UEFA i FIFA osuđuju 'slučaj majice'

Izlazak fudbalera Crvene zvezde u majicama s natpisom 'Pravda za Uroša' naišao je na neodobravanje UEFA i FIFA.

Izvor: B92, Veèernje novosti

Ponedeljak, 22.09.2008.

22:13

Default images

Dve organizacije insistiraju na žestokoj borbi protiv huligana, takozvanih ljubitelja fudbala. "Svetska i evropska kuća fudbala oštro osuđuju navijače koji su doneli panoe i uzvikivali 'Pravda za Uroša', a posebno što su fudbaleri Zvezde istrčali sa istim majicama pre utakmice na teren, a potom ih bacili navijačima. Očekujemo da FS Srbije hitno i oštro reaguje," izjavio je Ese Foker.

Sekretar Disciplinske komisije FIFA rekao je za 'Večernje novosti' od utorka, da bi "da je Zvezda igrala internacionalnu utakmicu, prijateljsku ili zvaničnu, reagovala FIFA". "Ovako, očekujemo da to učini nacionalni savez i da nas izvesti šta je preduzeo."

Povodom ovog slučaja oglasio se i Rene Eberle, inspektor UEFA i FIFA.

"Čudno je da jedan klub kao što je Crvena zvezda dopušta da im navijači komanduju šta i kako treba da rade. To se ne dešava ni u jednom klubu u Evropi. Sportski direktor kluba i predsednik moraju da znaju kako se vodi klub. Oni su ti koji moraju da poštuju pravila i da iskorenjuju sve ono što se kosi s pravilnikom UEFA i FIFA. Tu, pre svega, mislim na političke slogane, podržavanje huligana i omalovažavanje saveza i policije, kao što je ovaj slučaj. Takođe, to se odnosi na diskriminaciju, nacionalizam, rasizam... koji se moraju odstraniti sa stadiona i oko njega," rekao je Eberle za 'Večernje novosti'.
Rene Eberle je zatim dao i jedan dobar, srpski primer.

"Svima može za primer da bude Partizan. Bio je kažnjen isključenjem iz UEFA kupa, ja sam bio u Temišvaru i video divnu i korektnu publiku u dresovima Partizana, što znači da je naša oštra kazna pozitivno delovala. Zvezdi je bilo dopušteno da utakmicu sa Milanom igra sa publikom, i to uz garanciju ljudi kojima verujemo, i sve je bilo odlično. Ali, sada su ponovno pokvarili tu sliku..."

UEFA, ipak, neće 25. i 26. septembra, kada se sastaje Disciplinska komisija, staviti na dnevni red, koji ima čak 40 tačaka, i ovaj slučaj, ali će ga registrovati.

Očekuje se, kaže Eberle, da FS Srbije "reaguje pod hitno na ispad kluba i navijača, po svom pravilniku, pošto je podržavanje huligana, koji je povredio policajca, i te kako veliki greh".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: