Nova vest
Tenis

Subota, 01.09.2007.

09:19

Tipsarević: "Ovo je najgora stvar koja se može dogoditi"

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Janko Tipsarević je zbog povrede mišića rebra predao meč Rafaelu Nadalu, u drugom kolu US Opena. Duel je igran na Artur Eš stadionu, pred preko 22.000 gledalaca. Tipsarevića nije uplašila atmosfera.

U prvih pet sekundi mi je bilo čudno, kada sam čuo aplauz za Nadala, osetio sam nervozu. Posle se sve sredilo. Postoji, naravno, doza nervoze kad se igra noćni meč na US Openu, ali mislim da to nije uopšte uticalo na moj nastup. U prvom setu Nadal me je jednostavno pretrčao. Uopšte se nije primećivala povreda koju je imao. Ne znam kako bi se stvari razvijale da se nisam povredio na 3:0 u drugom setu. Znam kako Nadal igra, on ne vodi računa o rezultatu, već igra poen za poen. On takođe ima oscilacije u igri, ali ne zato što se uplaši rezultata ili brejk lopte.

Povreda koju je Janko doživeo nije nastala tokom meča sa Nadalom, ali je maksimalni trud uticao da se pogorša.

Pre nego što je meč počeo znao sam da moram dati sve od sebe i rizikovati povredu, ako mislim da igram sa Nadalom. Bez ulaganja svih mogućnosti protiv njega ne bih osvojio ni gem. Odlučio sam da je bolje da igram svom snagom, pa makar se predao zbog povrede. Ovo je najgora stvar koja se igraču može dogoditi. Međutim, u poslednjih nekoliko gemova samo sam udarao loptu svom snagom, a uopšte se nisam kretao. Onda sam shvatio da nema smisla nastavljati. U takvom stanju nemoguće je pobediti Nadala pri rezultatu 0:2.

Tipsarević je već jednom doživeo sličnu povredu, posle koje je morao da leži pet nedelja.

Jedan od osnovnih problema sa ovom povredom je što sam posetio previše ljudi i prikupio mnogo raznih informacija o tome šta treba, a šta ne treba da radim. U svakom slučaju, pre nego što krenem kući, odleteću u Nemačku kod lekara koji mi je pomogao prvi put kada se ta povreda pojavila.

Problem sa povredom mišića je što za nju nema odgovarajuće terapije – mora da se odleži.

Boli me kada stegnem telo. Kada napravim lagano istezanje ne osećam bol, ali posle istezanja dolazi do kontrakcije mišića i pojave bola, koji je sve jači. Ne smem da dozvolim sebi da mi se ponovo desi da ležim zbog povrede. Znam jednog nemačkog igrača koji se povredio, zalečio povredu i počeo da igra, a kada se ponovo povredio propustio je šest meseci. Što je najgore, bol i dalje ostaje, jer je povreda prerasla u hroničnu. Mišić je veliki problem. Svaka druga povreda, pa čak i one u kolenu, mogu se tretirati na neki način. Kod povrede mišića ste nemoćni.

Sada je pred Tipsarevićem period od tri nedelje u kojem treba da se izleči, da bi bio spreman za Dejvis kup okršaj sa Australijom.

Jedan od razloga da ne završim meč bio je upravo taj duel. Stvarno bih voleo da pomognem saigračima i budem deo tima koji se posle 1992. godine bori za mesto u Svetskoj grupi. Pričao sam sa Nikolom Pilićem posle meča. Rekao mi je da je zadovoljan i da mu je jedino žao što nisam zadržao servis posle 3:1 u drugom setu, došao do 4:1 i testirao Nadalovo ponašanje kada gubi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu