Rebrača: Uspeo sam da se vratim

O regularnom delu sezone koji bi najradije da što pre zaboravi i povratku na teren, centar Detroita kaže...

Izvor: Igor Vujièin B92

Nedelja, 20.04.2003.

01:17

Default images

To su bili najteži momenti u mojoj karijeri. Posle 3 i po, četiri meseca odsustva sa terena, uspeo sam da se vratim. Nikada mi se tako nešto nije dogodilo.U početku sam pao psihološki, ali posle sam gledao sa neke lepše strane i uspeo sam da izadjem iz toga. Zadovoljan sam što sam se vratio, odlično se osećam, odigrao sam dosta dobro te 4 utakmice od povratka na parket.

Sezonu je na svojim plećima što se tiče centarskih i odbrambenih zadataka izneo Ben Valas, najbolji defanzivac lige, koji se pred kraj sezone povredio. Ulogu druge petice umesto Rebrače preuzeo je ( i po mnogima odlično obavio) Turčin Mehmet Okur. Rebrača govori o svom statusu u timu po povratku na parket i mogućoj ulozi u doigravanju...

Ben Valas se povredio, vraća se u plej ofu. Sada u kom stanju, videćemo. Okur je igrao na mom mestu i  stvarno je odlično odigrao. Nisam do sada proveo 40 minuta u NBA, maksimum 30, i to kada su bili povredjeni Klif Robinson i Ben Valas.  Da li ću igrati kod Karlajla 40 minuta – iskreno sumnjam. Spreman sam za 25-30 minuta, ali sve zavisi od razvoja utakmice. Ja sam tu da pomognem koliko on ( Karlajl) bude tražio od mene, dalje videćemo.
Sezona u kojoj su Pistonsi prvi put od odlaska čuvene genercije Tomas,Lejmbir Rodman, Mahorn... koju je sa klupe predvodio Čak Dejli, stigli do titule prvaka Istoka. Medjutim, ni to nije dovoljno mnogima da poštuju učinak Detroita. Naš cetar ima objašnjenje...

Imali smo dosta problema, u zadnjem delu sezone. Ali sezone je dobra, moramo da budemo zadovoljni, pošto smo prvi na istoku posle nekih 10-ak godina. Mislim da smo igrali najkonstantnije od svih timova. Zbog povreda i problema odigrali smo malo lošije zadnji deo. Mislim da u NBA ne vole mnogo našu igru i naš način košarke koji se bazira na odbrani. Nismo zanimljivi za gledanje kao Sakramento, Indijana, Lejkersi..., ali očigledno imamo dobitnu kombinaciju. Mislim da možemo da se nadamo najvišim ciljevima. Medjutim, u plej of-u se igra sasvim drugačija košarka od one u regularnom delu sezone.
Prvi protivnik u doigravanju Orlando i Trejsi MekGrejdi:

Orlando je dobar tim, čim je u plej ofu. T- Mek je jedan od najboljih u NBA, uradili su trejdove, sada imaju malo jači tim pod košem, ali mislim da smo bolji i da bi trebalo da ih prodjemo. Možemo da se plasiramo u finale istoka, ali u borbi za prvaka lige ko god da ode sa istoka, laganu prednost dajem ekipama sa zapada.

Već nekoliko godina ekipe iz zapadne konferencije dominiraju u susretima sa timovima sa istoka. Po Rebrači ta razlika se ipak smanjuje...

Tačno je da su ekipe sa Zapada malo jače od ekipa sa Istoka. Najjači igrači trenutno igraju na zapadu. Počev od Šekila i Brajanta, pa preko Sakramenta, Dalasa...Ima dosta ekipa sa velikim zvezdama. Centri. Ovde se sve bazira na bekove, igru i šut spolja. Indijana igra odlično, Džermejn O Nil je prikazao izvanredne partije. Danas nema visokih igrača koji dominiraju na Istoku, to je bio Mutombo koji je sada stariji, imao je i problema sa povredama. Mislim da se razlika u kvalitetu izmedju ekipa sa Istoka i zapada smanjila. Ne znam da li se ekipe sa istoka potcenjuju i da li imaju šansu da urade nešto ozbiljnije, ali ovde se igra sve bolja košarka.
Od 1992.godine Rebrača je član reprezentacije Jugoslavije. Medjutim, lom šake u prošlogodišnjem plej ofu, operacija i oporavak, zbog čega  je Rebrača izostao sa SP u Indijanopolisu, mnogi su shvatili kao «izdaju». Željko sa druge strane napominje da se nije oprostio od reprezentacije, iako ne planira da igra na EP u Švedskoj:

Ja se nisam oprostio od reprezentacije. Ja ne znam kako su neki protumačili moje reči da ne želim da igram za nacionalni tim. To jednostavno nije istina. Ja sam u reprezentaciji još od priprema za OI u Barseloni na koje nismo otišli. Stalno sam se odazivao, uvek sam želeo da igram. Kada se prvi put nisam pojavio, odmah su krenule priče « ne želi da igra» ne znam kakvi sve naslovi i komentari su bili. Prošle godine sam polomio ruku, imao operaciju šake i to je osnovni razlog zašto nisam igrao u Indijanapolisu. Što se tiče mog daljeg igranja za reprezentaciju – što se tiče EP ne mislim da igram u Švedskoj, ali za dalje, za Olimpijadu imam veliku želju da nastupim u Atini. Medjutim, ostaje mnogo pitanja: Da li ću biti spreman, da li će me selektor pozvati, da li ću zasluživati da igram za reprezentaciju. Videćemo šta donosi novi dan. Gde god da je igrao Rebrača je ostavio dubok trag: Partizan,Beneton, Panatinaikos. Mnogo trofeja i medalja sa reprezentacijom. Medjutim, iako je u SAD došao kao poznat i priznat evropski igrač  u dresu Pistonsa ipak nije prikazao šta može, delom i zbog nepoverenja trenera Karlajla, čiji sistem sa druge strane daj rezultate. Medjutim, Rebrača nije zadovoljan svojim statusom o čemu je prvi put progovorio tokom ove sezone, kada je takodje za B92 rekao da želi trejd i odlazak iz Mičigena. Od tada nije se promenilo gotovo ništa:

Nisam zadovoljan, igram na mahove, trener me izvede iz igre a da mi nije jasno zašto. Prošle sezone sam u jednom meču imao 18 poena, 13 skokova i 7 blokada i pred početak poslednje četvrtine, trener me izvede iz igre. Mislim da mogu mnogo više, ali videćemo, ja sam još u toku sezone rekao da nisam zadovoljan i još tada sam razgovarao sa GM Džo Dumarsom.  Videćemo, plej of je ispred nas, a kasnije ćemo videti šta i kako dalje...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: