Golden Stejt je šampion NBA lige!

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa savladali su Boston Seltikse u velikom finalu i postali šampioni NBA lige.

Izvor: LN

Petak, 17.06.2022.

07:15

Golden Stejt je šampion NBA lige!
AP Photo/Steven Senne

Golden Stejt je napravio novi "brejk" rezultatom 103:90 i titulu osvojio u Bostonu.

Voriorsi su osvojili sedmu titulu u svojoj istoriji (1947, 1956, 1975, 2015, 2017, 2018, 2022).

Po prvi put u karijeri NBA šampion postali su srpski košarkaš Nemanja Bjelica i ruki trener Dejan Milojević, koji je prošlog leta otišao "preko bare".

Igrač utakmice i MVP finala – i to prvi put u karijeri iako mu je ovo četvrti prsten – bio je Stef Kari, koji je meč završio sa 34 poena (12/21) i po sedam skokova i asistencija. Boston je bolje otvorio utakmicu i vrlo brzo došao do dvocifrene prednosti (+12), a malo ko je u "TD Gardenu" u tim trenucima očekivao da će toliko brzo doći do preokreta.

Mic po mic Voriorsi su se vraćali, a već na kraju prve deonice imali su prednost (22:27). Boston se potpuno "raspao" u drugoj četvrtini.

Ništa nisu mogli da pogode i, uprkos tome što šuteri nisu bili preterano raspoloženi ni na drugoj strani, dopuštali su previše skokova u napadu, pa se to odrazilo na rezultat.

U jednom trenutku je bilo čak +21 za goste, ali se na poluvreme otišlo sa 15 razlike (39:54). Bolju košarku i više poena videli smo u trećem kvartalu. Domaćina su vukli Braun i Horford, ali niko pored njih nije bio preterano raspoložen.

Džejson Tejtum, za kojeg se očekivalo da bude MVP finala u slučaju da Seltiksi dobiju, potpuno je nestao i za to je bio najzaslužniji Endrju Vigins.

Gubio je Boston i 22 razlike, ali je smanjio na -10 pred ulazak u poslednju četvrtinu i dao svojoj ekipi kakvu-takvu nadu. Domaćin je uspevao da ostane u rezultatskom priključku, ali početkom deonice nije iskoristio neke šanse, pa su se Voriorsi raspucali.

Trojka Viginsa, poeni Grina, pa pet u nizu za Karija i prednost ekipe iz San Franciska bila je 15 razlike na tri i po minuta do kraja.

Voriorsi su uspeli čak i veoma mirno da privedu meč kraju, a Ime Udoka je na minut do kraja izveo startere i ubacio igrače sa malom minutažom. Znalo se da je kraj. Pored pomenutog Karija (34, 7, 7), najbolji kod šampiona je bio Drejmond Grin sa 12 poena, 12 skokova, osam asistencija i po dve ukradene lopte i blokade.

Vigins je postigao 18 poena, uz šest skokova, pet uspešnih dodavanja, četiri ukradene lopte i tri blokade.

Džordan Pul je imao 15, a Klej Tompson samo 12 poena uz 5/20 iz igre.

Bjelica nije ulazio u igru.

Na drugoj strani najefikasniji je bio Džejlen Braun sa 34 poena (12/23), sedam skokova, tri asistencije i jednom ukradenom.

Al Horford je dodao 19 poena uz 14 skokova, dve ukradene i blokadom, a potpuno je podbacio Tejtum sa 13 poena (6/18), sedam skokova, tri ukradene i jednom blokadom.

Dvocifren je bio i Robert Vilijams sa deset poena, uz sedam skokova i pet "rampi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: