bolja od Hjuita, Safina, Nadala i Rodika. Jeste da prva grupa ima više slemova 21(Beker 6, Edberg 6, Agasi 8, Štih 1), od druge 12, ali od druge grupe karijere nisu gotove a imali bi mnogo više titula da nije Federer tako dominantan. Rodik bi imao 7 komada, Hjuit 4, Nadal 9.
Burgeru i Mustera teško možeš da uvrštavaš u konkurenciju Samprasu, jer su njih dvojica znali da igraju šljaku, a Sampras nikada nije, dok je na ostalim terenima situacija bila drastično u korist Samprasa.

d

pre 13 godina

zanimljiva je ta statistika samprasa i gorana.
goran je valjda jedini igrac koji je imao pozitivan skor protiv samprasa u TB (10-9), goran je sa njim imao 7:7 skor dok je bio u vrhu, poslije se ovaj odlijepio kad je goran pao. goran je i vodio. prvi mec su igrali tjedan dana prije nego sto ce sampras osvojit prvi GS. goran je taj mec dobio
u wimbledonu sujasno bili, al pari
na wimbledonu je goran bio al pari sa njim, jasno

neutralni posmatrac

pre 13 godina

@Amra
Apsolutno si u pravu. Poredjenje Samprasa i Federera je kao poredjenje Tajsona i Brus Lija... Tenis je danas toliko drugaciji da se ne moze porediti sa tenisom od pre deset godina.
Federer je svih ovih godina bio u stanju da dobija igrace koji su snazniji, brzi i eksplozivniji nego oni u Samprasovo vreme. Sa druge strane svi oni igraju snaznu igru sa osnovne linije i nista drugo. Da li bi u tim uslovima Sampras bio najbolji nikada necemo saznati, kao sto necemo saznati kako bi se Federer snalazio u situaciji da iz kola u kolo igra protiv razlicitih tipova igraca.
Prica o tehnologiji i materijalima koji se koriste pri izradi sadasnjih reketa takodje je tacna, ali ona ne vazi za Federera koji (jedini na ATP turu) koristi reket koji je neznatno promenjen u odnosu na rekete iz Samprasovog vremena, a kada je dobio jedini njihov medjusobni mec, dobio ga je Samprasovim oruzjem (Wilson Pro Staff 6.0).
Mislim da je ono sto koci danasnji tenis ustvari nedostatak tipskih igraca koji su nas najvise nervirali osamdesetih i devedesetih. Ipak da bi neko osvojio Vimbldon u to vreme morao je da dobije bar tri kvalitetna volej igraca, a da bi osvojio Rolan Garos bar tri klasicna defanzivca, koji na drugim podlogama osim svojih omiljenih nemaju nikakve rezultate.
Ja sam verovatno vezan za neko vreme kada je tenis bio mastovitiji, kao sto bi mladji ljudi trebalo da uzivaju u danasnjem tenisu i da ga vole i za trideset godina, ali jedno zapamtite: dobar tenis ne moze biti prevazidjen pa ce se i servis-volej i chip-and-charge igra vratiti kada se rodi novi genije, kao sto se vracala i posle Borga i posle Lendla i posle Mustera.

Pametni pa silni

pre 13 godina

Jedan je Pit. Uspeo bi on gde god se takmicio. Pa ako je u pitanju tehnologija- i on bi nju danas koristio. Bio bi jos savrseniji. Razmisljajte malo ljudi, neosporavem nikoga ali sve se vidi, nemoram da pricam. Federer jeste genije, ali i Pit to jeste.

neutralni posmatrac

pre 13 godina

Nema sumnje da je Federer igrac sa najboljom tehnikom u istoriji tenisa. To ne osporava niko ko je ikada pratio tenis. Ipak tehnika nije jedini kriterijum po kome se odredjuje ko je kakav igrac. Tenis je igra tehnike, inteligencije, koncentracije, hrabrosti i izdrzljivosti. Federer je vanserijski igrac, ali kako je Samprasu nedostajao kvalitetniji bekhend, tako Federeru nedostaje ta strast za igrom i to postovanje igraca sa druge strane koje je Sampras imao. Nema savrsenog coveka, ali Federer i Sampras su tolio blizu savrsenstvu koliko se moze biti, pa je mozda bolje da malo ostavimo poredjenja i da zaboravimo i konkrenciju i tehniku i razne gluposti kojima se bavimo i da budemo srecni sto smo neko vreme uzivali u igri dva najveca carobnjaka u istoriji ove igre. To isto vazi i za poredjenje Djokovica i Ivanisevica koji su vrhunska klasa, ali pripadaju razlicitom vremenu pa nije ni bitno ko je bolji.

Petar

pre 13 godina

Poenta cele priče je što je ovo članak o Samprasu, a ti sve vreme pokušavaš da ubaciš priču u Goranu Ivaniševiću, koga niko nije spominjao, osim tebe. On je možda legenda tenisa u Hrvatskoj, ali u svetu nije, a da li će to biti Djoković, videćemo. U redu je da ti voliš Ivaniševića, ali nemoj da si toliko opčinjen njime, budi realan, on će u istoriji tenisa ostati zapamćen kao odličan teniser, ali se nikada neće pominjati u ekipi najboljih. Djoković ima još 7-8 godina ispred sebe da izađe iz grupe odličnih i uđe u grupu najboljih.