Nova vest
Tenis

Utorak, 26.08.2014.

04:12

Novak do pobede u tri seta

Novak Đoković počeo je takmičenje na ovogodišnjem US Openu pobedom nad Argentincem Dijegom Švarcmanom u tri seta - 6:1, 6:2, 6:4, posle 97 minuta

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Đoković u narednom meču igra sa Polom Anrijem Matjeom, koji je pobedio Žila Milera u četvoroipočasovnom maratonu.

Novak je bez većih problema savladao momka kojem je ovo prvi meč u profesionalnoj karijeri na brzoj podlozi. Meč je počeo vođstvom Đokovića 4:0 i tokom svih sat i po igre prvi teniser sveta je potpuno kontrolisao meč.

Utisak je da je tokom duela srpski as isprobavao taktičke detalje, ali se istovremeno trudio da meč završi prilično brzo i u tome uspeo.

Švarcman je ostavio odličan utisak za neiskusnog igrača i u nekoliko navrata zaradio je ovacije publike i aplauz večerašnjeg rivala.

"Vrlo sam zadovoljan iggrom. Nikad nije lako početi US Open. Volim da igram večernji termin ovdfe, jer je ovaj stadion vrlo poseban u tom terminu. Nadam se da je ovo bilo ponoćno uživanje za sve vas", rekao je Nole, a publika je propratila to kricima podrške

"Nisam imao mnogo vremena da razmišljam o tenis, oženio sam se, biću otac za nekoliko meseci. Uzbuđeni smo i Jelena i ja, jedva čekamo. To mi daje dodatnu motivaciju za tenis", rekao je Đoković.

Prvi teniser današnjice imao je lepe reči za nekadašnjeg prvog asa svetskog tenisa Džona Mekinroa, koji je bio domaćin dobrotvornog meča pred početak US Opena.

"Lepo što je mogao da ostane ovako kasno. Hvala mu na svemu, uvek je bio dobar prema meni i dobar za tenis. Uvek je bilo dobro gledati ga, jer je sve vreme zabavljao publiku, a odlično je i to što dobrotvornim akcijama podiže svest u Njujorku".

Sledeći Novakov rival je Pol Anri Matje.

"Matje ima veliko iskustvo, mučio se s povredama, ali igra dobro sa osnovne linije. Koncentrisaću se na svoju igru", zaključio je Novak Đoković.

Tok meča

Prvi gem protiv apsolutnog debitanta na US Openu Novak je dobio bez većih problema.

U drugom je Švarcman pokazao da ume da igra tenis, dva puta je spasao brejk-lopte, ali je na kraju Novak uspeo da mu uzme servis, a zatim vrlo brzo osvojio i treći gem.

Usledio je brzi Novakov brejk, ali je peti set podigao publiku na noge. Đoković se opustio i eksperimentisao, a Švarcman pokazao solidan raspon udaraca, od loba (za koji je dobio čestitku i od prvog na svetu), preko pasing šota do riterna, i iz drugog pokušaja uspeo je da vrati jedan brejk.

Posle pretrpljenog brejka Đoković se uozbiljio oduzeo rivalu još jedan servis i zatim iz prve dolazi do seta - 6:1, posle 26 minuta igre.

U prvom gemu drugog sta Novak pravi brejk sa nulom, pa lako osvaja i svoj servis. U trećem gemu prvi put Švarcman ima dve vezane gem-lopte na bilo čiji servis, ali ih Đoković vraća i stiče brejk-loptu posle duge razmene. Švarcman se ponovo vraća i iz petog pokušaja konačno osvaja prvi gem u drugom setu.

Novak osvaja svoj servis-gem sa nulom još jednim asom, a zatim se ponovo igra dug gem na Švarcmanov servis. Argentinac je imao priliku da ga dobije, ali Novak je izborio izjednačenje najlepšim poenom meča, možda i celog dana - pogodio je liniju udarcem pored mreže iako je od terena bio udaljeniji nego sudija za više od metra. Usledila su još dva poena za novi brejk, pa brzo izboreni gem na svoj servis za 5:1.

U sledećem gemu videli smo prvi put da Švarcman uzme gem sa nulom, pa Đoković servira za set.

Novaku su za okončanje posla u ovom setu bila dovoljna četiri poena, a ponovo je gem završio asom. To je njegov peti as na meču za 6:2, posle 30 minuta igre.

Prvi gem pripada Švarcmanu, što je veliki uspeh kada se zna da je Đoković uzeo prva dva poena u setu. Prvi put tokom meča Švarcman vodi u nekom segmentu duela.

Drugi gem podsetio je prethodni: Đoković je poveo 40-15, izgledalo je da lagano dovršava posao, ali je sa dve neiznuđene greške između kojih je servirao duplu grešku donela brejk-loptu Švarcmanu, prvu još od onog petog gema u prvom setu. Novak se tada vratio u igru i vezao tri poena, ponovo zatvoprivši gem asom. Odličan servis da zatvori gem nije bio Đokovićeva odlika tokom karijere, ali danas to radi sistematski.

Novak stiče u trećem gemu duplu brejk-loptu, ali Švarcman se brani izvanredno, prosto nestvarno zvuči podatak da mu je ovo debi na betonu. Ipak, uz pomoć dobrog čelendža, Novak pravi brejk i vodi 2:1.

Kraj se približava i to se vrlo jasno oseća. Oba tenisera osvojila su po gem bez izgubljenog poena.

Šesti gem bio je znatno drugačiji. Od starta Novak se mučio, loše servirao, zbog neiznuđenih grešaka morao da se vraća posle 15-40 (spasao ga servis-viner iz drugog servisa), došao do gem-lopte i stao. Ovog puta gem je okončao duplom greškom za 3:3.

Reakcija je bila brza, brejk sa nulom, 4:3 i ponovo brejk prednosti. Odmah zatim je bez izgubljenog poena uzeo još jedan gem, pa Švarcman servirao za ostanak u meču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu