Nova vest
Košarka

Ponedeljak, 16.08.2010.

01:24

Tinejdžer sa odlikama trofejnog veterana

Ne postoji talentovaniji igrač od njega na svetu. U profesionalne vode zakoračio je sa samo 16 godina. Sada ima 19 i već je klupski i reprezentativni prvak Evrope, sa velikim značajem u timovima za koje igra.

Izvor: IK

Autor: IK

Default images

15. oktobra 2005. godine Riki je postao sa 14 godina najmlađi igrač koji se u istoriji pojavio na nekoj utakmici španske ACB lige. Od tada je u konstantnom usponu njegova karijera. Prošlog leta biran je sa petog mesta na draftu od strane Minesote Timbervulvs. Ipak odlučio se da ostane u Evropi, u Španiji i prihvatio je izuzetno bogatu ponudu Barselone na šest godina. Nije pogrešio, pošto je u upravo završenoj sezoni osvojio Superkup Španije, Kup kralja i Evroligu, a pre svega toga, okitio se titulom Evropskog prvaka na šampionatu u Poljskoj.

Mnogi ga porede sa Pitom Maravićem, a ono što oduševljava košarkaške stručnjake jeste neverovatan kvalitet koji poseduje za mesto plejmejkera, ali isto tako i neverovatnu smirenost i sposobnost da u svakom trenutku donese najbolju moguću odluku, pa čak i da napravi egzibiciju u momentima kada se lomi rezultat.

Rubio je kao član Huventuda osvojio Fiba Evrokup 2006, Uleb kup 2008. i Kup kralja 2008. godine. Tri godine za redom je proglašavan najboljim mladim igračem Evrope, da bi ove godine dobio trofej najperspektivnijeg igrača Evrolige.

Najmlađi je seniorski reprezentativac Španije u istoriji, a pored zlata iz Poljske sa Evropskog prvenstva osvojio je i srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Bio je član svih mlađih selekcija. Ima osvojenu bronzu i zlato sa kadetskih evropskih prvenstava 2005. i 2006. godine.



U svakom slučaju ne planira da ode u NBA još dve sezone, jer želi u potpunosti da se izgradi kao igrač u Evropi. U Americi ga čekaju raširenih ruku u želji da postane frenčajz igrač Minesote Timbervulvs – prvi od odlaska Kevina Garneta. A društvo – nikad bolje: Darko Miličić, Saša Pavlović, Nikola Peković i Nemanja Bjelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu