Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 01.08.2011.

13:43

Gaske: „Prevazišao sam strah od samog sebe“

Kada je Rišar Gaske pre četiri godine zadivio teniski svet svojim prirodnim talentom i elegancijom igre, činilo se kao da je samo nebo granica.

Izvor: AY

Autor: AY

Default images

Mladi Francuz igrao je polufinale Vimbldona i osvojio nekoliko turnira i taman kada su svi očekivali da zablista, nestao je netragom.

Ipak, otkako su mu u pomoć pritekli bivši trener Erik Debliker, dugogodišnji mentor Ivana Ljubičića Rikardo Pjati, kao i sunarodnik Sebastien Grožan, ove sezone Gaske je ponovo blizu Top 10.

Pošto mu je tek 25 godina, sada se od njega očekuje više nego ikad.

„Elegantni udarci su francuski način igre, kada lopticu udarate rano i sa stilom. Ja sam proizvod te filozofije, ali tek sada učim kako da kanališem sopstvene emocije i konzistentno igram najbolji tenis“, rekao je Gaske za ATP magazin „Djus“.

„Uvek sam igrao osećajno, ali moram da ostanem smiren i pokušam da udaram bez oklevanja, kao i da se ne plašim sopstvenih udaraca“, rekao je Francuz.

Uz nove treninge naučio je da stoji bliže osnovnoj liniji, udaraca lopticu ranije i agresivnije vodi poene, zbog čega mu je samopouzdanje procvetalo.

„Kada uspem da lopticu uhvatim rano i udarim je ravno, bolje je za mene. Agresivno igram i ako uspem da izađem na mrežu, samopouzdanje mi raste“.

U svega godinu dana, Gaske je napredovao od 48. do 13. mesta na ATP listi. Sada je na svega šest mesta od svog najboljeg rezultata, 7. mesta, koje je držao jula 2007. Pošto je proteklih meseci pobedio Endija Rodika na Indijan Velsu, kao i Tomaša Berdiha i Rodžera Federera u Rimu, stručnjaci smatraju da je njegovo vreme definitivno došlo.

“Stvarno sam uzbuđen i dobrog sam zdravlja. Našao sam balans između napada i odbrane i sada tek shvatam da ponekad moram da sačekam “pravu” lopticu da bih napao. Rikardo mi je uvek govorio da mogu da napravim problem protivnicima, samo ako jurnem napred”.

Pored svega, Gaske je dosta popravio i servis, dok igra i sa više spina.

“Fizička spremnost mi je trenutno jedan od najvećih aduta. To mi je pomoglo pri probijanju, ali, da biste ušli u Top 5, morate da imate konstantnost, naročito na Gren slemovima. Za sada su samo Nadal, Đoković, Federer i Mari konstantni”.

Gaske ne krije da mu je trenutni cilj povratak u Top 10.

“Cilj mi je da se održim u Top 20 ove godine, ali razlika između broja 20 i broja šest na svetu nije velika. Sada i Gael (Monfis) i Žo-Vilfred (Conga) igraju odlično, tako da među nama vlada zdravo rivalstvo”, zaključuje Gaske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu