Nova vest
Tenis

Četvrtak, 01.09.2016.

18:15

Kiša, prekid, katastrofa sudije...Janko ispustio 2-0 i ispao

Srpski teniser Janko Tipsarević nije uspeo da se plasira u treće kolo US opena, pošto je poražen od Pabla Karenja Buste u pet setova.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Kiša, prekid, katastrofa sudije...Janko ispustio 2-0 i ispao
Photo by Elsa/Getty Images

U meču koji je na više od dva i po sata prekinut zbog kiše, u kojem je sudija katastrofalno oštetio Tipsarevića, Janko je vodio 2-0, ali je poražen rezultatom 3:6, 4:6, 6:1, 6:4, 6:4.

Duel Tipsarevića i Karenja Buste kasnio je oko 60 minuta zbog kiše, da bi posle skoro tri seta ponovo prekinut i pauza je trajala dva i po sata.

Srpski igrač je odlično počeo – u svakom od prva dva seta je rano pravio brejkove i čuvao ih do kraja, ali je u trećem naglo pao i Španac je ekspresno smanjio.

Možda i odlučujuči deo igre bio je početak četvrtog seta kada je Tipsa dva puta ispustio prednost brejka, pa je usledio preokret. Međutim, u desetom gemu, pri vođstvu Karenja Buste sa 5:4, sudija je oduzeo već dobijeni poen našem predstavniku i onemogućio ga stigne do tri vezane brejk šanse.

Kako je objasnio, poen nije bio završen (prerano radovanje), pošto loptica nije dva puta odskočila, a Karenjo Busta je uspeo da uzvrati. I bez ponovljenog snimka bilo je jasno da je glavni arbitar oštetio Tipsarevića jer Španac nikako nije mogao da bekhend pošalje u teren.

I pored toga šansa je propuštena u odlučujućem delu igre – kod 4:3 Tipsarević nije realizovao dve brejk lopte i ubrzo je usledio poraz, nakon kojeg je odbio da se rukuje sa sudijom u stolici.

Ovo je bio prvi međusobni duel Janka i Pabla, a Španac će u sledećoj rundi igrati sa Dominikom Timom, koji je opravdao ulogu favorita protiv Ričardasa Berankisa – 6:4, 6:3, 6:2.

Tok meča:

U prvih nekoliko gemova nije bilo previše uzbuđenja – serveri su sigurno osvajali poene, sve do četvrtog gema. Početni udarac imao je Karenjo Busta, ali je Janko dobro čitao servise i ostajao u poenu. Kod 15:15 je upisao viner, potom je rival napravio grešku, a kada je ubacio lopticu u mrežu, na semaforu je pisalo 3:1.

Srpski igrač ekspresno je materijalizovao stečenu prednost. Izgubio je samo jedan poen i brzo došao do 4:1 u prvom setu.

Janko je odlično kontrolisao ritam poena i u gotovo svakom gemu na servis protivnika pretio brejkom. Stizao je do izjednačenja, ali mu protivnik nije dozvoljavao nove brejk šanse. Posebno impresivan bio je bekhend kojim je ostajao u poenu, a kada je situacija dozvoljavala, napadao po paraleli. Sitne probleme imao je u devetom gemu, ali se servisom izvukao i dobio prvi set – 6:3.

Slična situacija kao u prvom desila se i u drugom setu, pošto je Janko Tipsarević došao do brejka prednosti u ranoj fazi. Ovoga puta igrao se četvrti gem, a posle 0:30 bilo je jasno da će se Pablo teško izvući iz problema. Dobio je jedan poen, ali je onda napravio dve greške za prvi brejk – 2:1.

Tipsarevićev bekhend je i dalje fantastično funkcionisao, pošto je otvarao bekhend dijagonalama, a paralelama i drop šotovima miksovao završni udarac. Sigurno je servirao i došao blizu osvajanja drugog seta (4:2).

Do kraja seta Karenjo Busta nije bio ni blizu da zapreti Janku, pa je nekada sedmi igrač sveta posle nešto manje od 80 minuta došao na set do treće runde – 6:4.

Posle dobijenog drugog seta Tipsarević se emotivno ispraznio, iako se očekivalo da bude u boljoj poziciji od protivnika. Pravio je velike greške, a posle dva dobra riterna Karenja Buste, suočio se sa brejk loptom. Već kod prve je popustio i Španac je poveo 0:2.

Janko je bio potpuno van ritma, neke loptice izlazile su po dva-tri metra u aut, što je momak sa druge strane mreže i te kako koristio. Treći set potrajao je nešto više od 20 minuta i već tada je Pablo bio blizu smanjena u setovima – 0:5.

Tada je meč prekinut zbog kiše i igrači su napustili teren.

Posle više od dva i po sata pauze meč je nastavljen, Tipsarević je uspeo da smanji, ali je Karenjo Busta lako osvojio još jedan gem i smanjio u setovima – 1:6.

Četvrti deo igre počeo je baš onako kako je Janko poželeo – sigurno je odservirao, a onda sačekao pad koncentracije kod protivnika. Brzo je došao od 0:40 i tri vezane šanse. Prvu je Španac neutralisao, ali je već drugu Srbin iskoristio i napravio brejk.

Međutim, ono što mu je polazilo za rukom u ranijoj fazi meča, sada nije. Karenjo Busta je nekoliko bio odličan na osnovnoj liniji, Tipsarević je na 0:30 dve loptice ubacio u mrežu za ribrejk – 2:1.

Nije mnogo trebalo Janku da ponovo dođe do dva gema viška, iskoristio je jedinu priliku u četvrtom gemu, ali je opet posustao. Vodio je 30:0 u gemu u kojem je servirao, dozvolio greškama rivalu da se vrati, a kod šanse za ribrejk, momak iz Hihona je odigrao odličnu kontru i smanjio na 3:2.

Ovoga puta 25-godišnjak nije dozvolio da se nađe u zaostatku – izjednačio je, a onda treći put u nizu oduzeo servis Tipsareviću. Tu prednost je održao do kraja seta i izjednačio na 2-2 (4:6).

Međutim, poslednji gem u četvrtom setu trebalo je da traje duže, pošto je sudija napravio veliku grešku i oduzeo osvojeni poen Tipsareviću i onemogućio ga da dođe do tri vezane brejk šanse.

Ovakav ishod očekivano je uticao na srpskog igrača koji je već na startu dozvolio da pretrpi brejk, iako je vodio u gemu. Kada je Španac potvrdio vođstvo, činilo se da nas čeka brzi kraj, ali tako nije mislio momak iz Beograda. Proradio je srpski inat, počela je furiozna serija i za tren oka na semaforu je pisalo 3:2.

Pri rezultatu 4:3 imao je dve vezane prilike da napravi brejk – prvu je Pablo neutralisao sjajnim drop šotom, ali je kod druge Janko izbacio lagan forhend i olakšao posao protivniku. 25-godišnjak se izvukao na 4:4, a onda dobio šansu da napadne.

Tipsarević je prestao da se kreće, broj grešaka se povećao, što je rezultiralo gubitkom novog brejka, ovoga puta u najgorem trenutku. Pablo Karenjo Busta je posle više od 3 sata i 20 minuta došao u priliku da servira za meč.

To je učinio i do duela sa Dominikom Timom došao rezultatom 3:6, 4:6, 6:1, 6:4, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu