Nova vest
Fudbal

Petak, 09.07.2010.

10:35

Nemačka - Urugvaj za treće mesto

Fudbaleri Nemačke i Urugvaja u subotu će igrati utakmicu za treće mesto na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

I jedni i drugi svesni su činjenice da se bore tek za utešnu nagradu, a da im je glavna premija za dlaku izmakla.

"Toliko smo blizu bili finalu Svetskog prvenstva... Propustili smo veliku šansu", rekao je najbolji igrač Urugvaja Dijego Forlan.

"Igrali smo sjajan turnir. Bilo je ovo lepo prvenstvo za Urugvaj. Ali... i dalje osećamo mučninu u stomaku zbog eliminacije u polufinalu", priznao je vezista Egidio Arevalo.

Utakmica za treće mesto na Mundijalu je po mnogima jedna od najtežih za pripremu. Osvajači trećeg nesta retko se pamte, iako postaju deo istorije.

Nemačka je i na prošlom Svetskom prvenstvu stigla do polufinala, ali je potom uspela da se uzdigne i pobedom nad Portugalom stigne do bronzanog odličja. Kapiten Filip Lam još se seća te pobede i toplog dočeka kod zadovoljnih navijača.

"Tada smo videli koliko je u stvari bitna utakmica za treće mesto. Želimo da se kući vratimo sa pobedom i dobrim osećanjem", kazao je Lam.

Rezultat ekipe u Južnoj Africi premašio je očekivanja u Nemačkoj, ali su ubedljive pobede nad Engleskom i Argentinom, u kojima su "panceri" postigli po četiri gola, povećale ambicije. Španija je, medjutim, ponovo zaustavila Nemce i pobedila ih sa 1:0, kao i pre dve godine u finalu Evropskog prvenstva.

"Šteta. Tužni smo, razočarani. Nije sve ispalo onako kako smo želeli", naveo je selektor Nemačke Joahim Lev.

"Izgleda da nikad neću osvojiti titulu prvaka sveta", dodao je 32-godišnji Miroslav Kloze koji je na svetskim prvenstvima postigao 14 golova, jedan manje od rekordera Ronalda.

Igrao je i finale 2002. godine, ali poslednji korak nije uspeo da napravi. Problemi sa ledjima mogli bi da Klozea i odvoje od terena na utakmici sa Urugvajom.

Slična je situacija i sa Forlanom, četvorostrukim strelcom na ovom Mundijalu, igračem koji je u polufinalnom porazu od Holandije (2:3) teren morao da napusti u 84. minutu zbog problema sa butinom.

Forlan se, ipak, nada da će sutra od 20.30 u Port Elizabetu biti u timu i pokušati da sa saigračima nadmaši rezultat iz 1970. godine kada je Urugvaj bio četvrti na svetu. Titule prvaka iz 1930. i 1950. godine ostaće san za sadašnju generaciju igrača.

"I treće mesto je ogroman uspeh i zato ga želim. Zatim želim odmor. Zaista sam umoran", priznao je Forlan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu