Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.06.2010.

19:47

Grupa H: Honduras – Čile (13:30h)

Prvi meč u H grupi na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi odigraće reprezentacije Hondurasa i Čilea.

Izvor: LB

Autor: LB

Default images

Taj meč se igra u Nelspruitu, na stadionu Mbombela, od 13:30 časova.

Reprezentacija Čilea, koju vodi selektor Marselo Bielsa, bila je jedno od najprijatnijih iznenađenja južnoameričkih kvalifikacija. Čile se plasirao na završni turnir kao druga selekcija iz Južne Amerike, odmah iza Brazila. Izabranicima selektora Bielse suprotstaviće se Honduras, koji se ponovo plasirao na Mundijal posle 28 godina.

U grupi u kojoj se nalazi i jedan od glavnih favorita na turniru, aktuelni evropski prvak Španija, čini se da se postavlja samo jedno pitanje - koja će se selekcija pridružiti furiji u osmini finala?

U takvoj situaciji već prvi meč u H grupi bi mogao da bude i presudan za krajnji rasplet. Barem na papiru Čile je favorit, pre svega zato što je to bila najefikasnija reprezentacija u južnoameruičkim kvalifikacijama sa 32 postignuta gola. Međutim, selektor Bielsa ima problema sa povredom najboljeg strelca tima Umberta Suaza. Igrač španske Saragose, koji je na putu do Južne Afrike postigao deset golova za nacionalni tim, ima velikih problema sa povredom mišića.

"Suazo poseduje taj poseban kvalitet, jer zna da postiže golove. Međutim, ne znam da li će on početi meč sa Hondurasom, jer ja nikada ne rizikujem sa igračima koji nisu potpuno spremni", rekao je selektor Bielsa, koj ije dodao da će odluku o njegovom nastupu doneti pred početak meča.

Defanzivac Gonzalo Jara smatra da su Čileancima neophodna tri boda u duelu sa Hondurasom i da nije bitno na koji će način doći do trijumfa u tom meču.

"Statistički podaci, tradicija i zanimljivosti sa prethodnih Mundijala za moje saigrače i mene su u drugom planu. Najvažnije je da dobro počnemo turnir u Južnoj Africi", istakao je odbrambeni fudbaler Gonzalo Jara.

"Voleli bismo da odigramo dobro i zabeležimo pobedu", dodao je igrač engleskog Vest Bromvič Albiona.

Optimista je i kapiten Čilea Klaudio Bravo.

"Ne vidim zašto ne bi mogli da se plasiramo u polufinale? Ekipa je sposobna za tako nešto, ali smo svesni i da ne smemo da se previše zanosimo Trenutno je za nas najvažnija utakmica sa Hondurasom", istakao je golman Čilea.

I selekcija Hondurasa se nalazi u sličnoj situacija, pošto je povređen napadač David Suazo . On je na zagrevanju pred prijateljski meč sa Rumunijom istegao mišić, pa još uvek nije sigurno da li će igrati protiv Čilea. Da stvar bude još gora po selektora Reinalda Ruedu, pod znakom pitanja je i nastup veziste Žulia Cesara de Leona, koji takođe ima problema sa povredom mišića.

"Tim nije trenutno u najboljem stanju, ali kada utakmica počne, sve to postaje nebitno. Neke stvari se jednostavno same od sebe uklope", istakao je selektor Hondurasa Rueda.

"Čile je veoma neugodan protivnik. Protiv takvih ekipa svi moraju da budu veoma oprezni . Moramo da zadržimo loptu, kako bi mogli da ih ugrozimo", rekao je fudbaler sredine terena Hendri Tomas.

Selekcija Čilea će pokušati da u duelu sa Hondurasom dođe do pobede tačno 48 godina nakon poslednjeg trijumfa na Mundijalu. Čile je 16. juna 1962. ostvario najveći uspeh u svojoj istoriji, pošto je kao domaćin završnog turnira osvojio treće mesto, pobededivši Jugoslaviju sa 1:0.

Čileanci su od tada nastupili na još četiri SP i odgrali 13 utakmica, ali nisu ostvarili nijednu pobedu, što je svakako zabrinjavajuća statistika pred okršaj sa Hondurasom.

Sa druge strane, Honduras je samo jednom do sada igrao na Mundijalu, pre 28 godina, na SP u Španiji. U međuvremenu Honduras nije zabeležio nikakav značajan rezultat na međunarodnoj sceni, pa je meč sa Čileom prilika da se najzad uradi nešto više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu