Severna Koreja

Pre 44 godine grupa fudbalera iz Severne Korje postigla je nezamislivo, plasiravši se u drugu fazu Svetskog prvenstva u Engleskoj.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

16:26

Default images

Na putu do četvrtfinala oni su pobedili Italiju, i tako postali prva azijska selekcija koja je uopšte pobedila na svetskoj smotri fudbala.

Politička i društvena situacija u zemlji, koja je odsečena od sveta i u kojoj milioni gladuju, sprečila ih je da ostave dublji trag na fudbalskoj sceni, pa će Južna Afrika biti njihov tek drugi pokušaj.

Put ka Svetskom prvenstvu počeo je još 21. oktobra 2007. u Ulan Batoru, gde je Mongolija pobeđena 4:1, uz het trik tinejdžera Džong Čol-Mina, koji će biti strelac i u revanšu (5:1), dan pred svoj osamnaesti rođendan. Bizarna pravila azijske kvalifikacione zone omogućila su Korejcima direktan prolaz u treću rundu, gde prava zabava tek počinje.

Žreb je odlučio da dve korejske selekcije igraju u istoj grupi i tokom treće i tokom četvrte runde kvalifikacija. Da savršeno miroljubiva remija (bez golova u Šangaju i Seulu) bila su, uz po deset bodova protiv Turkmenistana i Jordana, dovoljna da oba tima prođu kroz treću fazu. U četvrtoj društvo su im pravili iskusni rivali iz Saudijske Arabije i Irana, kao i nedorasli UAE.

U izuzetno izjednačenoj grupi ispostavilo se da je ekipi stvorenoj iznad 38. paralele bilo dovoljno da, uz dva trijumfa protiv preslabih Emiraćana, dobije samo još jedan meč (Saudijska Arabija kod kuće), i zauzme poziciju dva, pa zajedno sa braćom sa juga zajedno izvadi vizu za put na jug Afrike. Odnos dve Koreje bio je posebna priča – Sever i dalje ne priznaje Jug, pa su mečeve sa susedima kao domaćini morali da igraju u Kini.

Bizarnosti su tu tek počele – Dragi vođa Kim Džong Il poslao je u Južnu Afriku 1000 radnika, da pomognu da sve bude gotovo do SP. Međutim, svojoj (gotovo 30 miliona brojnoj) populaciji neće dozvoliti da gleda fudbal. Direktnih prenosa iz Južne Afrike uopšte neće biti, snimci će biti montirani da korejska selekcija izgleda bolje, a snimci celih mečeva emitovani samo ako Severna Koreja dobije meč. O ostalim utakmicama ni govora.

Severnu Koreju će u Južnoj Africi predstavljati izuzetno mlada ekipa, bazirana na odličnim selekcijama do 17 i do 20 godina, koje su prethodnih nekoliko godina sa upehom igrale na prvenstvima Azije (drugo mesto 2006. godine) i sveta. Veliku podršku imaće od nekoliko igrača koji nastupaju u inostranstvu - vezni igrač An Jang-Hak i napadači Džong Te-Se i Rjang Jong-Gi igraju u Japanu, a Hong Jong-Đo, kojeg je svojevremeno Partizan doveo, pa prosledio na pozajmicu u Bežaniju, već neko vreme nosi dres ruskog Rostova. Čvrsta odbrana i kontranapadi biće recept selekcije, koja na britanskim kladionicama donosi 350 funti na jednu uloženu, u slučaju osvajanja titule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: