Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 16.08.2010.

10:41

Huan Karlos Navaro – može li ’La Bomba’ bez Gasola?

’La Bomba’ iza sebe ima fantastičnu sezonu – sa Barselonom je bio vicešampion Španije, osvojio je Kup Kralja i Evroligu, a pritom je proglašem za MVP-ja završnog turnira EL. Sa reprezentacijom je prošlog leta stigao do evropske krune, ali sada će kapiten morati da ponese dodatno breme jer u Turskoj neće biti njegovog dobrog prijatelja i najboljeg igrača Španije Paua Gasola. Navaro se nebrojeno puta nalazio pred sličnim izazovima i u većini slučajeva izlazio je kao pobednik. Videćemo da li može uz pomoć saigrača da odbrani zlatnu medalju od pre četiri godine u Japanu.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Katalonsko dete, 30-godišnji Huan Karlos Navaro skoro celu profesionalnu karijeru proveo je u Barseloni. Jedinu pauzu napravio je u sezoni 2007/2008., kada je nastupajući za Memfis Grizilise beležio 10,9 poena i 2,2 asistencije po meču. Iako je imao sasvim zadovoljavajuću ’ruki’ sezonu, Navara je srce vuklo nazad u Barselonu. I odvuklo ga je, mada sigurno nije zanemarljiv bio ni petogodišnji ugovor vredan 15 miliona dolara.

Igrajući za Barselonu, Navaro je osvojio pregršt trofeja – pet puta je bio šampion Španije (1999, 2001, 2003, 2004, 2009), četiri puta je osvajao Kup Kralja (2001, 2003, 2007, 2010), dva puta je Barsa sa njim bila najbolja u Evroligi (2003, 2010) itd. Izvanrednim igrama Navaro je sebi obezbedio i brojna pojedinačna priznanja – četiri puta je bio u najboljem timu Evrolige, izabran je u Evroligin tim decenije, bio je MVP Evrolige 2009. i MVP fajnal-fora ove godine u Parizu.

Prošle godine takođe je igrao na vrlo visokom nivou – u Evroligi je beležio 14,1 poen i 3,1 asistenciju po meču, a u nacionalnom prvenstvu imao je 14,9 poena i 3,1 asistenciju u proseku.



Za špansku reprezentaciju debitovao je na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine i od tada je svako leto proveo sa nacionalnim timom. S obzirom na napore koje je imao svake sezone, takva posvećenost reprezentativnom dresu za svako je poštovanje i mogla bi da posluži kao primer brojnim mladićima koji prerano pomisle da su zvezde i olako se odreknu nacionalnog tima.

Sa reprezentacijom je Navaro osvojio zlatne medalje na SP (2006) i EP (2009), ima i srebrne medalje sa EP 2003. i 2007. godine, kao i sa Olimpijskih igrara u Pekingu.

Huan Karlos Navaro je visok 192cm, ima 91kg i igra na poziciji beka šutera, mada po potrebi ’pokriva’ i plejmejkera. Odlično koristi blokove svojih centara, a za šut mu je potrebno veoma malo prostora. Uz to, ima i neverovatno brz izbačaj, pa je njegov šut za tri poena vrlo teško čuvati. Ume da pogodi i sa velike distance, što je koristan kvalitet jer time dodatno širi odbranu rivala.

Ulaz mu nije najjača strana, ali izvanredan šut omogućuje mu da fintom ili hitrim prvim korakom iskoristi nužno usku odbranu suparnika i prodre do koša ili asistira nekom od slobodnih saigrača.

Proslavio se šutem jednom rukom sa distance (popularni ’flotuer’), zbog čega je i dobio nadimak ‘La Bomba’. Navaro ima veliki autoritet kod sudija i zna da iznudi prekršaj, često i prilično teatralno, što ume da iznervira igrače i navijače protivničkog tima.

Navaro je igrač koji se nikada u karijeri nije plašio odgovornosti. Naprotiv, kada su završnice neizvesne ili kada je njegov tim u zaostatku, tada najviše voli da igra i da se suoči sa izazovom. Zbog toga je u tim situacijama prva napadačka opcija ekipe.

Jedna od retkih slabih tačaka u Navarovoj igri jeste odbrana, ali sa godinama je i nju doveo bar na prosečni nivo.



U Turskoj neće biti Paua Gasola, ali to nije nepoznata situacija za Navara i drugove. Primera radi, Gasol je zbog povrede propustio finale Svetskog prvenstva u Japanu, a Španija je u finalu deklasirala Grčku 70:47. Navaro je ubacio 20 poena.

Navaro je kapiten, odigrao je sezonu za pamćenje, a u reprezentaciji uz sebe ima vrhunske košarkaše poput Fernandesa, Kalderona, Garbahose itd. Na ’La Bombi’ je da ih povede do još jednog odličja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu