DTM: Uputstvo za upotrebu

Jelena Trajković Svet, Nemačka
Podeli

Treća kategorija sa kojom se susrećete u našem Auto-moto fantaziju je Šampionat nemačkih turističkih vozila (DTM) koji je možda i najveća nepoznanica od svih takmičenja u našoj igri.

Nova DTM sezona počinje 17. maja, što znači da ćemo od svih kategorija u fantaziju na njen početak najduže morati da čekamo. Prethodnih godina sezona je počinjala sredinom aprila, ali će predstojeća startovati mesec dana kasnije da bi se izbeglo poklapanje sa terminom trke Formule 1 za Veliku nagradu Bahreina.

DTM je šampionat nemačkih turističkih vozila, u kome se osim u Nemačkoj voze trke i u pojedinim evropskim zemljama. U šampionatu učestvuju samo nemački proizvođači automobila, a trenutno ih ima samo dva, Mercedes i Audi, otkako se krajem 2005. godine Opel povukao.

U novom formatu DTM postoji od 2000. godine, a pre toga je bio poznat kao Nemačko prvenstvo turističkih vozila od 1987. godine. Svaki šampionat počinje i završava se trkom na stazi „Hokenhajmring“ i broji oko desetak trka. Većina trka održava se na nemačkim stazama, ali su u poslednjih nekoliko godina domaćini DTM vozačima bili i Španija, Italija, Holandija i Francuska.

Tokom vikenda voze se dva testa petkom, slobodan trening i kvalifikacije subotom, a zagrevanje i trka nedeljom. Pobednik trke dobija deset bodova, osvajač drugog mesta osam, trećeg šest, a bodovanje do osmoplasiranog ide 5, 4, 3, 2 i 1. U plasmanu timova boduju se rezultati dvojice najbolje plasiranih vozača te ekipe ukoliko tim ima više od dvojice.

Pošto sezona startuje neuobičajeno kasno za sada su poznata samo imena polovine vozača, i to samo onih koji će voziti za Audi, dok jedino poznato da će se Ralf Šumaher naći za volanom jednog od Mercedesa.

U odnosu na prošlu godinu postava Audija nije nimalo promenjena pošto će za aktuelnog šampiona voziti branilac šampionske titule Timo Šajder, rekorder po broju pobeda na trci „24 časa Le Mana“ Tom Kristensen, bivši dvostruku DTM šampion Matijas Ekstrom, Martin Tomčik, Oliver Džarvis, Aleksandr Prema, Majk Rokenfeler, Markus Vinkelhok, kao i dama Ketrin Ledž. Jedino novo ime je Kristijan Bakerud koji će voziti za privatnu ekipu Kols.

Na imena vozača Mercedesa ćemo morati da sačekamo, ipak, još par nedelja. Između ostalih u konkurenciji su već iskusni DTM vozači bivši vicešampioni Pol di Resta, Džejmi Grin i Bruno Spengler, bivši šampion Geri Pafet, kao i Maro Engel, Matijas Lauda, Suzi Stodart, Renger van der Zande, Erl Bamber, Markus Niemela, ali i Bruno Sena, koji je ostao bez mesta u Formuli 1 kada su se novi vlasnici Honde odlučili da umesto njega Rubens Barikelo bude drugi vozač ekipe Bron GP uz Džensona Batona.Kao i u Svetskom šampionatu turističkih vozila i u DTM-u je na snazi pravilo o sistemu težinskog hendikepa, a on će imati veliku ulogu u rezultatima na pojedinim stazama. Prema rezultatima u poslednjih nekoliko godina kao staze koje odgovaraju Mercedesu sitakle su se „Norisring“, „Eurospidvej“ i „Hokenhajmring“, dok je kod vozača Spengler najviše uspeha imao na „Norisingu“, a Pafet na „Oseršlebenu“. Audiju najviše leži „Zandvort“, a na upravo toj stazi najviše uspeha je imao Ekstrom, dok je Kristensen najuspešniji bio na „Oseršlebenu“, ali se i Šajder, kao aktuelni šampion tek nameće.

Pošto nova DTM sezona počinje tek u maju prave sugestije u odabiru vozača za određena kola možete tek da očekujete, posebno jer gotovo polovina vozača još uvek nije poznata. Do tada pomoć u odabiru vozača u ostalim kategorijama možete pronaći u našim najavama WSBK-a i WTCC-a, kao i tekstovima Aleksandra Babića o Formuli 1 i WRC-u, a najavu za Indy car očekujte narednih dana.

Sport

NLB liga: Počinje rasplet

U senci fantastičnih rezultata koje srpski klubovi, Partizan i Hemofarm, postižu u Evroligi, odnosno Evrokupu, regionalna liga se približila završetku svog regularnog dela. Poslednja dva kola daće odgovore na nekoliko pitanja, a pre svega na ono u vezi učesnika finalnog turnira četvorice, što će, po već ustaljenom običaju vodećih ljudi ove lige, odrediti i organizatora te poslednje faze.

Indi kar: Uputstvo za upotrebu

Sledeća kategorija iz našeg Auto-moto fantazija koju Vam predstavljamo je Indi kar, možda takmičenje koje ste imali najmanje prilika da gledate.

Šampionat je možda najpoznatiji po legendarnoj trci Indijanapolis 500, a pobeda na njoj predstavlja prestiž i vredi koliko i osvajanje titule. Među vozačima koji na svojim policama imaju i pehar jedne od najpoznatijih trka na svetu su i Mario Andreti, Emerson Fitipaldi i Žak Vilnev, a svi oni ističu da im pobeda na Indiju vredi koliko i titula u Formuli 1.

WTCC: Uputstvo za upotrebu

Druga kategorija u kojoj je već sezona počela, a s kojom se susrećete u našem Auto-moto fantaziju je WTCC, odnosno Svetski šampionat turističkih vozila.

Sezona u ovom šampionatu startovala je a stazi „Kuritiba“ u Brazilu, a ako je suditi po rezultatima tokom prvog vikenda pred nama je dominacija Seata. Na prvoj trci je trijumfovao branilac titule Ivan Miler, ispred klupskih kolega Žordija Ženea, Rikarda Rajdela i Gabrijela Tarkvinija, dok je na drugoj trci plasman bio obrnut. Do pobede je došao Tarkvini isred Rajdela, Ženea i Milera, a da li će se dominacija španske ekipe nastaviti znaćemo vrlo brzo.

Sportska redakcija B92 ponedeljak 9.03. 21:55 Komentara: 0