Karlu Janki zlato u veleslalomu

Švajcarac Karlo Janka osvojio je titulu olimpijskog šampiona u veleslalomu na Igrama u Vankuveru.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2010.

22:58

Default images

23-godišnji Janka je do svog prvog olimpijskog zlata u karijeri došao u vremenu od 2:37.83 minuta, ispred dvojice Norvežana Ćetila Jansruda i Aksela Lunda Svindala, kome je ta bronza treća medalja na Igrama u Vankuveru. Austrijanac Benjamin Rajh, koji je branio titulu osvojenu u Torinu pre četiri godine, zauzeo je tek šesto mesto.

Janka je u Vankuver došao kao jedan od favorita za medalje u nekoliko disciplina, ali mu je do trke u veleslalomu jedini plasman vredan pomena bilo četvrto mesto u superkombinaciji. Ipak, već u prvoj prvoj trci u veleslalomu je pokazao da je došao po zlato kada je ostvario bedljivu prednost u odnosu na Austrijanca Romeda Baumana i Svindala.

U drugoj rundi Jansrud, koji je posle prve trke bio 11, je došao do vođstva koje je iznenađujuće držao sve dok Janka nije izašao na stazu. Mladi Švajcarac je potom izvozao fantastičnu trku i Švajcarcima doneo drugo zlato u alpskom skijanju u Vankuveru, posle Didijea Defaga, koji je slavio u spustu.

Janka je ujedno prekinuo dominaciju Austrijanaca, koji su u poslednjih 12 godina slavili u veleslalomu, a uz to je postao prvi Švajcarac posle Maksa Julena, pobednika u Sarajevu 1984. godine, koji je osvojio olimpijsko zlato u toj disciplini.

Iza njega našli su se Jansrud i Svindal, koji je došao do svoje treće medalje u Vankuveru, posle srebra u spustu i zlata u superveleslalomu. Isti broj medalja osvojio je i Amerikanac Bodi Miler, koji je takmičenje u veleslalomu završio već u prvoj rundi.

Četvrto mesto na četvrtom takmičenju u alpskom skijanju na Igrama u Vankuveru u konkurenciji muškaraca osvojio je Austrijanac Marsel Hiršer, ispred Baumana i Rajha, a potom su sledili Ivica Kostelić iz Hrvatske, Nemac Feliks Nojrojter, Ted Ligeti iz Sjedinjenih Država i Slovenac Ales Gorza.

Naredno takmičenje, ujedno poslednje na 21. Zimskim Olimpijskim igrama u alpskom skijanju, muškarce očekuje u subotu, za kada je zakazan slalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: