Nova vest
Zimski sportovi

Utorak, 09.02.2010.

15:29

Rog: “Rusi, strože sa dopingom"

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog pozvao je sportske vlasti Rusije da strože kažnjavaju sportiste koji se dopinguju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Rog je dodao da je zabrinut zbog velikog broja prestupnika kod biatolonaca iz te zemlje. Rog je četiri dana pre početka Zimskih olimpijskih igara u Vankuveru rekao da je pokrenuo to pitanje na nedavnom sastanku sa predsednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim.

"Upozorili smo ih i očekujem da će se složiti. Znam da ljude brine broj slučajeva i potpuno je opravdano biti zabrinut. Važno je da sada vlasti Rusije odgovore sa odlučnom antidoping akcijom", rekao je Rog.

Predsednik MOK-a rekao je da će Svetska antidoping agencija (WADA) kontrolisati slučajeve iz Rusije.

U poslednje četiri godine suspendovano je sedmoro Rusa zbog korišćenja krvnog dopinga.

"Zbunili su me brojevi, zato sam razovarao sa predsednikom. To je izražavanje zabrinutosti", rekao je Rog.

Rusi će biti pod posebnim nadzorom tokom Igara u Vankuveru, na kojima će MOK sprovesti rekordnih 2.000 testova krvi i urina, što je za oko 800 više nego u Torinu pre četiri godine.

Prema programu testiranja, koji je počeo prošlog četvrtka, sportisti su podvrgnuti nenajavljenom testiranju van takmičenja, koji mogu da se odvijaju bilo kad i bilo gde.

Prošle godine je zbog korišćenja supstance EPO na dve godine suspendovano troje vrhunskih ruskih biatlonaca, uključujući i osvajačicu pet medalja sa Olimpijada, Albinu Ahatovu i bivšu svetsku prvakinju Jekaterinu Jurijevu.

Takođe zbog korišćenja EPO-a, suspendovano je i četvoro kros-kantri skijaša, Julija Čepalova, Jevgenij Dementijev, Nina Risina i Natalija Matvejeva.

Ruski savez isključio je iz tima zbog dopinga kros-kantri skijašicu Alenu Sidko, koja je u Torinu 2006. osvojila bronzu u pojedinačnom sprintu.

Jedini potvrđeni slučaj dopinga u Torinu bio je onaj Olge Pileve, kojoj je oduzeta srebrna medalja. Ona je odslužila kaznu i sada je član tima Rusije u Vankuveru.

"Prema zakonu imate pravo da se vratite u društvo kada odslužite kaznu", odgovorio je Rog na pitanje da li će joj biti dozvoljeno da se takmiči.

“Globalno otopljavanje ugrožava Igre”

Žak Rog takođe smatra globalno otopljavanje na duži rok moglo da ugrozi održavanje zimskih Olimpijskih igara.

"Sigurno je da ćemo u budućnosti imati sve manje belog, snežnog okruženja", istakao je Rog.

Prvi čovek MOK-a naglasio je da će fenomen otopljavanja u budućnosti uticati na organizaciju zimskih Igara.

"Činjenica je da planetarno otopljavanje na duži rok može negativno da utiče na održavanje Igara", istakao je bivši šef misija ZOI 1976. u Insbruku i 1988. u Kalgariju.

Rog je, međutim, naglasio da Igre u Vankuveru , od 12. do 28. februara, neće biti ugrožene.

"Na osnovu ekspertskih izveštaja organizatora i Međunarodne skijaške federacije apsolutno nema razloga za zabrinutost u pogledu održavanja takmičenja u Vankuveru", precizirao je Rog i dodao da će organizatori manjak prirodnog bez problema nadoknaditi veštačkim snegom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

36 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu