Nova vest
Košarka

Sreda, 18.08.2010.

17:48

Mark Gasol, na 'Pauovom putu'

Mark Gasol je procvetao na Svetskom prvenstvu 2006. godine i od tada je izrastao u dominantnog centra – sjajno je igrao u španskoj ACB ligi, postao je jedan od nosilaca igre reprezentacije Španije, a u međuvremenu se dokazao i u NBA ligi. U svojoj drugoj sezoni u Memfisu prosečno je postizao 14,6 poena, uz 9,3 skokova. Mark je tako postao jedan od vodećih centara u NBA ligi i najavio da se od njega na SP u Turskoj mogu očekivati veliki rezultati. Međutim, na SP se od ovog 25-godišnjaka, pre svega, očekuje da nadomesti izostanak svog starijeg brata iz nacionalnog tima.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Mark Gasol (2,16m, 120kg) je rođen 29. januara 1985. godine u Barseloni i mlađi je brat košarkaša LA Lejkersa Paua Gasola. Iako je odrastao u Barseloni, Mark se 2001. godine, kao tinejdžer, preselio u SAD u Memfis, kada je njegov brat potpisao ugovor sa Grizlisima.

Mark je draftovan 2007. godine, kada su ga LA Lejkersi izabrali, u drugom krugu, kao 48 pika. Svoj veliki potencijal je najavio još u srednjoj školi, kada je proglašen za najboljeg igrača Divizije 2 (2003) - u toj sezoni prosečno je postizao 26 poena, uz 13 skokova i čak 6 blokada.

Nakon mature u SAD, Mark se 2004. vratio u Španiju gde je igrao za Barselonu, sa kojom je te godine osvojio ACB ligu i Superkup. On je 2006. godine prešao u Đironu, gde je nastupao do 2008. godine, a te sezone je izabran za MVP-ja španske ACB lige. Sa Đironom je 2007. godine osvojio Evro Kup.

Nakon toga, kratko je nastupao za Lejkerse, ali je već 1. februara 2008. trejdovan u Memfis, dok se njegov stariji brat u toj razmeni preselio u Kaliforniju. To je ujedno bio prvi i jedini put u istoriji NBA lige da su dva brata trejdovana jedan za drugog. U junu iste godine Mark je potpisao ugovor sa ekipom Memfis Grizlisa.

Gasol se dobro adaptirao na novu sredinu pošto je u svojoj ruki sezoni na deset uzastopnih mečeva postigao deset i više poena, uz sjajan procenat šuta. Na kraju sezone je, iz igre, šutirao fenomenalnih 53 odsto i tako oborio klupski rekord za rukije, koji je do tada držao njegov stariji brat sa 51,8 odsto uspešnosti.



Mark Gasol je sa reprezentacijom Španije osvojio zlatne medalje na Svetskom prvenstvu 2006. godine, baš kao i na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu. Takođe ima i srebro sa EP 2007, kao i srebro sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Nema sumnje da se, u odsustvu starijeg brata Paua, od njega očekuje da bude jedan od lidera reprezentacije Španije na SP u Turskoj, gde 'crvena furija' brani trofej osvojen pre četiri godine u Japanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu