Nova vest
Tenis

Subota, 06.09.2008.

19:57

Federer bolji od Đokovića - 3:1

Srpski teniser Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale Otvorenog prvenstva Amerike.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Đoković je u reprizi prošlogodišnjeg finala poražen od četvorostrukog uzastopnog šampiona Rodžera Federera sa 3:1, po setovima 6:3, 5:7, 7:5, 6:2, u duelu koji je trajao 165 minuta. Protivnik Federera u pokušaju da se domogne rekordnog, petog uzastopnog US Opena biće bolji iz duela Endi Mari - Rafael Nadal.

Dva su osnovna uzroka Đokovićevog poraza. Pre svega, servis. Federer je u pojedinim momentima servirao kao u prošlogodišnjem finalu, a asove i servis ’vinere’ je pravio kada mu je to bilo najpotrebnije. Imao je doduše i Novak takvih blistavih trenutaka, ali znatno ređe. Uz to je napravio i pet duplih grešaka u prilično nezgodnim trenucima.

Druga stvar je neuporedivo bolja fizička sprema Federera. Đoković je već od starta delovao ’izduvano’, a govor tela bio mu je kao u duelu sa Nadalom na Vimbldonu prošle godine – bez trunke adrenalina.

Uz sve to, treba istaći i nekorektno ponašanej publike u Njujorku, koja je u nekoliko navrata direktno uticala na ishod poena, negativno po Đokovića.

Federer je, sa druge strane, silovito počeo. Kreirao je poene tako da dobija skoro sve loptice na forhend, a svaku iole kraću odmah je kažnjavao. Poeni nisu bili dugi, a Švajcrac je brejk prednosti rutinski sačuvao do kraja seta.

Novak mnogo bolje počinje drugi set. Već u prvom gemu imao je šanse za brejk, ali do istog je ipak došao u trećem gemu. Federer je na poslednjoj od tri vezane brejk lopte poslao relativno lak forhend u aut i ubrzo je bilo 4:1. Novak zatim ponovo upada u kontraritam i sopstvenim greškama dozvoljava rivalu povratak u meč.

Presudni brejk Srbin je izvojevao u 12. gemu, kada je agresivnom igrom naterao Rodžera na nekoliko grešaka i sasvim zasluženo došao do izjednačenja.

Treći igrač sveta je zahvaljujući briljantnoj bekhend paraleli i preciznim servisima spasao dve brejk lopte (u dva raziličita gema) početkom trećeg seta i tako se održao u igri. Ostatak seta protekao je u brojnim grešakama i na momente, ali samo na momente, atraktivnoj igri dva tenisera.

Već sredinom trećeg seta bilo je očigledno da se Đoković vrlo loše kreće, a noge su ga izdale onda kada je to bilo najpotrebnije. I ranije u toku meča se dešavalo da se Srbin nedovoljno dobro namesti na loptu zbog slabijeg kretanaj, a upravo to mu je došlo glave u 11. gemu trećeg seta. Federer je posle napravljenog brejka bez poteškoća odservirao za vođstvo od 2:1.

Ko je gledao mečeve Novaka Đokovića lako je mogao da zaključi da je naš igrač na izmaku snage na početku četvrtog seta. Maksimalno je pokušavao da skrati poene – stalnom i ponekad brzopletom potragom za direktnim poenima i učestalim izlascima na mrežu. Voleji su ga vrlo dobro služili, pa se Đoković održavau igri do sredine seta. Ipak, kada je Federer teškom mukom došao do brejka, svima je bilo očigledno da su kola krenula nizbrdo i da će ubrzo pasti u provaliju.

Tako je i bilo, Federer je još jednom oduzeo servis suparniku i ušao u peto finale u nizu na US openu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

243 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu