London - dom Vimbldona

Najveći grad i prestonica Ujedinjenog Kraljevstva. Drugi po veličini grad u Evropi. Saobraćajno, trgovačko, industrijsko i kulturno središte. Sedište Komonvelta. Bakingemska palata. Vestminsterska opatija. Big Ben. London, grad u kome se održava Vimbldon, najprestižniji svetski teniski turnir.

Izvor: Nina Kolundžija

Utorak, 15.06.2010.

00:10

Default images

Grad Londinium osnovali su Rimljani oko 50. godine posle Hrista i iako nema dokaza o postojanju naselja pre toga, veruje se da naziv potiče iz perioda pre dolaska Rimljana.

London, prestonica kraljevstva Eseksa, najveći značaj dobija u doba Alfreda Velikog. Godine 1191. dobija samoupravu. Od tada će politički i ekonomski značaj Londona neprestano rasti, uprkos velikom požaru iz 1666 godine. U XIX veku prerasta u svetsku metropolu u kojoj su sklapani mnogobrojni međunarodni ugovori i održavane mnogobrojne konferencije. Teško je stradao od bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Zahvaljujući plimi, iako udaljen 70 km od mora, razvio se u veliku luku (po prometu četvrta u svetu), opremljenu najsavremenijim uređajima za plovidbu, utovar i istovar robe. Ovaj grad je saobraćajno, trgovačko, industrijsko i kulturno središte.

Budući da je područje Londona naseljeno već oko dva milenijuma teško je precizno definisati dokle se on zapravo proteže. Istorijski centar Londona je njegov veoma mali deo koji nosi ime Grad London (City of London). Administrativno govoreći, Grad London zapravo i jeste grad koji čak ima i sopstvene policijske snage nezavisne od Metropolitan Policije. Ostatak Londona je administrativno podeljen u 32 opštine (municipalities) od kojih jedna ima status grada i to je Grad Vestminster (City of Westminster). Bitno je naglasiti da status grada dodeljuje monarh, te da je ovo više tradicionalna počast nego što je suštinski iskaz autonomije neke zajednice.

Interesantna je i činjenica da je London, budući da Britanija nema strog pisani Ustav, zapravo samo de fakto prestonica jer to nigde nije ozvaničeno u strogoj formi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: