Zlato za Zavarka u kombinaciji

Vilmoš Zavarko, osvojio je posle srebrne medalje u sprintu i zlatnu medalju u kombinaciji, na Šampionatu sveta u kuglanju u Ricingu u Austriji.

Izvor: AK

Petak, 29.10.2010.

22:57

Default images

Poret ovih uspeha, Zavarko se takođe se plasirao u polufinale u disciplini pojednačno - klasik, i time obezbedio najmanje bronzanu medalju.

Tako će srpsko kugalnje nastaviti tradiciju da se sa šampionata sveta ne vraća bez trofeja. Biće ih sigurno tri, a kojeg će poslednje dve biti sjaja, znaće se posle polufinalnih mečeva u subotu pre podne.

Zavarko igra sa Mađarem Šandorom Farkašem, u drugom polufinalu su Slovak Čeh i Čeh Kotiza!

U kombinaciji, Zavarko je prvi sa 884 čunja (648 u pojednačnom – klasik i 236 u pojednačnom – sprint) i vodi ispored Mađara Nemeša sa 869 i Makedonca Branka Maneva sa 862 čunja.

Kako je analizirao situaciju selektor seniorki Mirko Čukvas, zlatna medalja je sigurna.

"Nemeš i Manev se nisu plasirali u polufinale i ne mogu da poprave svoje rezultate pojedinačno - klasik tako da može samo da se promeni rezulatat Zavarka na bolje, ako u polufinalnom ili, nadamo se i finalnom, meču obori više od do sada sada najboljih 648 čunjeva".

U kombinaciji se dodeljuju medalje sabiranjem najboljeg rezultata iz pojedinačnog - klasik i pojedinačnog – sprint. Od preostale trojice polufinalista Farkaš i Kotiza nisu igrali sprint, a Čeh je trenutno 17. u kombinaciji sa velikim zaostatkom koji u preostala najviše dva izlaska na staze ne može da nadoknadi.

"Zabeležili smo izvanredan uspeh i pre svega za to je zaslužan Vilmoš Zavarko, koji je, bez premca, trenutno najbolji igrač sveta. Ne treba zaboraviti i da smo imali i dve kuglašice u četvrtfinalu, Nevenku Joković i Renatu Vilov, da je do četvrtfinala došla i Zorica Barać u sprintu kao i u miksu Marija Gajin i Goran Čaluković i sve to baca lepo svetlo na naše učešće u Ricingu", rekao je zadovoljni predsednik KSS Srbije Uroš Dragojlović koji je i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC.

Zavarko je posle naporne serije mečeva u sprintu i osvajanja srebrne medalje, imao samo mali predah. Vratio se na staze da bi odigrao četvrtfinalni meč protiv Hrvata Matka Bulke. Bio je to tvrd, napet, duel koji nije obilovao lepim potezima, bilo je najvažnije da se pobedi.

"Malo me je stigao umor, ceo dan sam igrao, kao na traci, a to je opasno, posebno što moraš da držiš stalno maksimalnu koncentraciju. Sve je međutim, na kraju ispalo dobro", rekao je zadovoljni Zavarko, koji je Hrvata pobedio sa 3:1 u setovima i 629:609 u čunjevima.

Prvi set Zavarko je dobio sa 157:150. U drugom setu Bulka je izjednačio 160:144, u trećem je Zavarko umirio rivala 165:146 (imao je devetke u 16. i 25. hicu) i na kraju 163:153 za prolazak u polufinale.

"Pokazao je, pre svega ogromnu psihološku snagu, trebalo je odigrati u jednom danu za medalju i potom za ulazak u polufinale u težoj disciplini. Još je 'gladan' trofeja i nadam se da ćemo u subotu slušati 'Bože pravde'", najavio je selektor seniora Miloš Ponjavić.

Dve naše kuglašice, Nevenka Joković i najprijatnije iznenađenje možda i celog šampionata Renata Vilov, nisu uspele da prođu četvrtfinale. Hrvatica Željka Orehovec, šampionka sveta u kombinaciji iz Banjaluke 2008. pobedila je Renatu Vilov sa 2.5:1.5 u setovima (137:137, 143:136, 170:134 i 130:137) i 580:545 u čunjevima.

"Dala sam sve od sebe, borila sama se za svaki čunj i zbog toga sma zadovoljna. Možda bi bilo drugojačije da sam uspela da dobijem ceo poen u prvom setu, mala dekoncentracija je uticala da se završi nerešeno. Željka Orehovec je imala dan. Posebno je dbro igrala u pune. Nije sramota izgubiti od takve igračice", rekla je Renata Vilov.

Nevenka Joković je poražena od Luci Vaverkove (Češka) sa 2.5:1.5 u setovima (156:156, 146:137, 146:124 i 131:158). Naša reprezentativka je u poslednjem setu pokazala da može da igra. Meč je završen 579:575 u korist Vaverkove.

"Veoma sam zadovoljan, skoro sve reprezentativke su pružile maksimum, bilo je i dobrih rezultata, a nedostajalo je malo sportske sreće pa da tri 'peta mesta' Jokovićeve, Vilov i Baraćeve, ka i našeg miksa Renata Vilov i Gorn Čaluković, koji je bio možda i najbliže ulasku u polufinale, budu medalje. U skoro svim odlučujućim mečevima, jedan loš hitac je presudio, da se samo malo drugojačije rasplelo, imali bismo još trofeja", naglasio je selektor Mirko Čukvas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: