NBA: Ko je glavni favorit za titulu?

Još u oktobru je bilo jasno da će nova NBA sezona biti jedna od najneizvesnijih u poslednjih desetak godina, te da će doći do promene snaga. Prethodnih godina smo pored standardnog San Antonija među favoritima za titulu imali Majami, Oklahoma Siti, L.A. Kliperse, Indijanu, Bruklin...

Sada su glavni konkurenti šampionima Sparsima "nova" imena – Klivlend, Golden Stejt, Čikago, Portland, uz još nekoliko velikih iznenađenja. Iako su svi očekivali da će povratkom LeBrona Džejmsa i dolaskom Kevina Lava Kavalirsi da se prošetaju do titule, prva dva meseca sezone su pokazala da to neće biti tako jednostavno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.01.2015.

19:00

Default images
foto: Beta/AP

Kavsi su na kladionicama i dalje najveći favorit, što je logično kada u svojim redovima imaš najboljeg igrača današnjice, uz još dvojicu Ol-star igrača koji su među najboljima na svojim pozicijama, ali će Džejms i njegovi saigrači morati da se namuče da bi doneli prsten u Ohajo.

Čikago sa oporavljenim Derikom Rouzom i pojačanjem Pauom Gasolom, Golden Stejt sa najboljim bekovskim tandemom u ligi Stef Kari-Klej Tompson, Dalas sa Ražonom Rondom pored Dirka Novickog, Portland sa Demijenom Lilardom i LaMarkusom Oldridžom, te Hjuston sa Džejsom Hardenom, Džošom Smitom i Dvajtom Hauardom najavili su najveće ambicije.

Ovim ekipama moraju da se dodaju ekipe koje trenutno neočekivano vode na Istoku, Atlanta i Toronto, nimalo naivni Vašington, te godinama konstantni Memfis i naravno Klipersi sa sjajnim tandemom Kris Pol-Blejk Grifin. Zbog toga možemo reći da za NBA titulu ravnopravno konkuriše bar desetak timova.

I ove sezone osetna je razlika između Istoka i Zapada. Dok na Istoku prvi i peti tim deli šest pobeda, na Zapadu je prvih sedam u sedam trijumfa, a bar još četiri mogu do pozivitnog skora na kraju sezone.
foto: Beta/AP
10. Memfis Grizlis (24-9)

Jedna od najuigranijih ekipa lige, srž tima je na okupu već nekoliko sezona, a uz ozbiljan doprinos veterana Vinsa Kartera nikome Grizlisi nisu laka prepreka. Prva dva meseca su svrstala Grizlise među glavne konkurente za prve 3-4 pozicije na Zapadu, ali su bez Zeka Rendolfa u poslednjih desetak dana pokazali da imaju slabosti. Ipak, Mark Gasol igra na MVP nivou.
Viljem Hil prognoza: 18/1 9. Hjuston Rokits (23-10)

Harden (prvi strelac lige) i Hauard su prošlu sezonu maksimalno iskoristili da se ugiraju, a sada ciljaju na sami vrh. Dolazak Džoša Smita bi trebalo da bude prelomna tačka koja će Teksašane da vine na vrh Zapada. Na početku se pokazao kao vredno pojačanje, videćemo da li će da potraje.
Viljem Hil prognoza: 16/1
foto: Beta/AP
8. Dalas Meveriks (24-10)

Meveriksi su sa letošnjim pojačanjima u reketu najavili ozbiljnu ulogu u plej-ofu. Ipak, dolaskom Ražona Ronda krajem decembra je sve podiglo na mnogo viši novo. Ono što Mevse deli o samog vrha favorita je neizvesnost kako će Rik Karlajl uklopiti Ronda u njegov sistem, pre svega uz Montu Elisa.
Viljem Hil prognoza: 14/1 7. Oklahoma Siti Tander (17-17)

Povrede. To je reč koja će odlučiti dokle može Tander ove sezone. Izostanak Rasela Vestbruka i Kevina Durenta na startu sezone su izbacile Tander iz priče o tituli. Postepeno se vraćaju, ali su tek na polovičnom učinku. Prvo će morati da se izbore sa Nju Orlenasom i Finiksom za mesto u plej-ofu, pa se onda može pričati o većim ambicijama.
Viljem Hil prognoza: 10/1
foto: Beta/AP
6. Los Anđeles Klipers (23-11)

Pomalo neočekivano Klipersi ne deluju baš najsvežije. Može se čak reći da se relativno muče s obzirom na ambicije i igrače koje ovaj tim ima. Razlog u tome može se pronaći u povremeno rezervisanim nastupima Krisa Pola. Ako je cilj Doka Riversa da sačuva svom plejmejkeru svežinu, onda ne bi trebalo da bude brige, ali ako je Pol daleko od svoje forme, onda neće biti mnogo veselja u Stejpls centru.
Viljem Hil prognoza: 10/1 5. Portland Trejl-Blejzers (26-8)

Moglo bi se reći da ova sezona predstavlja vrhunac tima iz Oregona. Ako sada LaMarkus Oldridž i Demijen Lilard, uz pomoć Nikole Batuma i : Lopesa ne naprave iskorak u plej-ofu, teško da će uspeti u narodnoj. Lilard je jedan od petorice najboljih plejmejkera u ligi, a Oldridž među top krilnim centrima. Blejzersi moraju to da iskoriste.
Viljem Hil prognoza: 22/1
foto: Beta/AP
4. San Antonio Spars (21-14)

Sparsi igraju u svom standardnom ritmu u ovom delu sezone, igraju tek dovoljno koliko im je potrebno da budu blizu vrha, a daleko od borbe za plasman u plej-of. Cilj Grega Popoviča sa svojim veteranima je jednostavan, ući u doigravanje za zdravim Parkerom, Đinobilijem i Dankanom.
Viljem Hil prognoza: 4/1 3. Čikago Buls (24-10)

Posle "klizavog" starta Bulsi iz meča u meč deluju sve bolje i bolje. Rouz je pronašao pravi ritam i bez sumnje se oslobodio blokade uzrokovane sa dve velike povrede u poslednje dve sezone. Pau Gasol postepeno se uklapa u sistem, a sve to prati vanserijska forma Džimija Batlera, momka koji bi lako mogao da konkuriše za MVP-ja. Ukoliko ovako nastave, posle Ol-star vikenda bi možda mogli da pričamo o prvom favoritu za titulu.
Viljem Hil prognoza: 13/2
foto: Beta/AP
2. Golden Stejt Voriors (26-5)

Stefon Kari i Klej Tompson prete da postanu jedan od najboljih tandema u istoriji lige. Već se mogu svrstati u najbolji šuterski tandem, a fantastičnih prvih 30 utakmica sezone to samo potvrđuje. Nema sumnje da uz Boguta, Igudalu, Barnsa i ostale Voriorsi mogu imati sezonu od bar 60 pobeda.
Viljem Hil prognoza: 8/1 1. Klivlend Kavalirs (19-14)

Iako je sam LeBron Džejms rekao da Kavalirsi trenutno nisu dobar tim, iako je on još pre početka sezone najavio sličan scenario kao u Hitu po njegovom dolasku na Floridu, tim koji pored njega ima još dvojicu Ol-star igrača, i to najboljih na svojim pozicijama, mora biti favorit sve do trenutka kada više ne bude u igri, ako se to dogodi.

Povreda Andersona Varežaa je dodatno uzdrmala ovaj tim, plus sve glasnije nepoverenje u Dejvida Blata. Pred Džejmsom je još desetak dana odmora, potom će relativno brzo stići Ol-star pauza. Ako nakon toga Kavsi ne pokažu bar 60% svojih mogućnosti, naglo će da skliznu sa ovog vrha.
Viljem Hil prognoza: 7/2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: